Hyppää pääsisältöön

Telttailu on helppoa ja hauskaa - näillä Peltsin ja Tomin vinkeillä pääset alkuun

Metsässä yöpyminen nostaa retkeilyn uudelle tasolle. Pystytä telttasi sopivaan paikkaan, tee ruokaa ja nauti ympäröivästä hiljaisuudesta. Peltsi ja Tom käyvät videolla läpi telttatyyppien erot ja leiriytymisen pelisäännöt.

Suomessa on harvinaisen laajat jokamiehenoikeudet, jotka sallivat muun muassa luonnossa liikkumisen ja marjastamisen siitä riippumatta, kuka alueen omistaa. Jokamiehenoikeus sallii myös tilapäisen leiriytymisen, joten voit mm. telttailla metsässä ilman erillistä lupaa. Muista kunnioittaa luontoa jättämällä leiripaikan samaan kuntoon (tai siistimmäksi) kuin se aiemmin oli.

Avotulen tekoon tarvitset aina maanomistajan luvan. Kansallispuistoissa on tulentekopaikkoja, joissa saat tulistella jos alueella ei ole voimassa metsäpalovaroitusta. Tarkasta aina etukäteen kyseisen kansallispuiston tulenteko-ohjeet ja metsäpalovaroitukset.

Jokamiehenoikeudet lyhyesti (lähde: Ympäristöhallinto)

Saat

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
 • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä
 • kulkea vesistössä ja jäällä

Et saa

 • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • kaataa tai vahingoittaa puita
 • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • häiritä kotirauhaa
 • roskata
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Teltan valinta

Teltta on pitkäikäinen retkeilyvaruste, ja siksi sen valintaan kannattaa paneutua kunnolla. Jos retkeilet usein samassa porukassa, niin teltta on järkevää ostaa yhdessä.

On olemassa yksi- ja kaksikerrostelttoja. Yksikerrosteltta on kevyempi, joten se soveltuu pitkille vaelluksille. Kaksikerrosteltta on kuitenkin lähes aina fiksumpi vaihtoehto. Kaksi kerrosta estää kosteuden tiivistymisen teltan sisäpuolelle, jolloin kondenssivesi ei myöskään kastele sinua. Kaksikerrosteltta on myös lämpimämpi, sillä kerrosten väliin jäävä ilma eristää hiukan.

Kupoliteltta

Kupoliteltta nurmikolla
Kupoliteltta nurmikolla Kuva: Tom Nylund Telttailuretki,leirielämä,Kupoliteltta

Kupoliteltta on klassikko! Saat sen pystytetyksi yksin, eikä se vaadi paljon tilaa luonnossa. Kupoliteltta on usein itseseisova eli sinun ei tarvitse kiinnittää tai kiristää sitä maahan. Tämä on kätevää, kun teltan pystyttää kalliolle tai todella kovalle maalle.

Tunneliteltta

Tunneliteltta nurmikolla
Tunneliteltta nurmikolla Kuva: Tom Nylund Teltta,Telttailuretki

Tunneliteltta on hyvä valinta jos leiriydyt tuntureilla tai muissa tuulisissa paikoissa. Se halkoo tuulta ja kestää navakan puhurin. Usein näissä teltoissa on iso eteistila, jossa voit pitää tavaroita suojassa tai tehdä ruokaa. Tunneliteltta on yleensä kupolimallia pitempi, joten sinne mahtuu vähän pitempikin kaveri pötkölleen. Tunneliteltta vaatii hyvän kiinnityksen pysyäkseen pystyssä, joten kovalla alustalla leiriytyminen on haastavaa.

Yksiö eli sooloteltta

Sooloteltta nurmikolla
Sooloteltta nurmikolla Kuva: Tom Nylund Teltta,retkeily,Telttailuretki

Usein yksiöteltta on melko askeettinen, eikä siitä löydy tilaa kuin makuualustalle. Sooloteltta on kevyt eikä vie paljon tilaa, joten se on pitkillä reissuilla varteenotettava vaihtoehto. Yksiöteltta on myös hyvä valinta, jos retkeilet porukassa, mutta haluat nukkua mieluummin yksin.

Tarppi

Tarppi viritettynä puiden väliin
Tarppi viritettynä puiden väliin Kuva: Tom Nylund Telttailuretki,Teltta,leirintä

Tarppi on tehty telttakankaasta, ja on siksi kevyt ja vedenpitävä. Tämä monikäyttöinen majoite on helppo kantaa mukana. Se suojaa sateelta, tuulelta ja kaiken lisäksi on helppo pystyttää. Tarvitset kaksi puuta, joiden väliin kiinnität tarpin. Voit käyttää tarppia riippumaton sadesuojana, mutta sitä voi myös käyttää lisäkatoksena telttaillessa.

Teltassa nukkuminen voi vaatia opettelua, etenkin lasten kanssa. Siksi telttailua kannattaa testata esimerkiksi kotipihalla tai lyhyellä retkellä. Epävakaisella säällä voit myös ottaa teltan mukaan päiväretken tukikohdaksi.

Nauti elämästä - nuku yö ulkona!