Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kyllä lääkäri tietää – Michael Mosley etsii uusia keinoja edistää terveyttä

Lääkäri Michael Mosley etsii jälleen parhaita keinoja edistää terveyttä.
Lääkärit Zoe Williams (vas.), Gabriel Weston, Alain Gregoire, Michael Mosley ja Giles Yeo etsivät parhaita keinoja edistää terveyttä. Lääkäri Michael Mosley etsii jälleen parhaita keinoja edistää terveyttä. Kuva: BBC Studios Yle TV1,prisma: kyllä lääkäri tietää

TV1 keskiviikkoisin 2. - 16.9.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 7.10 ja maanantaisin klo 23.05, Areenassa

Miten edistää terveyttä parhaalla mahdollisella tavalla? Mihin terveysneuvoihin voi ja kannattaa luottaa?

Lääkäri, tiedetoimittaja Michael Mosley ja hänen lääkäritiiminsä ottavat selvää, onko terveyden muoti-ilmiöissä ja terveysväittämissä perää. Pitävätkö monien tuntemat lääketieteelliset väittämät paikkaansa? Mosley etsii erilaisille vaivoille oikeat diagnoosit ja parhaat mahdolliset hoidot.

Vuorossa on suositun brittisarjan Kyllä lääkäri tietää kahdeksannen kauden kolme jaksoa. Mukana ovat lääkärit Alain Gregoire, Giles Yeo, Gabriel Weston ja Zoe Williams.

Miten vegaaninen ruokavalio vaikuttaa?

Sarjan aloitusjaksossa tutkitaan, voiko uuden kielen oppiminen parantaa aivoterveyttä ja hidastaa dementiaa. Parikymmentä vapaaehtoista ryhtyy opiskelemaan espanjaa kuukauden ajan. Käy ilmi, että aivoille kieliopinnot ovat tehokkaampaa jumppaa kuin sudokut.

Lääkäri Giles Yeo testaa vegaanista ruokavaliota.
Lääkäri Giles Yeo testaa vegaanista ruokavaliota. Lääkäri Giles Yeo testaa vegaanista ruokavaliota. Kuva: Declan Healy / BBC Yle TV1,Giles Yeo,prisma: kyllä lääkäri tietää

Lääkäri Giles Yeo siirtyy kuukauden ajaksi vegaaniselle ruokavaliolle. Minkälaisia terveysvaikutuksia muutoksella on? Giles neuvoo myös, mikä olisi helppo tapa lisätä rautaa ruokavalioomme.

Toisessa jaksossa selvitetään muun muassa, voisiko antioksidantteja sisältävä juoma suojata roskaruoan haitoilta. Testihenkilöt juovat aterioiden yhteydessä viiniä, appelsiinimehua ja vihreää teetä. Mikä mahtaa olla testin tulos? Entä mitä on turvallista syödä raskauden aikana?

Iltarituaaleista apua nukahtamiseen

Sarjan päätösjaksossa tutkitaan muun muassa, onko tipattomalla kuukaudella terveysvaikutuksia. Osa tutkimukseen osallistuneista käyttää arjessaan suosituksia enemmän alkoholia ja osa harvakseltaan. Testihenkilöt tutkittiin vielä uudestaan, kun tipattomasta kaudesta oli kulunut kolme viikkoa.

Lääkärit selvittävät myös, mikä olisi hyvä keino parantaa unen laatua. Olisiko henkilökohtaisista iltarituaaleista apua nukahtamiseen?

Kyllä lääkäri tietää -sarjan yhdeksäs kausi on tulossa Ykkösen ohjelmistoon myöhemmin.

Trust Me I´m A Doctor. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.