Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: USA:n sairas terveydenhuolto

Dokumentti maailman rikkaimpiin kuuluvasta maasta ja sen terveydenhuollosta.
Yhdysvalloissa kallis insuliini ajaa diabeetikko Karyn ostoksille Kanadan puolelle. Dokumentti maailman rikkaimpiin kuuluvasta maasta ja sen terveydenhuollosta. Kuva: Capa Yle TV1,Ulkolinja: USA:n sairas terveydenhuolto

TV1 torstaina 27.8.2020 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 30.8. klo 23.10, Areenassa

Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman kallein – silti se ei toimi. 28 miljoonaa kansalaista on ilman terveysvakuutusta, eikä heillä ole varaa hoitaa terveyttään.

Terveydenhuollon epäkohdat ovat olleet vuosikymmenien ajan poliittisen keskustelun ytimessä. Järjestelmä ei perustu sairaiden ja sairauksien hoitoon vaan talouden ja terveysalan yritysten tuottavaan toimintaan.

Tutkivan journalismin dokumentti USA:n sairas terveydenhuolto paljastaa amerikkalaisen terveydenhuollon epäkohtia. Ohjelmassa kuullaan järjestelmän uhriksi joutuneita kansalaisia, terveydenhuollon asiantuntijoita, poliitikkoja ja lääketeollisuuden sisäpiiriläisiä.

Yhdysvalloissa kallis insuliini ajaa diabeetikkoja ostoksille Kanadaan. Rajan yli insuliiniostoksilla käy myös dokumentissa tavattava 30-vuotias Karyn, joka hankkii lääkkeensä kohtuulliseen hintaan Vancouverista.

Parkinsonin tautia sairastava Lawrence on joutunut taloudelliseen ahdinkoon hoitokulujen vuoksi. Amy menetti 22-vuotiaan tyttärensä, kun tämä ei päässyt hoitoon puuttuvan terveysvakuutuksen takia. Muutamaa päivää myöhemmin tytär menehtyi keuhkoveritulppaan.

Dokumentti pohtii sitä, miksi maailman rikkaimpiin kuuluvassa maassa kansalaisten odotettavissa oleva elinikä on laskenut vuosi toisensa jälkeen. Nykyään esimerkiksi ykköstyypin diabeetikot eivät enää mieti, kuinka pitkään he elävät. He miettivät, selviävätkö seuraavaan päivään.

”Järjestelmä tappaa potilaansa”, sanoo ohjelmassa haastateltava asiantuntija.

Healthcare System: An American Sickness? Ohjaus: Gary Grabli. Tuotanto: Capa, Ranska, 2020.