Hyppää pääsisältöön

Karvakuonojen matkassa Elävän arkiston elokuuhun

Riku, Ransu ja Eno-Elmeri Rauman kieltä oppimassa Karvakuonot automatkalla -sarjassa 1982.
Karvakuonot Riku, Ransu ja Eno-Elmeri Rauman kieltä oppimassa Karvakuonot automatkalla -sarjassa 1982. Kuva: Pertti Nättilä / Yle Karvakuonot,Riku Karvakuono,Eno-Elmeri,Ransu,Karvakuonot automatkalla,1982

Elokuussa helteet usein jatkuvat, vaikka illat alkavatkin jo pimetä. Nimensä mukaan elokuu on perinteinen elonkorjuukuukausi. Elokuuta on aiemmin kutsuttu myös mätäkuuksi, vaikka se alkaakin jo heinäkuun puolella. Elokuu merkitsee myös lomakauden loppua ja koulujen työvuosi alkaa elokuussa.

Elokuussa vietetään maailman alkuperäiskansojen päivää 9.8. Kuun puolivälissä on kansainvälinen nuorison päivä. Elokuun lopulla liputetaan Suomen luonnon päivää.

Elokuun pimeneviä iltoja onkin hyvä täyttää rapujen syönnin lisäksi Elävän arkiston runsaalla, sivistävällä ja viihdyttävällä sisällöllä.

Elokuun toivottuja

Elokuun Toivotuissa lähdetään Karvakuonojen matkaan Matkaa tehdään niin Puskii-laivalla vesillä, autolla ja hevoskärryillä. Laivamatkalla pelätään myös vesihirviötä ja lopuksi remontoidaan vanhaa sukukartanoa. Eno-Elmeri, Ransu ja Riku seikkailevat sarjoissa Karvakuonot vesillä, Karvakuonot automatkalla, Karvakuonot kärryillä, Karvakuonot ja järvihirviö ja Karvakuonot ja kartanon kummitus. Karvakuono-seikkailut ovat vuosilta 1981–2001. Pääosissa Pertti Nättilä, Kalevi Honkanen, Pekka Salo, Matti Viironen ja Olli Mononen. Käsikirjoitukset ovat Arto Seppälän ja Jukka Parkkisen. Sarjat on ohjannut Olli Löytönen. Areenaan 12.8.

Jo 5.8. julkaistaan Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen kirjoittama kolmiosainen Kirje isältä vuodelta 2003. Se kertoo evakkoperheistä kesällä 1944. Evakkomatka junalla vie Länsi-Suomeen, jossa vastaanotto vaihtelee. Perheiden kohtalot vaihtelevat ja myös isän kohtalo aiheuttaa huolta. Rooleissa mm. Tarja Keinänen, Tiina Pirhonen, Maija Junno, Annaleena Sipilä, Seela Sella ja Noora Peltokukka. Sarjan on ohjannut Heidi Köngäs vuonna 2003.

Anni Suokas (Tarja Keinänen) ja lapset Liisa (Repekka Uotila), Tuulia (Mirka Varjus) ja Tellervo (Riina Hoffrén).
Kirje isältä Anni Suokas (Tarja Keinänen) ja lapset Liisa (Repekka Uotila), Tuulia (Mirka Varjus) ja Tellervo (Riina Hoffrén). Kuva: Yle kuvapalvelu / Seppo Sarkkinen. Kirje isältä

Elokuun tapahtumia

Elokuulle on sattunut monia suuria historiallisia tapahtumia ja paljon ikäviäkin asioita. Toki myös joitain iloisempiakin juttuja. Heti kuun alussa vuonna 1975 allekirjoitettiin Helsingissä ETYK:n päätösasiakirja. Pentti Hämäläinen toi Suomelle kultaa Helsingin olympialaisissa nyrkkeilyn kääpiösarjassa. Rajumpi kamppailu käytiin kun Persianlahden sota alkoi Irakin hyökkäyksellä Kuwaitiin vuonna 1990.

Mustavalkoinen kuva, keskellä Marsalkka Mannerheim
Gustaf Mannerheim Mustavalkoinen kuva, keskellä Marsalkka Mannerheim Kuva: Yle Kuvanauha Carl Gustaf Emil Mannerheim,Suomen entiset presidentit

Helsinkiläiset pääsivät käyttämään uutta, kiisteltyäkin liikuntavälinettä, kun metro otettiin käyttöön vuonna 1982. Tie kohti rauhaa avautui, kun eduskunta valitsi Gustaf Mannerheimin tasavallan presidentiksi 1944. Toisen maailmansodan loppua taas vahvisti atomipommi Little Boyn pudottaminen Hiroshimaan 1945. Mikkelissä koettiin kauhun hetkiä panttivankidraaman päätteeksi 1986.

Yksi Euroopan historian häpeäpilkuista, Berliinin muuri, rakennettiin 1961. Uudenkylän asevarikolla yksi Suomen pahimmista räjähdysonnettomuuksista johti neljän ihmisen kuolemaan vuonna 1965. Intia itsenäistyi Britanniasta vuonna 1947. Yhdysvalloissa presidentti Bill Clinton joutui myöntämään suhteensa Monica Lewinskyyn vuonna 1998.

Monica Lewinsky A-bros-ohjelman haastattelussa 1999
Monica Lewinsky Monica Lewinsky A-bros-ohjelman haastattelussa 1999 Kuva: Yle kuvanauha kuvakaappaus,Monica Lewinsky,Lewinsky-skandaali

Palkkariidasta alkanut lakko kärjistyi poliisien ja työläisten kuolonuhreja vaatineeseen mellakkaan Kemin veritorstaina 1949. Urheilun ystävät taas saivat nauttia Urheiluruudusta 1963 alkaen. Neuvostoliiton hajoaminen alkoi Moskovan vallankaappauksesta 1991. Sputnik 5 -avaruusalus käytti ennen ihmistä eläimiä avaruudessa 1960.

Neuvostoliiton hajoaminen pääsi todenteolla käyntiin kun sekä Viro että Latvia irottautuivat siitä 1991. Vuonna 1968 Tšekkoslovakialle kävi vähän huonommin, kun Neuvostoliitto lopetti Prahan kevään miehitykseen. Oslossa varastettiin Edvard Munchin Huuto taidemuseosta vuonna 2004. Loch Nessin hirviö teki ensiesiintymisensä vuonna 565.

Hugh Rowand kertoo nähneensä Loch Nessin hirviön 1960-luvun alussa.
Hugh Rowand kertoo nähneensä Loch Nessin hirviön 1960-luvun alussa. Kuva: Yle kuvanauha Loch Nessin hirviö,Yle Elävä arkisto,Skotlanti,loch ness

Hongkongin värikäs historia sai alkunsa, kun britit valloittivat alueen vuonna 1841. Suomen, Baltian ja Puolan kohtalo sinetöitiin ns. Molotov–Ribbentrop-sopimuksella 23.8.1939. Päivää vietetään nykyään stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalaisena muistopäivänä. Neuvostoliitto hajosi lopullisesti, kun NL:n kommunistinen puolue lakkautettiin ja Venäjä ja Ukraina julistautuivat itsenäisiksi. Suomessa aloitti Kotikatu-tv-sarja vuonna 1995.

Neuvostoliiton Toljattissa aloitettiin Suomenkin maanteillä sittemmin kovin yleisen Ladan tehtaan rakennustyöt 1966. Linus Torvalds kertoi vuonna 1991 kehittävänsä uutta tietokoneiden käyttöjärjestelmää. Vuonna 1968 Martin Luther King piti kuuluisan "Minulla on unelma" -puheensa Washingtonissa.

Lada
Lada Lada Lada 1200,autot

Vuonna 1966 Beatles piti viimeisen konserttinsa San Franciscossa. Luonto näytti tuhovoimansa vuonna 2005, kun hurrikaani Katrina raivosi Yhdysvaltain eteläosissa.

Syntymäpäivä elokuussa

Elokuun syntymäpäiväsankareita ovat ainakin Lasse Pihlajamaa, Heikki Kahila, Tove Jansson, Jake Nyman, Jukka Rasila, Alfred Hitchcock, Madonna, Kati Outinen, Bill Clinton, Norjan kruununprinsessa Mette-Marit, Ville Virtanen, Armi Kuusela, Eliel Saarinen, Santeri Kinnunen, Siiri Angerkoski, Risto Autio, Tanja Karpela, Tommi Läntinen, Tommi Korpela, Sauli Niinistö, Reima Pietilä, Kari Peitsamo, Sinikka Sokka, Valtteri Bottas, Arndt Pekurinen, Heli Nevakare, Juha Veijonen, Peter von Bagh, Anna Politkovskaja, Rauli Badding Somerjoki ja Simo Silmu.

Elokuussa kuolleita

Elokuussa ovat joukostamme poistuneet Marilyn Monroe, Juhani Aho, Aino Ackté, Perttu Häkkinen, Topi Sorsakoski, Elvis Presley, Gösta Sundqvist, Seija Simola, Pentti Saarikoski, Carl Barks, Anna-Maija Raittila, Mika Waltari, Elvi Sinervo, Walesin prinsessa Diana ja Urho Kaleva Kekkonen.

Kirjailija Juhani Aho
Juhani Aho Kirjailija Juhani Aho Kuva: Museovirasto/Historian kuvakokoelmat/ Enckellin kokoelma/ CC BY 4.0 Juhani Aho

Paljon muutakin elokuussa on toki tapahtunut ja Elävässä arkistossa on runsaasti muutakin mielenkiintoista seurattavaa. Lisääkin materiaalia tulee koko ajan. Eikä pidä unohtaa Arkivetia, jossa voi testata toisen kotimaisen taitoa.

Keskustele