Hyppää pääsisältöön

Tanssija ja koreografi Jorma Uotinen: ”Aika kuluu eikä kerro meille mitään”

Jorma Uotinen
Jorma Uotinen on tanssija ja koreografi. Hän esiintyy myös laulajana. Jorma Uotinen Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Jorma Uotinen

Juuri 70 vuotta täyttänyt tanssija ja koreografi Jorma Uotinen kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa ajasta ja taiteilijan työstä. Lisäksi hän kertoo onnistumisista ja epäonnistumisista rikkaan elämänsä varrelta.

Kuuntele Jorma Uotisen Kutsuvieras Yle Areenassa.

Jorma Uotisen toistaiseksi viimeisin esiintyminen tanssijana oli keväällä 2020 teoksessa Uotinen goes Kekkonen. Teos esitettiin presidentti Kekkosen kodissa Tamminiemessä.

Jorma Uotinen
Ihmisen tapa liikkua ja koko ruumiinkieli kertoo joskus paljon enemmän kuin hänen puheensa, sanoo Jorma Uotinen Kutsuvieras-ohjelmassa. Jorma Uotinen Kuva: Niclas Mäkelä Yle Radio Suomi,Kutsuvieras,Jorma Uotinen

– Prosessi sai minut entistä syvemmin pohtimaan ajan vääjäämätöntä kulkua ja ihmisessä ajan myötä tapahtuvia sisäisiä ja ulkoisia muutoksia.

Esitykseen valmistautuessaan Uotinen tutustui presidentistä otettuihin valokuviin. Kekkonen oli loistava poseeraamaan tilanteen ja asun vaatimusten mukaisesti ja hänellä oli poikkeuksellisen hyvä ryhti.

– Kun vuodet alkavat painaa ja Kekkonen haurastuu, katse ei ole enää yhtä terävä, jalat hakevat askelia ja rintakehä painuu sisään.

Uotinen lisää, että ikääntyminen on tietenkin luonnollista ja väistämätöntä. Taiteilijan prosessi on puolestaan elämänmittainen eikä tehtävästä jäädä eläkkeelle.

Taiteilija kantaa tuntematonta sisällään

– Olemassaoloni mielekkyys on siinä, että vastaan maailmalle taiteellani. Muuta en osaa.

Jorma Uotinen on valinnut Kutsuvieras-ohjelman viimeiseksi kappaleeksi aikaa käsittelevän kappaleen.

– Siinä yli 70-vuotias laulaja Serge Reggiani kysyy, paljonko on vielä aikaa jäljellä, paljonko vuosia, päiviä, tunteja.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki
Arja Saijonmaa: Puhu minulle rakkaudesta
Anne Sofie von Otter: Mariettan laulu
Juliette Gréco: La Javanaise
Frank Sinatra: That's Life
Anneli Saaristo: Kuutamon poika
Joni Mitchell: Both Sides Now
Jorma Uotinen: Tuulet tyyntyneet
Leonard Cohen: Slow
Serge Reggiani: Le temps qui reste

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen, näyttelijä.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi