Hyppää pääsisältöön

"Herää pahvi!" Hugo-peikko naulitsi ysäri-lapset ruudun ääreen ja pisti vanhemmat hankkimaan näppäinpuhelimia

Televisiossa kotipuhelimien välityksellä pelattu videopeli Hugo valloitti Pohjoismaita 1990-luvulla. Tanskalainen peliohjelma käynnistyi Suomessa vuonna 1993, vain viikko Ruotsia jäljessä. Tekijänoikeudellisista syistä Elävässä arkistossa ei voida esittää näytteitä Hugo-pelistä. Artikkeliin on kuitenkin koostettu näytteitä tv-ohjelman juonnoista sekä Hugon suosion synnyttämistä erikoiskilpailuista.

Ylen TV2:ssa vuosina 1993–1995 esitetty videopelikilpailu muistetaan hienoista palkinnoista, veikeitä höpöttelevästä Hugo-hamosta sekä energisistä juontajistaan Taru Valkeapäästä sekä Marika Saukkosesta.

Sarjan ensimmäinen juontaja Taru Valkeapää valittiin tehtäväänsä peräti 45 ehdokkaan joukosta. Juontajakokemusta Valkeapäällä ei ollut, mutta esiintymistöitä tehneenä hän oli sanavalmis tehtävään. Valkeapään nuorekas juontotyyli nosti muutenkin kiinnostavan televisiouutuuden nopeasti erittäin suosituksi.

Hugo oli alkujaan tanskalainen tasohyppelypelihahmo Amiga pelitietokoneelle. Tv-formaatissaan Hugo oli 1990-luvun ensimmäisiä interaktiivisia videopelejä.

Ohjelman aikana katsojat saivat soittaa lähetykseen ja mikäli onni suosi, saattoi päästä pelaamaan Hugoa kaiken kansan nähden. Itse pelaaminen tapahtui kotipuhelimilla, joissa ei internettiä tunnettu ja joissa tuohon maailman aikaan oli vielä puhelinjohto.

Esimerkiksi tällaisella puhelimella Hugoa pystyi pelaamaan.
Esimerkiksi tällaisella puhelimella Hugoa pystyi pelaamaan. Esimerkiksi tällaisella puhelimella Hugoa pystyi pelaamaan. Kuva: Yle kuvanauha Puhelin,Yle Elävä arkisto

Oli eriarvoisen tärkeää, että pelattavasta puhelimesta löytyi tuolloin vielä melko modernit näppäimet. Erilaisilla näppäinkomennoilla Hugoa pystyi ohjaamaan suhteellisen vaivattomasti.

Välillä suosittuun ohjelmaan jonottaneet katsojat joutuivat pettymään kun kotipuhelin ei syystä tai toisesta toiminutkaan pelin kanssa. Usein syynä oli vanhentunut teknologia. Monissa suomalaiskodeissa oli 1990-luvun alussa vielä käytössä perinteikäs kierrepuhelin.

Kävipä peikkomainen flaksi!― Hugon sanailua tv-pelissä

Pelien tarinoissa Hugo on vekkuli ja hassuja höpöttelevä metsänpeikko, jolla on vaimo, Hugoliina, sekä kolme pientä peikkolasta: Nisse, Nasse ja Nössö.

Valitettavasti peikkometsässä asustaa myös ilkeä noita Tarastella, joka saa kauneutensa Hugoliinasta. Pitääkseen julman kauneutensa vangitsee noita Hugon perheen luolaansa pääkallovuoren huipulle. Hugon ei auta kuin lähteä pelastusretkelle.

Hugo seikkaili milloin vuoristossa, milloin metsän keskellä. Välillä hypättiin resiinan tai kaivosvaunun kyytiin, väisteltiin vaarallisia dynamiitipötköjä ja paettiin kivivyöryjä.

Matkojen varrelta mukaan poimittiin rahasäkkejä, joista pelaajille kertyi bonuspisteitä. Näillä loppupisteillä myös määriteltiin pelaajien palkinnot suoritusten jälkeen.

Suomennetuissa peleissä Hugon äänenä toimi Harri Hyttinen.

Meno Toijalaan, jos persaus kestää!― Hugon kommentti junaseikkailusta

Taru Valkeapään jälkeen sarjan juontajaksi pestattiin aikaisemmin MTV3:n Megavisa-tietokilpailuohjelmasta tuttu Marika Saukkonen. "Mega-Marika" oli osallistunut vuonna 1993 Miss Suomi kilpailuun ja hän juonsi Hugoa ohjelman viimeisen vuoden.

Vuoden 1995 jälkeen Hugon tv-pelin aika päättyi, mutta suosittu hahmo nähtiin vielä televisiossa opettavaisen eläinohjelman juontohahmona.

Hugon seikkailuita on päästy vuosien aikana pelaamaan ainakin tietokoneilla, Nintendon Gameboylla ja Sonyn Playstationilla.

Pitikö olla hoppu? He! Nyt se on leikin loppu!― Hugon kommentti mikäli peli päättyi ennen aikojaan
Kommentit