Hyppää pääsisältöön

Haluatko liputtaa Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi? – Kerro lipunnoston arvoisesta taidekokemuksestasi!

Tove Jansson
Tove Janssonille liputetaan nyt ensimmäistä kertaa sunnuntaina 9.8. Mutta me voimme vaikuttaa siihen vakiintuuko liputuspäivä. Tove Jansson Kuva: Pekka Elomaa / Yle Tove Jansson,tove jansson 100

Tässä ovat ovat ministerin, jääkiekkotähden ja rap-artistin lipunnoston arvoiset taidekokemukset! Sisäministeriö suosittelee liputtamaan ensi sunnuntaina Tove Janssonin syntymäpäivän ja kaikkien suomalaisten taiteiden kunniaksi – ja tarkkailee, innostummeko me. Liputa taiteen puolesta. Jaa oma taidetarinasi artikkelin lopussa olevalla lomakkeella.

Ensi sunnuntaina on mahdollisuus synnyttää uudenlainen juhlapäivä, jonka päätähti on särmikäs, monialainen, kantaaottava ja kansainvälinen Tove Jansson. Suomalaisella kirjallisuudella, runoudella, musiikilla eli Aleksis Kivellä, Eino Leinolla ja Jean Sibeliuksella on jo omat liputuspäivänsä, mutta sisäministeriö on nimennyt Tove Janssonin päivän kaikkien suomalaisten taiteiden päiväksi! Sellaista ei vielä ole. Kalevalan päivänä lippu nousee salkoon suomalaisen kulttuurin kunniaksi.

Koska kaikilla ei ole lipputankoa, liputtaa voi näinkin: Jaa tarina sinulle merkittävästä taidekokemuksesta artikkelin lopussa olevalla lomakkeella tai sosiaalisessa mediassa hästägillä #liputantaiteelle tai #liputantovelle.

Sisäministeri Maria Ohisalo uskoo, että koronakeväänä taide on tuonut monelle turvaa ja ollut liputtamisen arvoinen henkireikä

Kuvassa on Maria Ohisalo.
Kuvassa on Maria Ohisalo. Kuva: Silja Viitala / Yle Helsinki,2020,kevät,COVID-19,koronavirus,Wuhanin koronavirus,poikkeustila,koronaviruspandemia Suomessa 2020-2021,pandemiat,tartuntataudit,valmiuslaki,epidemiat,karanteeni,koronapandemia,Maria Ohisalo,Vihreät,korona suomessa

Kun sisäministeri Maria Ohisalolta kysyy liputtamisen arvoisesta taidekokemuksesta, hän kääntää huomion koronaan. Nyt on Ohisalon mielestä hyvä hetki liputtaa suomalaisen taiteen kunniaksi.

"Moni on huomannut, että musiikista, kirjallisuudesta, kuvataiteesta on ehkä ollut helppoa hakea turvaa, kun ympäröivä maailma on myllerryksessä. Taide on ollut henkireikä. Toivottavasti tänä Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivänä voimme kunnioittaa kaikkea sitä, mitä taide on meille tuottanut tämän kevään aikana."

Mitkä sitten ovat olleet Maria Ohisalolle itselleen korona-kevään taide-elämyksiä? "Myrskyluodon Maijaa olen soittanut jostain syystä. Myrskyisät ajat. Ja tietysti nyt kesämyrskyt ovat olleet sisäministerinkin tontilla, johon kuuluu pelastustoimi." Keväällä löytyi myös aikaa tutustua Tiitus Petäjäniemen maalaustaiteeseen ja hankkia häneltä taulu.

Eduskunnassa tehtiin esitys liputtamisesta Tove Janssonin syntymäpäivänä kolme vuotta sitten, mutta silloin oli Suomen itsenäisyyden juhlavuosi ja liputettiin paljon. Sisäministeriössä ei haluta aiheuttaaa liputusväsymystä. Eikä suositus liputtaa välttämättä johda päivän virallistamiseen.

Vuosina 2017-2019 ministeriö suositteli liputtamista taidemaalari Helene Schjerbeckin ja kuvataiteen päivänä 10.7. Mutta ei suosittele enää, koska liputusintoa ei näkynyt. "Ehkä se oli liian keskellä kesää", Ohisalo arvelee.

Tässä on hieno päivä muistaa Tove Janssonin merkitystä ja nostaa laajalti suomalaista taidetta.

Tänä vuonna katsotaan ovatko Tove Jansson ja niinkin iso teema kuin suomalainen taide meistä lipunnoston arvoisia. Virastot on määrätty liputtamaan silloin.

"Katsoimme ministeriössä, että suomalaisille naisille ei montaa liputuspäivää ole. Vaikka Tove Jansson tunnetaan parhaiten Muumi -kirjoista, niin hän on myös kuvittaja ja taidemaalari ja kirailijana maailmanlaajuisesti arvostettu. Eli tässä on hieno päivä muistaa Tove Janssonin merkitystä ja nostaa laajalti suomalaista taidetta."

Ohisalo itse nostaa Tove Janssonin uralta esiin sukupolvelleen tutuimman puolen: Muumi-animaatiot. "Muumit ovat edustaneet minulle rauhaa ja sopusointua. Muistan lapsena flunssaisena katselleeni Muumi-sarjaa ja se on tuottanut turvallisuuden tunnetta. "

NHL-kiekkoilija Ville Leino löysi maalaamisesta tien ulos elämänsä kriisistä

Ville Leino liputtaa suomalaisen taiteen päivänä
Ville Leinon lippu Ville Leino liputtaa suomalaisen taiteen päivänä Ville Leino,suomalaisen taiteen päivä

Jääkiekon maailmassa siniristiliput heiluvat torilla ja Maamme-laulu soi. Ville Leinokin on pelannut maajoukkueessa ja hänellä on takanaan on ura jääkiekon ammattilaisena. Pelatessaan laitahyökkääjänä NHL:ssä hän koki elämänsä pahimmat paineet, ja löysi maalamisen. Suomalaisen taiteen päivänä Ville Leinolle lipunnoston arvoinen taidekokemus onkin ensimmäisen oman taulun syntyminen.

“Pelasin Buffalo Sabresissä. Se oli elämäni rankinta aikaa. Oli ollut loukkaantumisia, stressiä, vastoinkäymisiä ammatin ja urheilun saralla. Kaikki mikä oli ennen hauskaa oli vaikeata. Sitten löysin maalamisesta pakokeinon, missä pääsin unohtamaan hetken. En mennyt terapiaan, vaikka oireita oli, koska löysin maalamisesta tavan purkautua."

Ensimmäistä maalausta hän ei kuvaile mestariteokseksi, mutta maalamisen kynnys oli ylitetty. Hän yritti kuvastaa New Yorkin meininkiä. Oli pilvenpiirtäjää, Leino liimasi tauluun dollarin, hahmon ja kirjoitti ääliötä tarkoittavan sanan brick. Leino oli kiertänyt gallerioita ja löytänyt esikuvikseen ronskisti maalia käyttävät Basquitin ja Jackson Pollockin sekä Gerhard Richterin. Ei siis syntynyt mitenkään erityisen suomalaista taidetta, mutta suomalaisen elämänmuutokseen johtanutta taidetta.

"Tärkeintä oli, että sain sen ensimmäisen taulun maalattua. Ilman taidetta en olisi siellä missä olen nyt."

Hienointa on, että osaa lopettaa oikeaan kohtaan. Tehdä maalauksesta sen näköistä, että se ei ole liian viimeisteltyä.

Leinosta on tullut muotialan yrittäjä, jolla on oma vaatemerkki Billebeino. Taidekoulutusta hän ei ole hankkinut, mutta kokemusta kyllä: hän maalaa yhä: "Joskus seitsemän päivän maalausputkia."

"Kaikkein hienointa taidetta on sellainen, joka näyttää siltä, että pikkulapsikin voisi sen tehdä, mutta ei käytännössä ei sinne päinkään. Siinä on se hienous ja nerous, että se ei ole täydellistä, mutta kuitenkin on. Hienointa on, että osaa lopettaa oikeaan kohtaan. Tehdä maalauksesta sen näköistä, että se ei ole liian viimeisteltyä. En ole koskaan pitänyt muotokuvista, valokuvien tai maiseman imitaatioista. Ne eivät kosketa minua, koska ne on tehty kuvasta."

Seksikäs Suklaa liputtaa suomiräpin esikuviensa kunniaksi

Seksikäs Suklaa eli Luyeye Konssi istuu seinän vierustalla punakukallinen Marimekon unikkokuosinen paita päällään
Seksikäs Suklaa eli Luyeye Konssi Seksikäs Suklaa eli Luyeye Konssi istuu seinän vierustalla punakukallinen Marimekon unikkokuosinen paita päällään Kuva: Seksikäs-Suklaa,suomalaisen taiteen päivä

“Olisipa talo ja lipputanko", Seksikäs Suklaa naurahtaa. “Syitä liputtaa on niin monia. Liputtaisin komedian, stand upin tai runouden kunniaksi. Kirjoitan paljon runoja.”

Kun pitää valita niin Seksikäs Suklaa eli Luyeye Konssi liputtaa sille työlle, jota hän on nähnyt ystäviensä ja suomiräpin menestyjien kuten JVG:n ja Ruudolfin tekevän uransa eteen. “Haluan olla sellaisten ympäröimä, jotka tekee ja saa tehtyä, ei sellaisten, jotka vaan puhuu.”

Suomen lippu merkitsee Konssille toivoa ja turvaa. "Siitä tietää, että asiat ovat hyvin. Saa olla mikä on."

Suomeen ja Salon kaupunkiin Angolasta 10-vuotiaana muuttaneeseen Konssiin teki nuorena vaikutuksen räpartisti Toinen kadunpoika ja biisi Tää ei oo. Sen esittäjä Tilson Amon on angolalainen räppäri, joka myös muutti Suomeen nuorena.

"Osasin samaistua hänen tarinaansa. Se oli mulle sellainen biisi, joka sai minut uskomaan tähän musahommaan. Näin, että voin tehdään tästä ammatin, koska toinen tumma kaveri pystyi siihen myös."

Nyt Seksikäs Suklaa on saanut valmiiksi uuden levyn nu metal -bändi Lähiöbotoxin kanssa. Rikkinäinen Suomi sisältää tarinoita suomalaisuudesta.

Suomen lippu merkitsee Konssille toivoa ja turvaa. "Siitä tietää, että asiat ovat hyvin. Saa olla mikä on.”

Tove Janssonin Konssi tuntee muumien lisäksi taidemaalarina: "Tove teki asioita eri lailla kuin muut ja uskoi siihen, mitä teki."

Mikä on sinun lipunnoston arvoinen taidekokemuksesi? Kerro siitä oheisella lomakkeella tai sosiaalisessa mediassa hästägeillä #liputantaiteelle tai #liputantovelle.

Toimittaja Minna Joenniemi kiikaroi
Toimittaja Minna Joenniemi kiikaroi Kuva: Raili Tuikka / Yle Minna Joenniemi,suomalaisen taiteen päivä

Uuden liputuspäivän etkoilla Yle Radio 1:n Suomalaisen taiteen illassa lauantaina 8.8. 2020 emännöi Minna Joenniemi ja studiossa taidekokemuksia kommentoivat monilahjakkaat taiteilijat Jorma Uotinen ja Katja Kettu.