Hyppää pääsisältöön

Katkennut kalpa – suomalaisten sotainvalidien tarina kertoo veljeydestä ja auttamisesta

Sotainvalidi Ahti Saari haavoittui kahdessa sodassa.
Ahti Saari haavoittui talvisodassa ja jatkosodassa. Sotainvalidi Ahti Saari haavoittui kahdessa sodassa. Kuva: Matilainen Yle TV1,Katkennut kalpa

TV1 sunnuntaina 16.8.2020 klo 14.00 - 15.00, uusinta tiistaina 18.8. klo 12.30, Areenassa

Sotainvalidi Ahti Saari haavoittui kerran talvisodassa ja kahdesti jatkosodassa. Saaren elämän kohtalokas hetki tapahtui jatkosodassa 17.8.1941 aamulla kello yhdeksän.

Hyökkäystilanteessa Saari haavoittui käteen ja lonkkaan. Siitä lähtien hänen toinen kätensä on ollut ”katkennut kalpa”, kuten Saari itse asiaa kuvailee.

Ahti Saari kertoo tarinansa dokumentissa Katkennut kalpa. Sotainvalideista kertovan ohjelman on käsikirjoittanut Lasse Lehtinen ja ohjannut Vesa Saarinen.

Marsalkka Mannerheim oli perustamassa Sotainvalidien Veljesliittoa.
Sotainvalidien Veljesliiton perustava kokous pidettiin 18.8.1940 Jyväskylässä Cygnaeuksen koulun juhlasalissa. Tilaisuuteen osallistuivat sotamarsalkka C.G.E. Mannerhein (keskellä edessä), lääkintäkenraalimajuri Eino Suolahti ja jääkärieversti Matti Laurila (kolmas oik.). Marsalkka Mannerheim oli perustamassa Sotainvalidien Veljesliittoa. Kuva: Matilainen Yle TV1,Katkennut kalpa

Talvisodassa ja jatkosodassa vuosina 1939 - 1945 vammautui pysyvästi noin 100 000 suomalaista, joista elossa on enää noin 1200. Sotainvalidien ja heidän puolisoidensa oma-aloitteisuus ja sitkeys sai aikaan sen, että sodassa vammautuneille perustettiin oma järjestö.

Sodissa vammautuneet ryhtyivät suomalaisten tuella auttamaan toinen toisiaan. Talvisodassa vammautuneet perustivat Sotainvalidien Veljesliiton omaksi huolto-, etu- ja veljesjärjestökseen 18.8.1940. Liittonsa kautta sotainvalidit ovat kehittäneet hoitoaan ja järjestön toimintaa.

Sotainvalidien Veljesliitto täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Ykkönen esittää uusintana vuonna 2010 ensiesitetyn dokumentin Katkennut kalpa sunnuntaina 16.8.2020 klo 14.00 ja tiistaina 18.8. klo 12.30.

Tuotanto: Firma Brutto, 2010.

Sotainvalidi Ahti Saari ja Katkennut kalpa -dokumentin käsikirjoittaja Lasse Lehtinen Ylen aamu -lähetyksessä 17.8.2010.

Joko sotainvalidit saavat levätä ja ovatko heidän asiansa kunnossa? Aamu-tv:n vieraina olivat Katkennut kalpa -dokumentin käsikirjoittaja Lasse Lehtinen ja sotainvalidi Ahti Saari.

Lisää ohjelmasta

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.