Hyppää pääsisältöön

Prisma: Miksi en saa unta? – Univajeesta tullut globaali kansantauti

Kaksiosainen brittidokumentti unettomuudesta ja sen hoitamisesta.
Ohjelman juontajat, toimittaja Gaby Roslin (kolmas vas.) ja lääkäri Amir Khan (oik.) tapaavat valvomiskokeen neljä vapaaehtoista, Ellin, Natashanen, Lloydin ja Stephanien. Kaksiosainen brittidokumentti unettomuudesta ja sen hoitamisesta. Kuva: Neil Kent / BBC Yle TV1,Prisma: Miksi en saa unta?

TV1 keskiviikkoisin 19. - 26.8.2020 klo 19.00 - 19.45, uusinta lauantaisin klo 7.15 ja maanantaisin klo 23.30, Areenassa

Unettomuus on yksi nykyajan suurista terveysongelmista ja useat kärsivät jatkuvasta univajeesta. Liian vähäisellä yöunella on vaikutuksia terveyteen, painoon ja mielialaan.

Univajeesta on tullut globaali ongelma ja yhä useampien maiden kansantauti. Britanniassa kansalaisista 70 prosenttia nukkuu liian vähän ja saa keskimäärin vuorokaudessa unta kaksi tuntia vähemmän kuin britit vielä 50 vuotta sitten.

Kaksiosaisessa dokumentissa Prisma: Miksi en saa unta? neljä vapaaehtoista nuorta aikuista osallistuu valvomiskokeeseen. Tutkijat selvittävät, miten 48 tuntia kestävä valvominen vaikuttaa koehenkilöiden reaktio- ja toimintakykyyn, ongelmanratkaisutaitoihin sekä muistiin.

Koehenkilöt istahtavat 29 tunnin valvomisen jälkeen ajosimulaattoriin. Nuoret itse sekä tutkijat voivat vain todeta, että onneksi nelikko ei ollut oikeasti autolla liikenteessä. Reaktiotesti sujuu vielä kohtuullisesti elimistön adrenaliinin takia. Kun valvomista on jatkunut jo 36 tuntia, illallisella maistuu roskaruoka.

Dokumentissa tavataan brittejä, joilla erilaiset univaikeudet ovat kestäneet vuosikausia. Carlan yöunia haittaa levottomien jalkojen oireyhtymä, johon etsitään apua keskushermoston välittäjäaineesta dopamiinista. Minkälaista apua kroonisesta unettomuudesta kärsivä Craig saa?

Ohjelman juontavat lääkäri Amir Khan ja toimittaja Gaby Roslin, jonka herätyskello on vuosien ajan soinut aamuvarhaisella klo 3.30 television aamulähetysten vuoksi. Huonouninen tv-juontaja kertoo nukkuvansa aivan liian vähän.
The Science of Sleep – How To Sleep Better. Tuotanto: BBC Studios/Channel 5, Britannia, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.