Hyppää pääsisältöön

Kuvataiteilija, luomuviljelijä Osmo Rauhala: ”Tajusin miten vanha ja vahva osa taide on ihmiskunnan historiassa”

Osmo Rauhala
Kuvataiteilija, luomuviljelijä Osmo Rauhala. Hänen ammatillinen uransa alkoi näyttelyllä Secret of the Forest New Yorkissa, Stuart Levy Galleryssa vuonna 1990. Osmo Rauhala Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Osmo Rauhala

Osmo Rauhala viljelee kesäisin sukutilaa Siurossa, mutta viettää osan vuodesta New Yorkissa. Virusenergia-nimisen näyttelyn hän teki jo 1990-luvulla.

Kuuntele Osmo Rauhalan Kutsuvieras Yle Areenassa.

New York on opettanut Osmon ajattelemaan taidetta kokonaisuutena, osana ihmisen evoluutiota ja elämää.

– Taidettani arvioivat huomasivat alusta asti että betonin ja lasin keskelläkin maalaan orgaanisesti, tuon Manhattanille kokemukseni vedestä, kasveista, eläimistä.

Osmo Rauhala maalaustelineen äärellä Ateneumissa.
Hiljaiset luentosalit ja pellavaöljyn tuoksu tekivät Osmoon vaikutuksen ja hän hakeutui Ateneumiin opiskelemaan. Osmo Rauhala maalaustelineen äärellä Ateneumissa. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Osmo Rauhala

Osmolla taiteen tekemisessä yhdistyy tutkijan ja luovan ihmisen mieli, uteliaisuus ja halu selvittää asioita kaikilla tavoilla.

– Jostain mielen sopukoista syntyy luonnos, hiukan kuin näky.

Usein teoksen alku viipyy hänen muistikirjassaan kauan. Sitten Osmo saattaa esimerkiksi löytää tutkimustietoa, joka liittyy luonnokseen.

– Kerran piirsin valaan ja sen viereen mustan pisteen. Pari vuotta myöhemmin luin viruksista, joita ei oikein vieläkään lasketa eliökuntaan kuuluviksi. Niitä pidetään niin kehittymättöminä.

Osmo Rauhala ajaa traktoria.
Osmo viljelee kesäisin sukutilaa. Osmo Rauhala ajaa traktoria. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Osmo Rauhala

Viruksella on kuitenkin suuri voima. Osmo alkoi ihmetellä, miten mikroskooppisen pieni otus voi aiheuttaa vaikkapa valaan kuoleman.

– Virus saa aikaan valtavan reaktion. Se hakkeroituu valaan tietojärjestelmään, opettelee puolustuskoodin ja alkaa kopioida itseään.

Viikon päästä olento on kuollut.

– Me pidämme virusta kaikkein alhaisimpana elämänmuotona, mutta entäpä jos asia on tismalleen päinvastoin?

Osmo muistuttaa, että virus on monin tavoin tehokkaampi ja vahvempi kuin ihminen. Entä jos virus onkin evoluution kannalta olennaisempi kuin jokin kaksijalkainen nisäkäs?

– Ja sikäli kuin evoluutiota ymmärrämme, luonto näyttäisi pyrkivän monimuotoistamaan kaikkea elävää, luomaan uusia geeniyhdistelmiä, kokoamaan ainetta uudella tavalla.

Osmolle taiteilijan tehtävä on olla evoluution tuntosarvi. Hän haluaa tutkia ja selvittää asioita monin tavoin.

Osmo Rauhala perheineen.
Osmo Rauhala perheineen. Osmo Rauhala perheineen. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Osmo Rauhala

Luomuviljelijän ja kuvataiteilijan työ on mahdollista sovittaa yhteen. Liikkuva elämäntapa sopii Osmolle.

– Elämäni jakautuu edelleen talvi- ja kesäleiriin, New Yorkiin ja Suomeen. Näin on menty yli kolmekymmentä vuotta. Vanhempani ovat poissa mutta oma perhe, puoliso ja kaksi lasta, jakavat tämän modernin nomadin elämän.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Maroon5: Memories
Schindlerin lista -elokuvan teema
Ennio Morricone: Mission-elokuvan teema
Dionne Warwick: I’ll Never Love This Way Again
Adele: When We Were Young
Billie Eilish: Everything I Wanted
Zimmer: Now We Are Free
Leonard Cohen/McKenna Breinholt: Hallelujah

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen,

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi