Hyppää pääsisältöön

Näyttelijä Kati Outinen: ”Muisti pettää, suojelee ja oikuttelee”

Kati Outinen
Arvostettu näyttelijä Kati Outinen toimii kaikilla teatterin osa-alueilla. Hän on toiminut Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina 2002-2013. Kati Outinen Kuva: Parad Media Kutsuvieras,Yle Radio Suomi,Kati Outinen

Muisti ja mielikuvitus liittyvät yllättävin tavoin toisiinsa. Näyttelijä Kati Outinen kertoo Kutsuvieras-ohjelmassa balettimuistostaan, ensimmäisestä koulupäivästään ja isänsä evakkomatkasta. Kaikkiin näihin muistoihin liittyy monia, yllättäviä kerroksia.

Kuuntele Kati Outisen Kutsuvieras-ohjelma Yle Areenassa,

Kati Outinen toimii päivittäin kaikilla teatterin osa-alueilla. Viimeiset viisi vuotta hän on kiertänyt ympäri Suomea oman monologinäytelmänsä kanssa. Esityksen nimi on “Niin kauas kuin omat siivet kantaa”. Siinä hän tarkastelee muistisairautta siihen sairastuneen näkökulmasta.

– Kerroinks mie jo, kuinka vanha Annakatriina otti mukaansa voipytyn kun lähdettiin toiseen kertaan? Istuttiin laivassa pimmeessä, ja hää vaan pittää sylissä voipyttyä, ei anna pois, ei anna laittaa kylmään. Siellä miinojen keskellä.

Kati Outinen ehti kuulla isältään tämän evakkomatkasta satoja kertoja. Lapsena isän evakkokertomus oli jännittävä.

– Näin mielessäni pimeän meren, jota vihollisen valonheittimet pyyhkivät, laivan täynnä hiljaisia, pelokkaita evakkoja. Nytkin kuva piirtyy selkeänä silmieni eteen. Isän muisto on muuttunut minunkin muistokseni.

Aikuisena Kati ei aina olisi jaksanut kuunnella isän toistuvaa muistelua. Nyt muistellessaan isäänsä, muistoon yhdistyykin päällekäin monta muistoa.

Muisto isästä keittiössä kertomassa evakkomatkastaan, isän muisto ja kertomishetkeen liitetyt muut muistot. Mitä pitempään muistoa ajattelee, sitä enemmän yksityiskohtia siihen alkaa tulla.

– On keväinen sunnuntai vanhempieni keittiössä, radiosta kuuluu juontajan hiljainen höpinä. Kuuluu myös äidin kolistelu, kun hän ripustaa pyykkiä parvekkeelle.
Mieli myös nivoo muistoja yhteen.

– Sitten isä ja äiti alkavat laulaa radiosta kuuluvan kappaleen mukana ja veljeni huoneesta alkaa kuulua trumpetilla soitettuja skaaloja. Tosin silloin kun nelikymppisenä keittiössä kuuntelin isäni muistelua, olimme veljeni kanssa jo muuttaneet omiin koteihimme ja hän harjoitteli skaaloja muualla.

Musiikin voima muistojen herättäjänä on valtava

Musiikki voi herättää vaikutelmien suman. Silloin voi kokea menneet hetket sikin sokin toisiaan seuraavina nopeina näkyinä.

– Voi niitä kirkkaita hetkiä, kun yhtaikaisesti haikailee menneitä, iloitsee nykyisestä ja on luottavainen tulevan suhteen.

Katarina Blomqvist,
Parad Media

Ohjelman musiikki:
Patti Smith: Gloria
Aretha Franklin: Think
Georg Ots: Muuttuvat laulut
Fiona Apple: Fetch the bolt cutters
Talking heads: Once in a lifetime
Tom Waits: Time
Cindy Lauper: Time After Time

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Uusinta keskiyöllä. Voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Kesän 2020 Kutsuvieraat ovat 6.7. Anna Puu, 7.7. Hannu-Pekka Björkman, 8.7. Julia Korkman, 9.7. Mikko Hyppönen, 10.7. Maarit Hurmerinta, 13.7. Paleface 14.7. Maaret Kallio, 15.7. Juha Itkonen, 16.7. Päivi Storgård, 17.7. Tapio Lehtinen,  20.7. Raakel Lignell, 21.7. Syksy Räsänen, 22.7. Virpi Hämeen-Anttila, 23.7. Samuli Putro, 24.7. Osmo Rauhala, 27.7. Jorma Uotinen,  28.7. Maija-Riitta Ollila, 29.7. Vappu ja Ilkka Taipale, 30.7. Lauri Reuter sekä 31.7. Kati Outinen.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi