Hyppää pääsisältöön

Uusi true crime -podcast Ihmissyöjä kertoo Viroa järkyttäneestä rikosvyyhdistä

Mustavalkoinen kuva miehestä ja teksti Ihmissyöjä-podcast.
Mustavalkoinen kuva miehestä ja teksti Ihmissyöjä-podcast. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Johannes-Andreas Hanni,Ihmissyöjä-podcast

Yle Areenassa julkaistaan 12.8. uusi true crime -podcast Ihmissyöjä. Se kertoo uskomattoman tarinan virolaisesta sarjamurhaajasta ja ihmissyöjästä.

Ihmissyöjä on kuusiosainen podcast rikostapauksesta, joka järkytti neuvosto-Viroa vuonna 1982. Parikymppinen Johannes-Andreas Hanni oli sarjamurhaaja, raiskaaja ja ihmissyöjä. Hän oli baptistiperheen poika, joka sai ylipuhuttua nuoren vaimonsa osallistumaan rikosten salaamiseen ja suunnitteluun.

Ajalle tyypilliseen tapaan murhista ei lehdissä kirjoiteltu, mutta tallinnalaisten keskuudessa alkoi hiljalleen levitä paniikki ja pian kerrottiin tarinoita ihmissyöjistä.

Tajusin varsin nopeasti, että tässä käsittämättömässä murhavyyhdissä, sen neuvostokulisseissa, seksuaaliperversioissa ja sairaalta kuulostavassa romantiikassa oli kaikki ainekset uskomattomaan tarinaan.― käsikirjoittaja Ville Hytönen

Ihmissyöjä on myös tarina totalitarismista, ihmismielen synkkyydestä, rakkaudesta ja sen puutteesta. Sarjan on käsikirjoittanut Virossa asuva kirjailija Ville Hytönen. Hytönen kiinnostui Hannin tarinasta pari vuotta sitten.

“Olin asunut Virossa jo useamman vuoden, kun sattumalta törmäsin Johannes-Andreas Hannista kirjoitettuun vanhaan lehtiartikkeliin. Tajusin varsin nopeasti, että tässä käsittämättömässä murhavyyhdissä, sen neuvostokulisseissa, seksuaaliperversioissa ja sairaalta kuulostavassa romantiikassa oli kaikki ainekset uskomattomaan tarinaan.”

Podcastissa Ville Hytönen selvittää vuoden 1982 tapahtumia. Hän kiertää murhapaikkoja, murhaajan ja tämän puolison asuinpaikkoja, tapaa asiasta tietäviä ihmisiä ja keskustelee lukuisten asiantuntijoiden kanssa.

Kasvattiko neuvostoliittolainen kulttuuri Johannes-Andreaksesta moraalittoman selviytyjän vai oliko siihen syynä ahdasmielinen uskonnollinen kasvatus rikollisen yhteiskunnan ikeessä? Miten ihminen luo itselleen oikeutuksen riistää toisen henki, vieläpä ruumiin häpäisten? Entä mikä sai Villen tutkimaan tapausta yli puolitoista vuotta?

Sarjassa haastateltavat asiantuntijat ovat kirjailija Artemis Kelosaari, vankilasairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma, oikeuspsykiatrian vastaavaa ylilääkäri Aulikki Ahlgren-Rimpiläinen, oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Petteri Joelsson ja mediatutkija Mikko Hautakangas.

Podcast perustuu tositapahtumiin, mutta draamalliset kohtaukset ovat fiktiota. Sarja sisältää voimakkaita kohtauksia eikä sovi herkille kuuntelijoille tai lapsille.

Sarjan kaikki 6 osaa julkaistaan Yle Areenassa keskiviikkona 12.8.

Työryhmä

Käsikirjoittaja ja kertoja: Ville Hytönen
Äänisuunnittelija ja säveltäjä: Jani Orbinski
Ohjaaja: Henri Tuulasjärvi
Tuottaja: Jari Oikuri
Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen, Yle Draama
Esiintyjät: Ville Hytönen, Antti Tuomas Heikkinen, Janna Räsänen, Tiina Weckström, Ilpo Hytönen, Jani Orbinski, Henri Tuulasjärvi, Jari Oikuri

Lisää true crimea 17.8. Yle Puheella ja Yle Areenassa

Mustavalkokuva miehestä (Keijo Vilhunen) ja teksti Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä.
Mustavalkokuva miehestä (Keijo Vilhunen) ja teksti Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Keijo Vilhunen,Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä -sarja

Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä
Uusi kahdeksanosainen sarja Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä kertoo, miten alamaailman huipulle päädytään, miten sieltä jättäydytään pois ja millainen mies oli liivijengiläisten pomo.

Vilhunen johti kymmenen vuoden ajan yhtä Suomen vaarallisimmista rikollisjärjestöistä United Brotherhoodia ja oli samaan aikaan myös poliisin tietolähde.

Ohjelmassa kuullaan Vilhusta itseään, viranomaisia sekä alamaailman vaikuttajia. Oman näkemyksensä tapahtumiin kertoo myös Jari Aarnio. Tuotannossa on käyty läpi valtavasti asiakirjoja sekä oikeudenkäyntien tallenteita, joita myös kuullaan ohjelmassa.

Yle Puhe ja Yle Areena 17.8. alkaen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua