Hyppää pääsisältöön

Maustetyttöjen Annaa jännitti keikka Flow-festivaalilla suuren yleisön edessä: "Yritin olla katsomatta yleisöön, jotta en soittaisi mitä sattuu."

Maustetytöt
Anna Karjalainen Maustetytöt Kuva: Joonas Josefsson/Yle Maustetytöt

Elokuussa 2019 Flow-festivaalin Black Tent oli täpötäynnä ihmisiä ja Maustetyttöjen keikka alkamassa. Anna Karjalainen odotti yleisön eteen astumista perhosia vatsassaan.

Tilanne olisi ollut kenelle tahansa artistille vaativa, mutta erityisen jännittävä se oli Maustetytöille, joilla ei tuossa vaiheessa ollut konkariartistien tapaan satojen keikkojen kokemusta turvanaan.

Maustetyttöjen kitaristi-laulaja Anna Karjalainen kertoo kesän 2019 tunnelmistaan:

– Mun täytyy myöntää, että vielä viime kesänä oli tilanne, että mitä enemmän oli yleisöä paikalla, sitä enemmän jännitti. Keikan aikana yritin olla katsomatta yleisöön, jotta en soittaisi mitä sattuu.

Esiintymisjännitys vaivaa varmasti jokaista esiintyjää, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Yleisön ja artistin kohtaaminen on hauras tapahtuma, jossa voi syntyä jotakin ainutlaatuista.

– Tietenkin tuntui myös hienolta olla siellä, kun oli tosi paljon ihmisiä kuuntelemassa meitä.

Anna ei yleensä katso siskonsa, kosketinsoittaja-laulaja Kaisa Karjalaisen kanssa keikkatallenteita jälkikäteen, vaikka esiintyminen olisi mennyt hyvin.

– Se on vähän hirvittävää kattoa niitä ja huomata omat virheet, sitä on niin itsekriittinen.

Uutta musiikkia omalla tyylillä

Maustetyttöjen tavaramerkkejä ovat tarttuvat melodiat, kekseliäät sanoitukset ja tarinat ihmiselämän sivuraiteilta.

– On jotenkin helpompi samaistua sellaiseen rooliin, jossa kaikki ei aina mene niin putkeen, Anna kertoo.

Musiikin kirjoittamisessa häntä innoittavat omat esikuvat. Musiikkiuran alkutaipaleella vaikuttavilta tuntuivat erityisesti englantilaiset rockyhtyeet, Beatles etunenässä. Ajan myötä suomalainen musiikki on kiinnostanut yhä enemmän.

Rauli Badding Somerjoen musiikki on tosi suuri inspiraation lähde kokonaisuudessaan. Somerjoella on hyvin laaja skaala musiikkia, mitä hän on tehnyt tai esittänyt.

Maustetyttöjen toinen albumi on ollut työn alla koko kevään, ja ensimmäinen single uudelta levyltä julkaistiin kesäkuussa.

Maustetyttöjen Anna Karjalainen
Musiikin tekemisessä Annaa innoittavat omat esikuvat. Maustetyttöjen Anna Karjalainen Kuva: Aki Roukala Maustetytöt,Anna Karjalainen

Tee se itse -kappaleen päähenkilö elää tilanteessa, jossa väkivaltainen parisuhde, suru ja katkeruus ajavat lukemaan juna-aikatauluja ja miettimään, miltä sillalta olisi paras “tehdä se itse”.

Synkällä kappaleella voi myös tehdä hyvää. Maustetyttöjen alakuloiset laulut tarjoavat samaistumispintaa maailmantuskan kourissa kamppaileville ja arjen oravanpyörästä sivuun nyrjähtäneille.

Myös todellista apua on saatavilla, ja Tee se itse -kappaleen musiikkivideolla tästä muistuttaa Mieli ry:n päivystävän kriisipuhelimen numero.

– Mun mielestä on hieno asia, että heille joilla ei esimerkiksi oo läheisiä ihmisiä joille puhua tai jotka kokee olevansa yksin, tarjotaan tällaista apua.

Kappaleen musiikkivideolla ilahduttaaa siskosten vähäeleinen koreografia. Nähdäänkö kyseistä tanssia kenties pian keikkayleisöissä?

– Singlen julkkarikeikalla joku sitä tanssi, mut se jää nähtäväksi.

Kesään kuuluvat maaseudun rauha, lampaat ja kaipuu keikkalavoille

Kesällä 2019 Maustetytöt soittivat hengästyttävät 40 keikkaa ympäri Suomea, ja yhtyeelle tulivat tutuiksi niin suuret massatapahtumat kuin pienet vaihtoehtofestivaalitkin. Tänä kesänä tilanne on eri.

Vaikka keikkojen peruuntuminen surettaa, on tilanteessa myös valoisia puolia.

– Aluksi tuntui, että kaikki unelmat mitä olin ehtinyt kesälle luoda, murskaantuivat. Mutta nyt on ollut enempi vapaa-aikaa, ja kyllä sitä ihmismieli pyrkii löytämään niitä hyviäkin puolia.

Tyhjentynyt kalenteri on mahdollistanut kesänvieton siskosten synnyinseudulla Vaalassa. Maaseudun rauhassa ehtii liikkumaan luonnossa, ja muutakin tekemistä löytyy.

– Filippus on semmoinen katatoniapotilas, joka vaipuu tiedostamattomaan tilaan jos sitä rapsuttaa ja silittelee.

– Viihdyn oikein kovasti luonnon keskellä varsinkin kesäaikaan. Ja jos tulee tylsää, voi lähteä esimerkiksi kirkonkylälle kattomaan, montako ihmistä näkyy kaupassa.

Vaalan kotitilalla siskokset ovat myös tehneet uuden aluevaltauksen ja ryhtyneet lammasfarmareiksi. Lampaista kotieläinten pito on helppo aloittaa, ja katraassa on ainakin aluksi kolme pässikaritsaa, Ana, Elmeri ja Filippus.

Kaikilla kolmella on omat tunnistettavat persoonallisuuspiirteensä.

– Yksi niistä pukkii ja pomottaa kamalasti, haluaa mennä aina ensin. Sitten taas vaikka Filippus on semmonen katatoniapotilas, joka vaipuu heti tiedostamattomaan tilaan, jos sitä vähänkään rapsuttaa ja silittelee. Se on vähän mun suosikki, söpö ja punanenäinen.

Kuten varmasti moni muusikko, myös Anna toivoo, että keikkailemaan pääsisi pian normaalisti.

– Keikkailu on tosi tärkee osa tätä tekemistä, siinä saa niin paljon erilaisia kokemuksia, näkee ihmisiä ja paikkoja. Se on mun mielestä tosi opettavaista.

Ylen Festariheinäkuu-sarjassa pe 24.7. on Flow-päivä. Lähetys alkaa Yle Teemalla klo 21, ja Maustetyttöjen keikka nähdään lauantain puolella, klo 0.55. Keikka on katsottavissa myös Yle Areenassa

Katso Maustetyttöjen musiikkivideo Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään Yle Areenasta.

Voit merkitä sosiaalisessa mediassa oman kesän 2020 festivaalikokemuksesi Ylen lähettämien festivaalikonserttien ja -keikkojen parissa hashtagilla #festariheinäkuu.