Hyppää pääsisältöön

Muista nämä asiat, kun lähdet kalastamaan – 4 vinkkiä onnistuneeseen kalareissuun

Intohimoiset kalamiehet Peltsi ja Tom vievät sinut kalaan ja näyttävät, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jotta koukkuun jäisi muutakin kuin kaisloja.

Ainoa tapa oppia on kalastamaan on kalastaa. Ja kokenutkin kalastaja joutuu piiskaamaan vettä joskus tuntitolkulla ennen kuin kala tarttuu koukkuun. Tässä muutama vinkki, joiden avulla pääset kalastuksessa alkuun.

Muista kalastusluvat

Pilkkiminen ja onkiminen ovat yleiskalastusoikeuksia, joihin et tarvitse lupia. Voit vapaasti kalastaa yhdellä vavalla kerrallaan.

Jos olet 18-64 vuotias ja aiot harrastaa heittokalastusta, niin sinun pitää suorittaa kalastonhoitomaksu. Tämä maksu koskee seisovia vesiä eli järviä ja merialueita. Virtavesissä ja Ahvenanmaalla on omat käytäntönsä, joihin kannattaa tutustua erikseen.

Metsähallitus hallinnoi tiettyjä vesialueita, joihin tarvitset vapaluvan. Kannattaa etukäteen tutustua kalastusalueeseen ja tarkistaa, onko siellä rajoituksia.

Lisää tietoa luvista ja rajoituksista:
Tarkista alamitat ja aluerajoitukset tästä
Kalastonhoitomaksu
Vapalupa

Vinkit vieheen valintaan

Ei ole olemassa viehettä, joka toimii hyvin kaikkialla. Vieheen tehokkuuteen vaikuttaa myös "käsiala" eli miten kelaat sitä takaisin.

Vieheen väriä voi miettiä haluttavan kalan ja valon mukaan.

  • Kirkkaat ja räikeät värit sopivat aurinkoiseen säähän
  • Tummemmat sävyt toimivat paremmin heikommassa valossa ja tummemmissa vesissä.
  • Oranssi ja keltainen (ja erityisesti pienet vieheet) houkuttavat ahventa
  • Hopea, metallisävyt ja sininen ovat hyviä yleisvärejä

Rannalta kalastaessa vesi on yleensä melko matalaa, joten rantakalastukseen ei kannata hankkia syvällä uivia vieheitä, sillä ne menevät pohjaan turhan helposti. Vaappujen rasioissa lukee niiden uintisyvyys.

Niin sanotuissa weedless-koukuissa on metallilanka, joka estää kasvien tarttumisen koukkuun. Tämä ominaisuus on hyvä loppukesästä, kun kasvillisuus on runsasta tai kun kalastetaan lähellä kaislikkoa.

Jotkut vieheet muistuttavat kaloja, ja niitä uitetaan kuin kaloja: ylös-alas liikkeellä ja pysähdyksin. Jigejä uitetaan yleensä pohjaa pitkin pomputellen, lippoja vedetään suoraan.

Kun tietää, miten kalat käyttäytyvät, niitä on mahdollisesti helpompi saada.― Mikko "Peltsi" Peltola

Kalasta kestävästi ja opettele kalankäsittelyä

Kalasta kestävällä periaatteella. Noudata ala- ja ylämittoja sekä rauhoituksia.

Moni kalastaja päästää alamittaisten lisäksi suuret yksilöt vapaaksi, koska isommat kalat kutevat varmemmin ja tekevät vahvempia jälkeläisiä, jotka selviävät itsekin isoiksi paremmin. Lisäksi isot kalat eivät ole maukkaita. Noin 2-4 kilon hauki on hyvän kokoinen ruokakala ja sen tuntee kunnolla vavassa. Älä ota kaloja saaliiksi, jos et aio syödä niitä.

Tutustu kalankäsittelyyn ennen isompaa kalastusreissua. Älä käsittele kalaa kuivin käsin ja ole helläkätinen, ettet vahingoita sitä. Hyvä työkalu kalojen vapautukseen on koukunirroitin tai kapeakärkiset pihdit. Näin saat turvallisesti vieheen irti koskematta kalaan.

Katso videolta Peltsin ja Tomin vinkit onnistuneeseen kalastusreissuun.