Hyppää pääsisältöön

Onnettomuus – brittiläisessä draamasarjassa yhteisö etsii oikeutta

Brittiläinen draamasarja yhteisöä kohtaavasta tragediasta ja syyllisyydestä.
Draamasarjan päärooleissa nähdään Genevieve Barr, Sarah Lancashire ja Mark Lewis Jones. Brittiläinen draamasarja yhteisöä kohtaavasta tragediasta ja syyllisyydestä. Kuva: Warren Orchard / Channel 4/The Forge Yle TV1,onnettomuus

TV1 perjantaisin 14.8 - 4.9.2020 klo 21.05 - 21.50, Areenassa

Walesilainen pikkukaupunki Glyngolau on menettänyt hiilikaivoksensa ja terästehtaansa. Asukkaat jäivät puille paljaille, mutta nyt seudun tulevaisuus näyttää valoisammalta. Paikkakunnalle saadaan suuri tehdas ja kaivattuja työpaikkoja.

Väki kokoontuu juhlistamaan uutta nousua, jonka puolesta kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iwan Bewan (Mark Lewis Jones, Poliisikomentaja Blake) on tehnyt kaikkensa.

Bewanin kapinallinen teini Leona (Jade Croot) johtaa ystäväjoukkonsa juhlien sijaan ilakoimaan luvattomasti tehtaan rakennustyömaalle.

Pikkukaupungin toiveikas tunnelma murskautuu hetkessä, kun tehtaassa tapahtuu voimakas räjähdys. Brittiläinen draamasarja Onnettomuus (12) on kertomus yhteisöä kohtaavasta tragediasta.

Brittiläinen draamasarja yhteisöä kohtaavasta tragediasta ja syyllisyydestä.
Leona (Jade Croot, vas.) ja Mia (Emily May) päätyvät ystävineen suljetulle rakennustyömaalle. Brittiläinen draamasarja yhteisöä kohtaavasta tragediasta ja syyllisyydestä. Kuva: Channel 4/The Forge/Warren Orchard Yle TV1

Raastavista tarinoistaan tunnetun, Bafta-palkitun käsikirjoittajan Jack Thornen uusi draamasarja Onnettomuus tutkii syyllisyyden ja vastuullisuuden kysymyksiä. Thornen aikaisemmat sarjat Koomikon kuolema ja Kiri käsittelevät myös nyky-Britanniaa, mutta eri näkökulmista.

Neliosainen draama pureutuu pikkukaupungin ihmisten elämään. Kuinka se muuttuu järkyttävän onnettomuuden seurauksena? Miten yhteisö selviytyy ja etsii vastauksia? Oliko räjähdys onnettomuus vai jotain muuta?

Tragedian jälkeen suru muuttuu vihaksi ja katkeruudeksi. Uhrien perheet eivät niele selityksiä. He vaativat oikeutta.

Bewanin kampaajavaimoa ja Leona-tytön Polly-äitiä näyttelee Bafta-palkittu Sarah Lancashire, joka on käsikirjoittaja Jack Thornen luottonäyttelijöitä ja jolle rooli on varta vasten tehty. Lancashire näytteli pääroolin Kiri-sarjassa ja hän on tuttu myös draamasarjasta Happy Valley, varjojen laakso.

Polly ryhtyy vaatimaan tehtaan rakennusyhtiön johtajaa Harriet Paulsenia (Sidse Babett Knudsen, Vallan linnake) vastuuseen. Rinnalleen hän saa ystävänsä Angelan (Joanna Scanlan, Naistenosasto B4, Politiikan nappula), Debbien (Genevieve Barr, Press – vallan vahtikoirat) ja Gretan (Eiry Thomas, Keeping Faith).

Polly joutuu kannattelemaan yhteisöä kasassa, mutta millaisen hinnan hän on siitä valmis maksamaan?

Brittiläinen draamasarja yhteisöä kohtaavasta tragediasta ja syyllisyydestä.
Rakennusyhtiön johtaja Harriet Paulsen (Sidse Babett Knudsen) joutuu vastaamaan yhteisön syytöksiin. Avustajan roolissa näyttelee Nabhaan Rizwan. Brittiläinen draamasarja yhteisöä kohtaavasta tragediasta ja syyllisyydestä. Kuva: Simon Ridgway / Channel 4/The Forge Yle TV1,Sidse Babett Knudsen,Nabhaan Rizwan,Onnettomuus (draamasarja)

Kenen on vastuu räjähdyksestä? Onko tehtaan omistaja tehnyt raskaan virheen, josta koko yhteisö maksaa korvaamattoman hinnan?

Onnettomuuden tutkinnassa alkaa paljastua epämiellyttäviä yksityiskohtia. Tuoko selvitys helpotusta omaisten suruun? Avukseen yhteisö saa lakimiehen Philip Waltersin (Adrian Scarborough, Sanditon, Perienglantilainen skandaali), joka ulkopuolisena joutuu todistamaan omia motiivejaan.

Brittisarjan muissa rooleissa näyttelevät muun muassa Nabhaan Rizwan (Ilmiantaja) ja Kimberly Nixon (Valkoisia valheita).

The Accident. Käsikirjoitus: Jack Thorne. Ohjaus: Sandra Goldbacher. Tuotanto: The Forge, Channel4, Britannia, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.