Hyppää pääsisältöön

Vappu ja Ilkka Taipale: ”Aika tulee käyttää näihin yhteiskuntahommiin”

Vappu ja Ilkka Taipale
Lääkärit ja rauhanaktivistit Vappu ja Ilkka Taipale. Vappu ja Ilkka Taipale Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Vappu Taipale,Ilkka Taipale

Lääkärit ja rauhanaktivistit Vappu ja Ilkka Taipale viettävät kesää mökillään Vaasassa. Siellä suvun tarinat eri vuosikymmeniltä kutoutuvat huonekaluihin ja muihin esineisiin.

Kuuntele Vappu ja Ilkka Taipaleen Kutsuvieras Yle Areenassa

Vappu on koulutukseltaan lastenpsykiatri. Lasten maailma on muuttunut viime vuosikymmeninä paljon. Lasten oireet heijastavat aina ympäröivää yhteiskuntaa ja sen kasvatusasenteita.

Vappu ja Ilkka Taipale Myanmarissa ihmisten keskellä.
Vappu ja Ilkka Taipale Myanmarissa eli entisessä Burmassa lähdössä tekemään terveystarkastuksia. Vappu ja Ilkka Taipale Myanmarissa ihmisten keskellä. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Ilkka Taipale,Vappu Taipale

– Ennen nähtiin hysteerisiä oireita, lapset sokeutuivat, saivat kohtauksia tai halvautuivat pelkästä psyykkisestä stressistä ja ankarasta ilmapiiristä, Vappu kertoo.

Vapun mukaan nykyään taas näkyy levottomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä tai toisaalta autistisia oireita, kyvyttömyyttä empatiaan tai sosiaalisiin suhteisiin.

Vappu ja Ilkka Taipale vanhainkotivierailulla Pohjois-Koreassa.
Vappu ja Ilkka Taipale vanhainkotivierailulla Pohjois-Koreassa. Vappu ja Ilkka Taipale vanhainkotivierailulla Pohjois-Koreassa. Kuva: Yksityinen. Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Ilkka Taipale,Vappu Taipale

Ilkka Taipale ei ole tottunut vastaamaan kysymykseen, kuka sinä olet. Hänellä on psykiatrin paperit 45 vuoden takaa. Paras titteleistä on vanhalta nimeltään yhteiskuntalääketieteen tai joukkolääketieteen dosentti.

– Potilaani on siis yhteiskunta. Se on monitautinen ja aivan liikaa valitteleva, vikurikin.

Ilkka jatkaa, että tämän potilaan ympärillä hääräilee kaikenlaisia parantajia, monet heistä politiikkaan tai uskomuslääketieteeseen taipuvaisia.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki:
Taru Valjakka/Ralf Gothoni, L.Onervan kehtolaulu Leevi Madetojan säveltämänä: Heijaa, heijaa
Leo Luthando: Miljoona valoo
Boris Vian/Kaisa Korhonen: Seison torilla
Bertolt Brecht/Heikki Lund: Laulu Moldausta
Hector: Työttömän arkkiviisu
Mikko Perkoila: Avaruuden maisema​
Sakari Lehtinen: Suutari Joonaksen rauhanmarssi

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen. 

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi