Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kommentti: Luulin Kotikatua tylsäksi mammasisällöksi, kunnes jäin sarjaan pahasti koukkuun

Kotikadun näyttelijöitä.
Vasemmalta alkaen: Tosse (Jon Jon Geitel), Zoe (Laura Allonen), Hanna (Anna Laulumaa), Juuso (Kalle Lindroth). Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kotikatu

Tutustuin Kotikadun 15. kauteen täysin pystymetsästä ilman minkäänlaista katseluhistoriaa sarjasta. Ennakkoluuloni oli, että Kotikatu on tylsä keski-ikäisten ohjelma, joka ei tarjoa tällaiselle ysäripennulle mitään mielekästä. Yllättävän nopeasti huomasin, miten väärässä olinkaan. Jo parin jakson jälkeen olin täysin koukussa.

Kotikatu 15. kausi

Tämä teksti ei sisällä juonipaljastuksia 15. kaudelta, mutta se sisältää joitain juonipaljastuksia menneiltä kausilta.

Yhtenä päivänä minulle heitettiin haaste: "Kirjoita Kotikadusta blogiteksti". Hetken asialle hihiteltyäni tartuin tehtävään innolla. Nopeasti innostus vaihtui kylmään hikeen, sillä minä en tiedä Kotikadusta mitään.

Meidän huushollissa ei koskaan katsottu Kotikatua. Kuuluin lapsesta täysi-ikäistymiseen asti salkkarifaneihin ja oletin, että Kotikatu on vain tylsä kopio Salatuista elämistä. Tylsä, tylsempi, Kotikatu, ajattelin. Pelkkää mammasisältöä!

Aloitin askareeni koostamalla tiedonmurujani Kotikadusta paperille. Ainakin sen tunnusmusiikki kuulosti hyvin tutulta. Somesisältöjen kautta tiesin Aake Kallialan esittämän Maurin olevan hauska heppu ja legendaarisen Hannespullan olevan pirun hyvä pulla.

Kotikadun näyttelijöitä.
Risto Nurmi (Ilkka Heiskanen) ja Mauri Alho (Aake Kalliala) Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Kuvanauha / Yle Kotikatu

Kotikadun 15. kausi on rakenteeltaan erilainen. Aiemmista kausista poiketen sen jaksot on lohkaistu kahteen osaan. Jaksojen puolikkaat näytettiin televisiosta eri päivinä. Lauantaisin ne esitettiin vielä uudelleen yhtenä kokonaisuutena.

Onneksi nykyään voin valita miten monta jaksoa, tai siis puolikasta, katson. Ja hassua sanoa asia ääneen, mutta niitä on tullut katsottua paljon.

Aloittaessani sarjan katsomista, pääni täyttyi kysymyksillä. Kuka tuo on – mikä on hänen tarinansa? Miten tuo ja tuo liittyvät toisiinsa? Kuka on paneskellut ja ketä?

Silti jokin minua viehätti jo ensiminuuteilla. Ennakkokäsitykseni Kotikadun tylsyydestä alkoi kariutua pois. On totta, ettei se ole kuin rohkeimmat saippuasarjat, mutta siinä Kotikadun erinomaisuus piileekin.

Kotikatu osottautui ihanan leppoisaksi sunnuntaisarjaksi ja löysin nopeasti useampia suosikkeja hahmoista. Ja helposti löysin myös inhokkinikin – joskin pyörsin päätökseni sarjan edetessä.

On hienoa huomata, miten Kotikadussa nähdään koko ihmisen elinkaari. Sarjassa on uskottavia lapsinäyttelijöitä, teiniangstia, bilettäviä opiskelijoita, ruuhkavuosien työ- ja parisuhdekiemuroita, eläkeläisiä ja niin edelleen.

Parasta koko kaudessa tuntui olevan sen omintakeinen huumori. Tilanteet pistävät naurattamaan, vaikkei niissä olisikaan mitään erityistä komiikkaa.

Parasta koko kaudessa tuntui olevan sen omintakeinen huumori. Tilanteet pistävät naurattamaan, vaikkei niissä olisikaan mitään erityistä komiikkaa. Kun Mauri kiroaa punkkareita tai kun Narsku, esittäjänään nuori Roope Salminen säätää omiaan, pistää se väkisinkin hymyilyttämään. Vanhempien konkarinäyttelijöiden naljailuista puhumattakaan.

Mitä Sinun tulee tietää siis Kotikadusta, ennen kuin aloitat viidennentoista kauden? Ei välttämättä mitään. Minä kuitenkin otin selvää, miten 14. kausi huipentui.

Sain irti ainakin seuraavat asiat: Niina (Ria Kataja) ja Roope (Janne Virtanen) bylsivät kerran heikolla hetkellä. Kiva juttu, mutta sääli, sillä Niina on oikeasti Teemun (Ville Keskilä) kanssa ja Roope Tuijan (Laura Malmivaara) kanssa.

Niina on myös Tuijan Kaaso tämän ja Roopen häissä. Teemu tietää pettämisestä, muttei paljasta sitä Roopelle. Jännittävää. Pinnan alla kytee.

Kotikadun näyttelijöitä.
Teemun ja Niinan suhde on kiemuroita täynnä edelliskauden pettämisdraaman jälkeen. Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Veera Aaltonen Kotikatu
Kotikadusta tuli Kohukatu.

Monen katsojan mielestä ohjelmassa tapahtui pitkään liian vähän. Uudeksi vastaavaksi tuottajaksi pestattiin Salattujen elämien Marko Äijö (Os. Rauhala).

Sarjaan lisättiin uusia, nuoria henkilöhahmoja ja vanhoille hahmoille kirjoitettiin äkillisiä juonikuvioita. Kohua aiheuttivat eritoten papin herännyt seksuaalisuus, Wanha Bensis -ravintolan tuhopoltto ja uskottomuudet.

Eipä aikaakaan kun yleisöstä alkoi kuulua taas soraääntä. Kotikadussa tapahtuukin ihan liikaa! Myös kameratyöskentely oli erilaista lukuisine lähikuvineen.

Aiheesta kirjoitettiin jopa nettiadressi Kotikadun pelastamiseksi. Ja ymmärtäähän sen – Hannespullantuoksuisesta perhesarjasta tuhopolttoihin on iso loikka.

Tosin nykyään kun kaikki on nähty ja tabuja löytää lähinnä vain apteekista, voitanee hymähtää Kotikadun silloiselle kohuisuudelle.

Kotikadun näyttelijöitä.
Narsku (Roope Salminen), Juuso (Kalle Lindroth) ja Hanna (Anna Laulumaa). Kotikadun näyttelijöitä. Kuva: Kuvanauha / Yle Kotikatu

Vaikkei Mäkimaiden ja Luotoloiden historiaa tuntisi, Kotikatu tarjoilee siitä huolimatta sympaattista ihmissuhdedraamaa meille amatööreille. Lisäksi sarja on hyvä nostalgiatrippi 2000-luvun loppuun.

Sarjan soundtrack tuo katsojan korvaan aikakauden kovimmat radiohitit. Samalla voi vähän ironisesti naurahtaa silloiselle vaatemuodille. Voi aikoja, voi tapoja.

Myös Kallion kadut ja Helsinki ovat muuttuneet yllättävän paljon vuosikymmenessä.

Kotikadun nostalgia sai minut palaamaan täysi-ikäistymiseni kynnykselle. Aikaan, jolloin huolta aiheutti lähinnä kesätyörahojen riittäminen sekä bensaan että cd-levyihin.

Kotikadun 15. kausi on katsottavissa Areenassa puolen vuoden ajan.

Korjattu 24.7.: Sarjassa tuhopoltettiin Wanha Bensis-niminen ravintola, eikä bensa-asemaa, kuten aiemmin jutussa virheellisesti kirjoitettiin. Pääkuvan toinen vasemmalta on Laura Allosen esittämä Zoe, eikä Tiia Ilmasen esittämä Susanna, kuten aiemmin jutussa virheellisesti kirjoitettiin.

Kommentit