Hyppää pääsisältöön

Super-Senja kannustaa liikkumaan!

Super-Senja
Super-Senja Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Super-Senja

Super-Senja on liikuntaan kannustava sarja, jossa Senja opettaa liikkumisen perustaitoja kädestä pitäen sekä kannustaa lapsen ja vanhemman yhteiseen liikkumiseen. Sarjan jaksoissa käsitellään juoksemista, hyppimistä, kierimistä, pyörimistä, heittämista ja kiinniottamista sekä kiipeilemistä.

Ohjelman juontajana ja liikkumaan innostajana on Pikku Kakkosen juontajana tunnetuksi tullut Senja Meriläinen. Senja on liikunta-alan monipuolinen osaaja. Nykyisin Senja toimii sirkustaiteilijana, jonka päälajit ovat
cyr-vanne, klovneria ja jongleeraus. Hän kiertää maailmaa ja esiintyy katuteatteri- ja ulkoilmafestivaaleilla, oppii koko ajan uutta ja kehittyy. Senja on myös käsikirjoittanut itse sarjan jaksojen Super-Senja -osiot.

Senjan mielestä tärkeintä on liikkumisen hauskuus. Se, että jokainen löytäisi liikkumisesta iloa ja hyvää mieltä omalla tavallaan. Toiseksi tärkeintä on se, että koskaan ei ole liian myöhäistä opetella jotain uutta.
-Mitä aikaisemmin liikkumisen ilo ja oman kehon ihmeellisyys löytyy, sitä mukavampaa maailmassa on seikkailla, Senja sanoo.

Senjan kanssa ohjelmassa seikkailevat 9-vuotias Lisa ja 7-vuotiaat Ahti ja Ella. Liikkumisen riemun saattoi nähdä tämän porukan kohdalla jokaisena kuvauspäivänä!

Ohjelman alussa Senja ja lapset juttelevat, missä kaikissa ihan arkisissakin tilanteissa tarvitaan erilaisia liikuntataitoja. Kierimis- ja pyörimistaitoja tarvitaan, jotta voi sängyssä vaihtaa kyljeltä toiselle, juoksutaitoa tarvitaan erilaisissa leikeissä ja peleissä, mutta myös kiireessä. Heittämis- ja kiinniottotaidot ovat tarpeen, jos vaikka äiti heittää unohtuneen avaimen parvekkeelta, lapset pohtivat.

Yhdessä kaverukset miettivät myös, mitkä eläimet ovat taitavia liikkujia. Miettimisen jälkeen aletaan harjoitella taitoa, jokainen liike tarkkaan erotellen. Asiantuntijan mukaan on tärkeää, että lapsikatsoja näkee toisen lapsen näyttävän esimerkkiä jostakin liikkeestä, koska silloin mittasuhteet ovat oikeat ja lapsen on helpompi samaistua.

Joka jaksossa Senja kysyy, haluavatko lapset kuulla tarinan Super-Senjasta. Siinä Senja muuntautuu satumaiseksi Super-Senjaksi, joka kertoo lapsille mielikuvituksellisen tarinan.

Super-Senja on tietysti liikunnallisesti erittäin taitava, mutta ennen kaikkea, hän myös aina haluaa auttaa, ilahduttaa ja ratkaista pulmia. Super-Senjan apua tarvitaan, jos vaikka kissamummon lankakerä on mennyt solmuun tai koiran puruluu on jostain syystä joutunut liian korkealle puuhun. Super-Senja -osuudessa jakson liikuntataitoa viedään perustaidosta vähän pidemmälle. Senja näyttää huimaa osaamistaan ja lapsikatsoja voi ehkä ajatella olevansa jonain päivänä yhtä taitava. Super-Senja näyttää myös sen, että toisista välittäminen ja toisten auttaminen ovat tärkeitä asioita, niistä tulee itsellekin hyvä mieli.

Sarjan ensimmäisen kauden jaksot on kuvattu Pyynikin maisemissa Tampereella. Sieltä löytyi sopivasti luonnon monimuotoisuutta. Yksi sarjan tarkoituksista onkin innostaa lapsia ja aikuisia liikkumaan yhdessä omassa lähiluonnossa, aina ei tarvita ohjattua toimintaa harrastusryhmissä. Luonto tarjoaa monipuolisen liikunta-areenan, metsäpolku voi olla mainio esterata, kallioilla voi kiipeillä, nurmikolla voi tehdä kuperkeikkoja ja rinnettä voi vaikka kieriä alas.

Lapsen motorinen kehitys huomioidaan ja ohjelmasarjassa käydään läpi taitoja, jotka ovat yleensä luonnostaan noin 5-vuotiailla. Asiantuntijana käsikirjoitusvaiheessa oli liikuntatieteiden tohtori ja lasten liikunta­kasvatuksen dosentti Arja Sääkslahti. Sääkslahti on toiminut sekä tutkijana että liikunnan­opettajana. Tv-sarjan on ideoinut ja käsikirjoittanut Iina Suominen, ohjaaja on Jari Sirniö.

Super-Senja toivoo kaikille superpitkiä loikkia mielikuvituksen ja liikunnan maailmaan!

Yhdessä Senjan kanssa on hauska opetella erilaisia liikuntataitoja. Kuinka onnistuu kuperkeikka tai vaikka jonglööraus?

 • Minä ite! Hyvät liikkumisen taidot vahvistavat lapsen pätevyyden kokemusta

  Lapsi voimaantuu, kun hän saa tehdä asioita itse.

  Lapsi voimaantuu – sekä fyysisesti että psyykkisesti – kun hän saa tehdä asioita itse. Motoriset taidot mahdollistavat pienelle lapselle selviytymisen itsenäisesti monista arkipäivän tehtävistä. Niistä suoriutuminen synnyttää kokemuksen pätevyydestä ja siksi motoristen taitojen harjaannuttamiseen kannattaa varata tilaa ja aikaa.

 • Super-Senja kannustaa liikkumaan!

  Senja opettaa liikkumisen perustaitoja lapsille.

  Super-Senja on liikuntaan kannustava sarja, jossa Senja opettaa liikkumisen perustaitoja kädestä pitäen sekä kannustaa lapsen ja vanhemman yhteiseen liikkumiseen. Sarjan jaksoissa käsitellään juoksemista, hyppimistä, kierimistä, pyörimistä, heittämista ja kiinniottamista sekä kiipeilemistä.

 • Rentoudu Nallen kanssa Pikku Kakkosessa

  Sarjassa opetellaan rauhoittumistaitoja Nallen kanssa.

  Mitä hyötyä mindfulness-harjoituksista on lapsille? Ja miten niitä voi harjoitella? Rentoudu Nallen kanssa -sarja auttaa lasta ja aikuista harjoittelemaan rauhoittumistaitoja yhdessä Nallen kanssa.