Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Konsertit, kausi 2020-2021 pääkuva

RSO:n syksyn konsertit televisioidaan suorana Yle Teemalla

karita mattila, hannu lintu ja elim chan
karita mattila, hannu lintu ja elim chan Radion sinfoniaorkesteri

RSO aloittaa syyskautensa 4.9. osittain poikkeusjärjestelyin ja keskittyy palvelemaan kaikkia suomalaisia entistä vahvemmalla näkyvyydellä Ylen kanavilla.

Yleisöä voidaan ottaa jälleen myös konserttisaliin, mutta turvavälien saavuttamiseksi myynnissä on vain noin 400 paikkaa. Liputta jäävät pääsevät seuraamaan RSO:n konsertteja Yle Teeman, Yle Areenan ja Yle Radio 1:n suorien lähetysten kautta koko syyskauden ajan.
“On erittäin merkittävää, että konserttimme ovat jälleen suomalaisten katsottavissa myös suorina TV-lähetyksinä”, luonnehtii ylikapellimestari Hannu Lintu. Hän kutsuu johtamiensa iltojen päätteeksi myös vieraita keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.
Kausilippuja ei myydä syyskaudelle lainkaan, mutta kertalippujen määrää kasvatetaan, mikäli pandemian tilanne sen sallii. Kerran kuukaudessa sunnuntaisin kuultava kamarimusiikkisarja Paavo-salissa jatkuu myös, mutta turvavälit rajoittavat näissäkin konserteissa lippujen määrää.

Syyskausi suunniteltiin uudestaan

RSO seuraa tarkasti koronaviruspandemiaan liittyviä viranomaisohjeistuksia ja on varautunut muokkaamaan konserttiohjelmia niiden mukaisesti. Tästä syystä orkesterin syyskaudesta julkistetaan ensin vain syys- ja lokakuun ohjelmat. Loppuvuoden ja kevätkauden konserteista kerrotaan myöhemmin syksyllä.
Muusikoiden turvallisuuden varmistamiseksi jo suunnitellun syyskauden ohjelmat muutettiin sellaiseksi, että turvavälit on mahdollista säilyttää myös lavalla. Poikkeuksellisesti klo 20 alkavissa konserteissa ei ole väliaikaa ja ne ovat noin tunnin mittaisia.
“Orkesteri on innoissaan mahdollisuudesta palata Musiikkitalon lavalle. Yleisön kohtaaminen on meille tärkeintä. Ohjelmiston muokkaaminen vallitsevien olosuhteiden mukaiseksi on ollut paitsi haastavaa, myös erittäin mielenkiintoista. Syksyn konserteissa RSO:n monipuolisuus haastaa poikkeuksellisen aikamme asettamat vaatimukset. Kaikki alun perin vieraaksemme lupautuneet kansainväliset muusikkoystävämme ovat osoittaneet huomattavaa mukautumista ja ymmärrystä. Meille on suuri kunnia, että he ovat mukana”, Hannu Lintu sanoo.

Syksyn konserteissa esiintyvät mm. Karita Mattila, Elim Chan ja Kent Nagano

Avajaiskonsertin 4.9. teemana on kulttuurihistorian inspiroiva ja monipuolinen vaikutus orkesterimusiikkiin. Konsertissa Hannu Lintu johtaa Esa-Pekka Salosen uuden orkesteriteoksen FOG, Stravinskyn Pulcinella-sarjan sekä Brittenin Nocturnon, jonka solistina esiintyy tenori Tuomas Katajala.
Karita Mattila laulaa Wagnerin Wesendonck-laulut 9.–10.9. ja uuden polven kiinnostavimpiin kapellimestareihin lukeutuva Elim Chan johtaa Anna Clynen ja Kaija Saariahon teoksia 23.9.
Lontoon filharmonikkojen tulevan ylikapellimestari Edward Gardnerin johdolla ohjelmassa on John Adamsin kamarisinfonia sekä Schumannin pianokonsertto, jonka solistina esiintyy yleisön suuri suosikki Jan Lisiecki. Kent Nagano johtaa Straussin Metamorfoosit ja Nicholas Collonin johdolla kuullaan Schönbergin 1. kamarisinfonia sekä Beethovenin 1. sinfonia.
30.10. konsertissa on kaksi kapellimestaria – ensin debyyttinsä tekevä nuori Tarmo Peltokoski johtaa Jukka Tiensuun Nemon ja sen jälkeen Pjotr Andrezewski soittaa ja johtaa Beethovenin 1. pianokonserton.

Outi Tarkiaisen ja Sampo Haapamäen uudet teokset juhlistavat Suomen Säveltäjiä

Suomen Säveltäjät ry juhlii 75-vuotista toimintaansa 2.10., jolloin kantaesitetään Outi Tarkiaisen ja Sampo Haapamäen uudet teokset. Molemmat säveltäjät ehtivät muokata teoksistaan pienemmät versiot, jotka soveltuvat poikkeusolojen vaatiman, soittajistoltaan pienemmän orkesterin esitettäväksi.

Sairastunut voi joustavasti vaihtaa lippunsa

Yleisön turvallisuuden takaamiseksi Musiikkitalossa noudatetaan huolellisesti viranomaisten ohjeistuksia. Jonojen syntymisen välttämiseksi takit voi ottaa saliin mukaan ja infossa jaetaan Ylen ilmeellä kuvitettuja, pestäviä kangasmaskeja. Lisäksi tarjolla on kertakäyttöisiä hengityssuojaimia ja suojakäsineitä. Sairastunut voi puhelimitse vaihtaa lippunsa toiseen konserttiin vielä konserttipäivänä klo 11 mennessä.

Kertaliput RSO:n syys- ja lokakuun konsertteihin ovat myynnissä 5.8. klo 9 alkaen Ticketmasterissa.

  • Matthias Goerne laulaa Schubertia RSO:n solistina

    Lisäksi marraskuussa barokkia ja venäläistä ohjelmistoa.

    Lied-laulajien eturiviin kuuluva baritoni Matthias Goerne esiintyy RSO:n solistina 27.11. Ylikapellimestari Hannu Linnun johtamassa konsertissa Goerne laulaa Schubertin liedejä mm. Winterreise-sarjasta. Goernen vierailun lisäksi RSO:n marraskuun konserteissa kuullaan venäläistä ohjelmistoa, barokkia ja lisää Schubertia.

  • Solistien kuvat 2020-2021

    Lataa kauden 2020-2021 solistien kuvat täältä.

    Tuomas Katajala, tenori Karita Mattila, sopraano Jan Lisiecki, piano András Schiff Till Fellner, piano Nikita Boriso-Glebsky Seuraavat kuvat saa pyytämällä niitä sähköpostitse satu.kahila(at)yle.fi Tuuli Lindeberg, sopraano Kyeong Ham, oboe Tuomas Lehto, sello Matthias Goerne, baritoni