Hyppää pääsisältöön

Erikoiset museot x 8

Suomi on museoiden maa, niitä löytyy joka lähtöön. Tutustu noitavainojen tai eläintentäyttämisen historiaan, ajele lättähattujunalla tai koe 1950-luvun koulupäivä. Tässä Egenlandin kahdeksan erikoista museota ympäri Suomea. Katso videot!

Koriste
Koriste
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta

1. Arktinen museo Nanoq – jääkarhun jalanjäljissä Pietarsaaressa

Harva tulee eläessään matkanneeksi Grönlantiin, mutta tässä museossa pääsee tutustumaan kattavasti Grönlannin ja muiden arktisten alueiden kulttuuriin ja sinne tehtyihin naparetkiin.

Nanoq on inuiittien kieltä ja tarkoittaa jääkarhua. Arktisen pedon nimeä kantava museo syntyi Pentti Kronqvistin pitkien naparetkien innoittamana. Hän perusti sen yhdessä aktiivisen talkooporukan kanssa kotiseudulleen Fäbodan kylään Pietarsaareen.

Nanoqissa on esillä muun muassa arktisia pyyntivälineitä, soittimia, vaatteita, valokuvia ja karttoja. Museoalueella sijaitsee 25 rakennusta, kuten alkuperäisen mallin mukaan rakennettu grönlantilainen turvemaja ja jääkarhunpyytäjän mökki.

Koriste
Koriste

2. Mekaanisen musiikin museo – elämäsi hulluin museokokemus?

Tässä varkautelaisessa museossa saat opastuksen, jollaista ei ole tarjolla muualla. Energiset ja hauskat kierrokset vievät vierailijan mekaanisen musiikin pyörteisiin.

Museo esittelee laitteita, jotka soittavat musiikkia Mozartista Lady Gagaan. Pienimmät soittimet mahtuvat taskuun. Suurin, 75:n soittajan Goliath, painaa 5000 kiloa ja kohoaa viiden metrin korkeuteen.

Museo muutti Saksasta Suomeen vuonna 1981 ja on vuosien varrella kasvanut alun harrastuksesta Pohjoismaiden suurimmaksi mekaanisen musiikin museoksi.

– Meillä on hullujen vapaus, ollaan vähän erikoisia tässä kaupungissa, toteaa museota nykyisin johtava Pawel Kempf, perustaja Jürgen Kempfin poika.

Koriste
Koriste

3. Napialan Wanha Koulu – aikamatka 1950-luvun koulupäivään

Koulupäivä alkaa virrenveisuulla. Lörpötellä ei saa, ja pulpetissa pitää istua suorassa. Napialan Wanhassa Koulussa Tervakoskella pääsee kokemaan koulupäivän sellaisena kuin se oli 1950-luvulla.

1800-luvun lopusta vuoteen 1972 rakennuksessa toimi kansakoulu, mutta nyt se on museo, jossa voi saa selata vanhoja kirjoja, laulaa unohdettuja lauluja, kirjoittaa liidulla taululle tai hyppiä välitunnilla narua.

Mahtava kokoelma menneiden vuosien koulukirjoja ja opetustauluja saa kävijän uppoutumaan omiin koulukokemuksiin ja -muistoihin.

Koriste
Koriste

4. Häggin eläintäyttämön museo – täytettyjä eläimiä ja historiaa Asikkalassa

Yli satavuotiaan puutalon hirsiateljee on valoisa. Eläinten täyttäminen oli tarkkaa puuhaa ja vaatii hyvän valaistuksen, joten korkeita ikkunoita on sijoitettu rakennuksen kolmelle sivustalle auringon kierron mukaisesti.

Täällä haisivat aikanaan kemikaalit, liuottimet, hapot ja eläinten raadot. Sakari Hägg leikki lapsena kaiken keskellä ja näki miten hänen isänsä ja isoisänsä täyttivät eläimiä ja toimittivat niitä eteenpäin Suomen tuhansiin kouluihin.

Nyt vanhassa preparatiossa toimii eläintäyttämisen museo, joka esittelee Häggin suvun täyttämiä eläimiä sekä eläintäyttämisen työvaiheita ja historiaa. Täältä siis tuli suurin osa niistä täytetyistä linnuista ja eläimistä, joita vieläkin näkee koulujen vitriineissä.

Koriste
Koriste

5. Kolttasaamelaisten museo Ä’vv – kolttien dokumentoimatonta historiaa

Moni lapinkävijä tuntee Inarin saamelaiskulttuurin museon Siidan, mutta Norjan puolelta Neidenistä, noin 12 kilometrin päästä Suomen rajasta löytyy toinenkin saamelaisaiheinen museo.

Kolttasaamelaisia on nykyään noin 1000 ja he asuvat kolmen valtion alueella Suomessa, Norjassa ja Venäjällä. Historian kulku ja valtion rajat ovat erottaneet sukulaiset ja ystävät toisistaan.

Vuonna 2017 perustettu museo esittelee kolttasaamelaisten elämäntapoja ja historiaa sekä tekee näkyväksi myös kolttien kieltä. Ä’vv tarkoittaa koltan kielellä auringon kiloa eli auringon säteiden heijastusta.

Koriste
Koriste

6. Galleria Gottorp – noitavainojen historiaa idyllisessä pihapiirissä

1600-luvulla Kristiinankaupungissa oli vain 200 asukasta, kun lyhyen ajan sisään neljä naista tuomittiin kuolemaan noituudesta syytettynä.

Galleria Gottorpin pieni noitamuseo avaa noitavainojen historiaa Suomessa ja kertoo siitä todellisten, aikanaan Kristiinankaupungissa eläneiden naisten kautta.

– Jos miettii, miten pieni yhteisö Kristiinankaupunki oli siihen aikaan, ja jos neljä naista joutuu syytetyksi noituudesta ja poltetuksi roviolla varsin lyhyen ajanjakson sisään… Onhan sen täytynyt olla aika kamalaa, museon perustaja Stina Engvall toteaa.

Galleria Gottorpissa voi tututustua myös Engvallin tekemään taiteeseen. Idyllisessä pihapiirissä sijaitsee lisäksi kesäkahvila, kirpputori ja Ihmemaan Liisan leikkimökki.

Koriste
Koriste

7. Keitele-museo – lättähattujunat kolkuttelevat edelleen Suolahdella

Muistatko vielä lättähatut? Nuo luotettavat siniset kiskobussit, joilla hoidettiin paikallisliikennettä aina 1980-luvun loppuun asti koko Suomessa, minne vain kiskot veivät.

Lättähattumuistoja voi verestää Suolahden Keitele-museossa, jossa vapaaehtoiset pitävät kunnossa lättähattuja ja muita museojunia, ja siirtävät samalla eteenpäin juniin liittyviä taitoja.

Museo järjestää yleisölle avoimia ajeluja lättähatuilla parisenkymmentä vuodessa, ja siellä voi tutustua vanhaan junakalustoon. Vapaaehtoiset tekevät työtään rakkaudesta lajiin.

– Se on se hyvä mieli. Ihmisten kasvoilta voi nähdä innostuksen ja tyytyväisyyden, että mukavaa kun jotkut tekee tämmöistä, toteaa museota johtava Ilkka Herpman.

Koriste
Koriste

8. Silliperinnemuseo Dikseli – kaikki sillistä Röölässä

Suomalaisten kesäpöytien herkkuun pääsee tutustumaan perinpohjin Röölän kylässä Rymättylässä, josta tuli parhaimpina aikoina 90 prosenttia Suomessa myydystä sillistä.

Dikselin näyttely kertoo havainnollisesti sillinkäsittelyn monet vaiheet merestä myyntipakkauksiin sekä Saukko-laivaston pitkistä ja vaarallisistakin matkoista Atlantille ja Islannin vesille.

Mutta mikä ihme on dikseli? Se on työkalu, jolla sillitynnyrit laitettiin kiinni laivalla sen jälkeen kun sisällä olivat sillit ja merivettä sekä hieman suolaa ja sokeria. Tynnyriin ei saanut jäädä yhtään ilmaa, muuten silli meni härskiksi eikä tullut kunnossa maihin.

Koriste
Koriste

Egenlandin kohteet kartalla:

Egenland – yleisön oma matkaopas

Egenland on kaksikielinen kulttuuriohjelma ja matkaopas. Yhteistyössä yleisön kanssa tarjoamme inspiraatiota ja vinkkejä kotimaan matkailuun. Esittelemme omaleimaista ja vaihtoehtoista kulttuuria: kiinnostavia paikkoja, ihmisiä ja tapahtumia.

Egenlandin kartalta löydät 120 matkakohdetta ympäri Suomea.

Tutustu kohteisiin Yle Areenassa:

  • Katsottavissa yli sata lyhyttä videota ja kolmen kauden 26 tv-jaksoa.
  • Paljon lisätietoa: syventäviä lukujuttuja ja teemapaketointeja.
  • Neljännen kauden uudet tv-jaksot julkaistaan 31.5.2021 alkaen.

Välähdyksiä nähtävyyksistä ja ihmisistä nähtävyyksien takana: Egenland Instagramissa @egenland

Haluatko vaihtaa vinkkejä matkakohteista Suomessa? Tervetuloa Facebook-ryhmään Poikkea polulta/På andra vägar. Ryhmää ylläpitää Egenland-toimitus.