Hyppää pääsisältöön

Christine Keelerin tapaus – draamasarja Britanniaa 1960-luvulla kuohuttaneesta skandaalista

Tosipohjainen draamasarja Britanniaa 1960-luvulla kuohuttaneesta skandaalista.
Christine Keelerin roolin näyttelee Sophie Cookson. Tosipohjainen draamasarja Britanniaa 1960-luvulla kuohuttaneesta skandaalista. Kuva: Ben Blackall © Ecosse Films 2019 / Keshet International UK Limited Yle TV1,Sophie Cookson,Christine Keelerin tapaus

TV1 sunnuntaisin 2.8. - 6.9.2020 klo 21.45 - 22.45, Areenassa

Kylmän sodan aikaista vakoilua, salaisia suhteita, hillitöntä juhlintaa. Britanniaa kuohuttivat 1960-luvulla erilaiset seksi- ja vakoiluskandaalit.

Vuonna 1962 kylmä sota oli ottanut uusia kierroksia Kuuban ohjuskriisin takia. Pääministeri Harold Macmillan yritti palauttaa työrauhaa kohujen jälkeen, kun nurkan takana odotti uusi yllätys – Profumo-skandaali, joka lopulta kaatoi maan hallituksen.

Christine Keeler oli 19-vuotias, vaatimattomista oloista Lontooseen muuttanut nuori showtanssija ja malli, joka päätyi lyhyeen suhteeseen yläluokkaisen sotaministerin John Profumon kanssa.

Nuoren naisen ja naimisissa olleen huippupoliitikon suhde yksistään olisi riittänyt aiheuttamaan pahennusta. Skandaali oli se, että Keeler tapaili samaan aikaan neuvostodiplomaatti Jevgeni Ivanovia, jota pidettiin KGB:n vakoilijana.

Tosipohjainen draamasarja Britanniaa 1960-luvulla kuohuttaneesta skandaalista.
Seurapiireissä pyörivää Stephen Wardia näyttelee James Norton. Jazz-laulaja Lucky Gordonin roolissa Anthony Welsh. Tosipohjainen draamasarja Britanniaa 1960-luvulla kuohuttaneesta skandaalista. Kuva: Ben Blackall © Ecosse Films 2019 / Keshet International UK Limited Yle TV1,James Norton,Anthony Welsh,Christine Keelerin tapaus

Seurapiireihin Keelerin tutustutti osteopaatti ja taiteilija Stephen Ward, jolla oli työnsä puolesta laajat yhteydet Britannian eliittiin.

Brittiläinen draamasarja Christine Keelerin tapaus (12) vie Profumo-skandaalin kohuotsikoiden taakse. Tosipohjaisen draamasarjan on käsikirjoittanut Bafta-palkittu Amanda Coe (Apple Tree Yard), joka tarkastelee tapahtumaketjua inhimillisellä otteella – nyt Keelerin näkökulmasta.

Kuusiosaisen sarjan keskipisteessä on nuori nainen, joka halusi itselleen paremman ja vapaamman elämän. Brittiläinen yhteiskunta kipuili vielä 60-luvulla perinteisten sukupuoliroolien, yhteiskuntaluokkien ja ihonväriin liittyneiden ennakkoluulojen kanssa.

Valtaapitävät ja Britannian tiedustelupalvelu yrittivät vaientaa ja käyttää hyväkseen myrskyn silmään joutunutta Keeleriä, joka kuitenkin kieltäytyi pelaamasta järjestelmän säännöillä.

Tosipohjainen draamasarja Britanniaa 1960-luvulla kuohuttaneesta skandaalista.
Keskelle skandaalia joutuneen brittipoliitikon John Profumon roolin näyttelee Ben Miles Tosipohjainen draamasarja Britanniaa 1960-luvulla kuohuttaneesta skandaalista. Kuva: Ecosse Films 2019 Yle TV1,Ben Miles,Christine Keelerin tapaus

Miten nuoren Christine Keelerin elämä muuttui valtavan julkisuuden, poliittisen ja tiedustelupalvelun aiheuttaman paineen keskellä? Minkälaiset inhimilliset seuraukset brittiyhteiskuntaa ravistaneilla tapahtumilla oli?

Christine Keeleriä sarjassa näyttelee Sophie Cookson (Kingsman-elokuvat) ja Stephe Wardia James Norton (Grantchester, McMafia). John Profumon roolissa nähdään Ben Miles (Paritellen, The Crown) ja hänen Valentine-vaimoaan näyttelee Emilia Fox (Hiljainen todistaja).

Rooleissa nähdään myös Ellie Bamber (Les Misérables), Anthony Welsh, Nathan Stewart-Jarrett, Visar Vishka, Anton Lesser (Nuori Morse) ja Aidan McArdle (Mr Selfridge).

The Trial of Christine Keeler. Ohjaus: Andrea Harkin ja Leanne Welham. Tuotanto: Ecosse Films, Great Meadow Production, BBC, Britannia, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.