Hyppää pääsisältöön

Sukunimilaki, sodan jäljet ja asunnottomuuden historia: kymmenen lukuvinkkiä yhteiskunnasta

Vallattu talo Inarintiellä Helsingin Vallilassa, rakennusmiehet kiinnittävät lautoja autiotalon ikkunoihin estääkseen talon käytön (1985)
Vallattu talo Inarintiellä Helsingin Vallilassa, rakennusmiehet kiinnittävät lautoja autiotalon ikkunoihin estääkseen talon käytön (1985). Vallattu talo Inarintiellä Helsingin Vallilassa, rakennusmiehet kiinnittävät lautoja autiotalon ikkunoihin estääkseen talon käytön (1985) Kuva: Pekka Elomaa asunnottomuus,talonvaltaus,asuntopula

Uppoudu Elävän arkiston toimittajien kirjoittamiin artikkeleihin ja tutustu niiden mediakoosteisiin yhteiskunnasta ja yhteiskuntiin liittyvistä ilmiöistä.

Suomen EU-jäsenyyttä ryhdyttiin puimaan eduskunnassa syksyllä 1994. Lähetekeskusteluun oli pyydetty yli 70 puheenvuoroa, mutta neljän tunnin tv-lähetyksessä niistä ehdittiin nähdä vain ryhmäpuheet. Tutustu myös Kallankareihin, Suomen vanhimpaan itsehallintoalueeseen, joka unohtui EU:n ulkopuolelle.

Freda 42 -liikkeen nuoret aktivistit ovat ripustaneet vallatun asuintalon seinään banderollit Harjutori 2:ssa Helsingissä (1987)
Freda 42 -liike valtasi taloja mm. Oulussa, Hyvinkäällä ja Helsingissä. Freda 42 -liikkeen nuoret aktivistit ovat ripustaneet vallatun asuintalon seinään banderollit Harjutori 2:ssa Helsingissä (1987) Kuva: Seija De Rybel asunnottomuus,asuntopula,banderollit,valtaus

Voisiko Suomesta tulla ensimmäinen maa, jossa asunnottomuus poistuu kokonaan? Kehitys on ollut positiivista, mutta vielä ei voi tietää, miten koronaviruksen aiheuttamat yhteiskunnalliset vahingot vaikuttavat tilanteeseen. Miten asunnottomuutta sitten on ongelmana hoidettu, ja millaisina aikoina se on lisääntynyt? Artikkelissa nähdään myös Hannu Karpo tutustumassa kolhoosiin, jossa asuu 18 ihmistä samassa pienessä asunnossa.

Gravgården på Själö.
Hautoja Seilin saaressa. Gravgården på Själö. Seili,haudat,Nauvo,Finland,FIN,geotagged photograph

Muun muassa “epileptinen kuukautishulluus” saattoi olla diagnoosina sellainen, jolla suljettiin nuori nainen loppuelämäksi Seilin saarelle. Mielisairaala suljettiin vuonna 1962, ja nykyisin Seilissä toimii Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos

Opiskelijoiden kapina levisi Euroopassa ja maailmassa 1968 kulovalkean tavoin, vaikka syyt olivatkin paikkasidonnaisia. Rajuimmat uutiset tulivat tuolloin Meksikosta, missä surmattiin 200-300 mielenosoittajaa.

Katunäkymä Helsingin Mannerheimintieltä. Etualalla Ruotsalainen teatteri (Svenska teatern) ja taustalla Argo-talo, nykyään Stockmannin tavaratalo. Talossa sijaitsi Wulffin paperikauppa, joka kuvassa jää raitiovaunun taakse. 1946.
Katunäkymä Helsingin Mannerheimintieltä vuonna 1946. Etualalla Ruotsalainen teatteri (Svenska teatern) ja taustalla Argo-talo, nykyään Stockmannin tavaratalo. Katunäkymä Helsingin Mannerheimintieltä. Etualalla Ruotsalainen teatteri (Svenska teatern) ja taustalla Argo-talo, nykyään Stockmannin tavaratalo. Talossa sijaitsi Wulffin paperikauppa, joka kuvassa jää raitiovaunun taakse. 1946. Helsinki,Yle Elävä arkisto

Kiertoajelu Helsingissä tutustuttaa monipuolisesti pääkaupungin vaiheisiin ja aikakausiin. Testaa, kuinka hyvin tunnet kaupungin historiallisia käänteitä. Voit joko ensin lukea artikkelin ja tehdä testin sen jälkeen, tai kokeilla, paljonko tiedät lukematta.

Suomessa alettiin valmistella 1970-luvun lopulla sukunimilain uudistusta, jonka yhtenä tavoitteena oli, että nainen voisi halutessaan säilyttää sukunimensä solmiessaan avioliiton. Lakiuudistus herätti jo valmisteluvaiheessa voimakasta vastustusta. Uudistuksen uskottiin heikentävän perheiden yhtenäisyyttä ja vahingoittavan lapsen tulevaisuutta.

De första kvinnorna i Finlands riksdag.
Ensimmäiset suomalaiset naiskansanedustajat. De första kvinnorna i Finlands riksdag. Kuva: Helsingfors Stadsmuseum. naiset,kansanedustajat,historia

Suomen ensimmäiset naiskansanedustajat valittiin 1907, vuosi sen jälkeen kun suomalaisille myönnettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

Jos sukunimilaista kiisteleminen tuntuu oudolta, tämä ohjelma kertoo miksi. Muutoksen sosiologia -sarjassa tarkasteltiin ihmistä muuttuvan yhteiskunnan ja kulttuurin keskellä. Päättymätön kertomus -jaksossa pureuduttiin yksilön riippuvuuteen erilaisista talouden, teknologian ja tiedotuksen verkostoista.

Sodat ovat jättäneet jälkiä, joista toivutaan vieläkin. Dokumenttisarja sodan kokeneiden isien lapsista kertoo, mitä sota tekee sen kokeneille, mutta myös heidän lapsilleen.

Eduskunna istuntosalin patsaat
Eduskuntatalon istuntosali. Eduskunna istuntosalin patsaat Kuva: Jaani Lampinen / Yle seksuaalisuus,Eduskuntatalo,Sexpo,Nautinnon aika

Eduskunnassa käytetyt puheenparret ja sanomiset jäävät helposti elämään arkikieleenkin. Leikkimielisessä testissä voi kokeilla, mitkä elämään jääneet lausahdukset tunnistaa kenenkin sanomisiksi.

Elävä arkiston toimittajat kirjoittavat yhteiskunnallisten aiheiden lisäksi kaikesta muusta, mikä suomalaisia on kiinnostanut ja koskettanut Ylen historian ajan. Lisää sisältöjä löytyy Elävän arkiston etusivulta. Voit seurata Elävää arkistoa myös Facebookissa ja Instagramissa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto