Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha

Dokumentti Afganistanin vaikeasta tilanteesta.
Talibanien hallitsemilla alueilla tyttölapsia puetaan jo viisivuotiaina burkaan. Dokumentti Afganistanin vaikeasta tilanteesta. Kuva: Veronique de Viguerie / CAPA Yle TV1,Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha

TV1 torstaina 3.9.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 6.9. klo 22.55, Areenassa

Sisällissota on repinyt Afganistania lähes 20 vuoden ajan.

Yhdysvallat ja ääri-islamilainen Taliban-liike allekirjoittivat viime helmikuussa historiallisen sopimuksen. Osapuolten välinen sopimus ei ole varsinainen rauhansopimus, mutta sitä pidetään välttämättömänä askeleena sodan lopettamiseksi.

Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa kokonaan pois Afanistanista tietyin ehdoin. Afganistanin hallituksen ja talibanien välisten aseleponeuvottelujen piti alkaa jo maaliskuussa. Eri ryhmittymien väliset kiistat talibanien kanssa sovituista vankienvaindoista ovat estäneet neuvottelut.

Dokumentti Afganistanin kallis rauha (12) tutustuu sodan runteleman maan vaikeaan tilanteeseen ja vierailee muun muassa taliban-taistelijoiden hallitsemilla alueilla.

Maan rajusti heikentyneen turvallisuustilanteen takia kymmenet tuhannet afgaanit ovat joutuneet jättämään kotinsa ja heistä on tullut maansisäisiä pakolaisia. Siviilit kärsivät aliravitsemuksesta, kurjista elinolosuhteista sekä kapinallisryhmien väkivaltaisista iskuista, joissa monet ovat menettäneet kokonaisia perheitään.

Ohjelmassa on mukana muun muassa Afganistaninen entinen presidentti Hamid Karzai. Kabulissa vaikuttava poliittinen aktivisti Selay Ghaffar suhtautuu kriittisesti maan nykyhallitukseen sekä Yhdysvaltojen ja Naton läsnäoloon maassa.

Afghanistan, Paying The Price For Peace. Tuotanto: CAPA, 2020.