Hyppää pääsisältöön

Musiikintekijä Samuli Putro: ”En usko että olin ainoa ihminen, jonka päälle laskeutui katastrofin keskellä rauhan tunne”

Samuli Putro
Laulaja-kitaristi ja lauluntekijä Samuli Putro on tehnyt soololevyjä vuodesta 2004. Aiemmin hän teki musiikkia Zen Café -nimisessä yhtyeessä. Samuli Putro Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Samuli Putro

Poikkeuksellisen koronakevät sai aikaan poikkeuksellisia kohtaamisia. Samuli Putro käsittelee Kutsuvieras-ohjelmassaan luopumisen läsnäoloa.

Kuuntele Samuli Putron Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa

Elämään kuuluu keskeneräisyys, muutos ja epätietoisuus tulevasta.

– Niiden kanssa eläminen on raskasta mutta niin on vuodenaikojenkin kanssa eläminen. Silti en tahtoisi pysyvää kesää, pohtii Samuli.

Samuli Putro punaisten talojen edessä.
– Se mihin olen päätynyt on ollut sattumaa, työntekoa ja tolkuttoman hyvää tuuria. Samuli Putro punaisten talojen edessä. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Samuli Putro

Samuli huomasi keväällä ajattelevansa tulivuorta, joka purkautui Islannissa vuonna 2010 ja pysäytti lentoliikenteen. Kun luonto näytti voimansa, ihmisistä erottui muutamia luonteenpiirteitä.

Joidenkin piilevät johtajaominaisuudet nousivat pintaan, toiset tipahtivat välinpitämättömyyteen ja jotkut miettivät kuinka tilanteen voisi kääntää hyödyksi.

– Useat jatkoivat elämäänsä uusien lainalaisuuksien keskellä toimintakykyisinä ja suhteellisen rauhallisina.

Samuli muistaa, kun maaliskuussa maailma ympärillä oli pysähtynyt. Kakluunissa oli tulet ja ulkona paistoi ohut aurinko.

– Selasin uutisia enemmän kuin kerran tunnissa. Kahden maissa tuli kaveri kylään ja keitettiin kahvia ja teetä. Illalla en lähtenyt kaupungille joka oli kuulemma autio ja aavemainen

Samuli täyttää tänä kesänä viisikymmentä vuotta ja varoo astumasta ansaan, jossa kuvittelisi hallitsevansa kokonaisuutta nimeltä “loppuelämä”.

– Ikään kuin yhtäkkiä omaisin kyvyn ennustaa tulevaisuuteni ensi viikkoa pidemmälle.

Samuli Putro ottaa selfietä kännykällä peilin edessä.
– Popmusiikki on ollut pysyvin asia elämässäni. Samuli Putro ottaa selfietä kännykällä peilin edessä. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Samuli Putro

Samulista on hänen tekemänsä työn kautta tullut se, mikä hän on.

– Olen puhelias poika, josta tuli ujo mies, joka opetteli olemaan esiintyjä, joka kadotti itsensä ja kuvitteli että voi olla joku toinen mutta palasi kerta toisensa jälkeen pisteeseen nolla.

Samuli on tullut siihen tulokseen, että niin kuin taloilla on katot on myös hänellä luonteensa ja temperamenttinsa, jota esiintyminen ja laulujen kirjoittaminen on vahvasti muokannut.

– Vaikka kaikki muuttuu, mikään ei muutu.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Lorde: Liability
Laura Marling: What He Wrote
Beck: Everybody’s Got to Learn Sometime
National: I Need My Girl
Lana del Ray: The Greatest
Haim: Hallelujah
Sufjan Stevens: Mystery of Love
Nick Cave & The Bad Seeds: Into My Arms

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi