Hyppää pääsisältöön

Kumpupilvi, kuuropilvi, seitinohutta hahtuvaa – mitä pilvet kertovat? Viisi kysymystä, viisi vastausta

Kesäiseltä taivaalta voi bongata hassuja pilvihahmoja, kuten possuja ja koiria, mutta pilvistä on myös vuosituhansien ajan ennustettu säätä. Mitä pilvet meille kertovat? Tässä meteorologi Ari-Juhani Punkan vinkit pilvien tulkitsemiseen.

Millaisia pilviä taivaalla voi nähdä?

Pilvisukuja on kymmenen, ja niiden luokittelu perustuu pilvien esiintymiskorkeuteen – alapilvet, keskipilvet ja yläpilvet. Mukaan saatetaan liittää vielä neljäs ryhmä, paksut pilvet eli satavat pilvet.

Yksi kesäpäivä saattaa tarjota pilvibongaajalle 5-7 pilvisukua.

Pilvistä puhutaan usein niiden tieteellisillä eli latinankielisillä nimillä.

Graafinen esistys eri pilvityypeistä
Taivas voi joskus olla todella kaoottinen sillisalaatti, ja pilvien tunnistaminen on haastavaa. Graafinen esistys eri pilvityypeistä Kuva: Tero Juuti. pilvet,sää,Pilvet

– Aamu saattaa alkaa sumupilvellä, stratus-pilvellä, meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteen laitokselta selvittää. Sitten aamupäivän aikana se hajaantuu, aurinko alkaa paistamaan, ja sumupilven riekaleet muuttuvat kumpupilviksi. Sen jälkeen näkyy korkeita kumpupilviä tai kuuropilviä, cumulonimbus-pilviä.

– Samanaikaisesti voi vielä nähdä joitain keskipilviä, esimerkiksi hahtuva pilviä – ja vielä jotain ylempää pilveä, esimerkiksi harsopilveä.

Minkälaisia asioita pilvistä voi katsoa?

Sukupolvet ovat vuosituhansien ajan tähyilleet taivaalle, ja yrittäneet pilvien avulla ennustaa ja ymmärtää esimerkiksi tulevaa säätä. Kesällä on hyvä tarkkailla esimerkiksi kumpupilvien muodonmuutosta.

– Tilanne voi lähteä kehittymään aika vaatimattoman näköisistä kumpupilvistä. Jos nurmikolla pötkötellessä jaksaa sen puoli tuntia tai tunnin seurata, niin näkee kuinka pilvitorni kohoaa koko ajan korkeammalle ja korkeammalle.

"Tilanne voi lähteä kehittymään ihan vaatimattoman näköisistä kumpupilvistä."

– Jossain vaiheessa näiden kumpupilvien kukkakaalimainen olemus saattaa muuttua ikään kuin kuituiseksi, pilvelle näyttäisi kasvavan hiukset. Tämä tarkoittaa sitä, että sadepartikkelit alkavat kasvaa vähän suuremmiksi, ja pian saattaa ruveta satamaan.

Kuinka suuria ukkospilvet ovat?

Ukkospilvissä on erityistä dramatiikkaa – ne ovat useita kilometrejä korkeita, ja tulevat päälle synkkänä rintamana joskus hyvinkin nopeasti.

"Ukkospilvien elinikä on puolesta tunnista tuntiin."

– Kuuropilvet ja ukkospilvet saattavat muodostaa todella isoja yhteenliittymiä ja sulautumia – alueen koko saattaa olla jopa 300 km x 100 km, Punkka selvittää. Kyseessä on iso kokoelma yksittäisiä ukkospilviä, joiden elinikä on tyypillisesti noin puolesta tunnista tuntiin.

Miksi pilvet näyttävät valkoisilta?

Pilven väri liittyy siihen, paljonko siinä on vettä.

– Pieni pilven lonkare näyttää vaalealta, kun se kulkee auringon ohi. Korkeampi pilvi, jossa on paljon vettä eli pilvipisaroita, on tiivis. Auringonvalo ei pääse siitä läpi, joten pilvi näyttää synkemmältä.

"Kun pilvi on optisesti tiheä, se muuttuu väriltään synkemmäksi."

Kuinka korkealla pilvet ovat?

Yleisimmin nähtävät pilvet ovat noin 10-15 kilometrin korkeudessa. Kesäiset kumpupilvet voivat alkaa muutaman sadan metrin korkeudesta.

– Erikoistapauksia ovat esimerkiksi valaisevat yöpilvet. Sitten mennään useiden kymmenien kilometrien korkeuteen. Nämä läpikuultavat ja harsomaiset pilvet näkyvät parhaiten, kun aurinko on jo laskenut.

– Kaikki muut pilvet lakkaavat saamasta auringon säteilyä ja muuttuvat tummiksi, mutta näissä 50-70 kilometrien korkeudella sijaitsevissa pilvissä säilyy vielä sellainen hohde – ja siksi niitä kutsutaan valaiseviksi yöpilviksi.

Punkka hehkuttaa erityisesti loppukesän yöpilvien näytelmää, kun illat ja yöt alkavat pimentyä.

Pilvipantteri hyppää metsän yli.
Pilvipantteri hyppää metsän yli. Kuva: Yle, Kerttu Tolonen bongaapilvi

Minna Pyykkö kävi meteorologi Ari- Juhani Punkan kanssa Ilmatieteen laitoksen pihalla katselemassa pilviä. Näkeekö ammattilainen myös pilvissä hassuja hamoja, kuten tonttuja, kilpikonnia, possuja tai vaikkapa koiria? Kuuntele Yle Areenasta: