Hyppää pääsisältöön

Lasten kanssa metsään - uhka vai mahdollisuus? Katso Peltsin ja Tomin vinkit metsäretkelle

Perheen kanssa retkeily tarjoaa elämyksiä ja yhteisiä hetkiä kaikille. Lasten kanssa ulkoilu ei ole haastava laji, jos osaat varautua siihen etukäteen. Katso videolta Peltsin ja Tomin perheretkivinkit.

Perheretkeilyn ei tarvitse olla monimutkaista. Lasten kanssa retkeily ei juuri eroa aikuisten kanssa ulkoilusta. Varmistat hyvän fiiliksen pitämällä huolta siitä, ettei kenelläkään ole kylmä, jano tai nälkä. Lapset jaksavat kulkea pitkiäkin matkoja, kunhan mieliala pysyy korkeana.

Hyvä valmistelu on kaiken A ja O. Ota selvää säästä seuraamalla säätiedotuksia. Varustaudu myös siihen, ettei sää ole juuri sitä mitä ennusteissa sanottiin. Ota varmuuden vuoksi mukaan sadevaatteet, putkihuivi, vaihtosukat, hanskat ja toinen päähine.

Eväät

Eväät ovat tärkeä osa retkeilyä. Itse asiassa eväät tekevät ulkoilusta retken. Ruokailuhetki ulkona on usein retken kohokohta, joten suunnittele se hyvin. Kokkailu tulella on aina elämys, mutta lasten kanssa nuotioruoan valmistaminen voi olla haastavaa. Voit vähentää häslinkiä ja nopeuttaa ruokailua pakkaamalla ateriaksi eväsleipiä tai lämmintä keittoa termoksessa.

Retkikeittimellä on helppo tehdä ruokaa. Sitä voit käyttää myös silloin, kun polttopuita ei löydy tai metsäpalovaroitus estää avotulella kokkaamisen. Pidä naposteltavia pikkueväitä käden ulottuvilla, niillä pidetään lasten verensokeri kontrollissa ja mieliala korkealla.

Juoma

Juoman määrä pitää suhteuttaa säähän ja aktiviteetin rasittavuuteen. Normaalioloissa litra per aikuinen ja puoli litraa per pieni lapsi on sopiva määrä. Talvella ihminen menettää nestettä hengittäessä kylmässä ilmassa. Silloin juominen unohtuu helposti ja nestehukka voi yllättää.

Ensiapu

Ota ensiaputarvikkeet mukaan, vaikka retkeilisitte tutussa lähimetsässä. Liukastuminen tai kaatuminen voi pilata retken jos ruhjeita ei saa hoidettua. Punkkipihdeille löytyy usein käyttöä etenkin rannikon alueella.

Ideoita retkeilyyn

Retkelle tarvitaan määränpää ja tekemistä, tässä on muutama:

 • Geokätköily
 • Marjastus
 • Sienestys
 • Lintubongaus
 • Jääkauden jälkien tulkitseminen kallioista
 • Valokuvaaminen
 • Ötököiden tutkiminen
 • Eläinten jälkien seuraaminen
 • Lintujen pesien tarkkailu
 • Maastopyöräily
 • Kasvien tunnistaminen
 • Suunnistus ja kartan käyttö
 • Iltarastit
 • TikTok
 • Merkityt luontopolut
 • Puiden kantojen vuosirenkaiden laskeminen
 • Eväsretki
 • Nuotio
 • Purojen seuraaminen
 • Kaarnalaivojen rakentelu
 • Omien karttojen tekeminen
 • Puubongaus
 • Hienojen keppien keräily

Peltsin lasten retkivinkit:

Maisa sanoo: "Nauti luonnosta, kerää roskasi ja kuuntele metsän eläinten ääniä."
Osmo: "Nakkia, makkaraa ja maastopyöräilyä."

Maisa tykkää retkeillä koska saa pyöräillä poluilla ja saa syödä hyviä eväitä
Osmo tykkää retkeillä koska saa syödä nakkia.

Tomin lasten retkivinkit:

Niila: "Parasta retkeilyssä on mustikat! Ja teltassa nukkuminen."
Mocce: "Haluan ottaa evästä mukaan! Ja katsoa matoja, tikkoja ja talitiaisia."

Lasten kanssa ei ole pakko lähteä pitkille reissuille, usein lähimetsä tarjoaa lähes yhtä suuren elämyksen kuin pitkä retki kansallispuistossa. Pakkaa pieni reppu mukaan ja menkää yhdessä ulos. Lapset saavat hyviä muistoja retkeilystä ja oppivat kunnioittamaan luontoa. Mukavaa retkeä!