Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Terroristin ihmisoikeudet

Dokumentti vierastaistelijoiden oikeuskäsittelystä.
Dokumentti vierastaistelijoiden oikeuskäsittelystä. Kuva: Beliane Yle TV1,Ulkolinja: Terroristin ihmisoikeudet

TV1 torstaina 10.9.2020 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 13.9. klo 22.40, Areenassa

Länsimaat ovat uuden ongelman edessä: Mitä tehdä entisille jihadisteille, jotka palaavat vuosien jälkeen takaisin kotimaahansa? Monet vierastaistelijoista ovat länsimaiden kansalaisia.

Miten ja missä terroristisista teoista epäillyt tulisi viedä oikeuteen? Pitäisikö oikeudenkäynnit järjestää heidän kotimaassaan vai voidaanko tekijät jättää tuomittaviksi maassa, jossa rikokset ovat tapahtuneet. Tämä merkitsisi kriisialueiden maita, joissa taistelijoita saattaisi uhata kuolemantuomio.

Pidetäänkö vierastaistelijoita terroristeina vai taistelijoina? Arvioidaanko heidän taistelutoimiaan sotarikoksina? Miten todisteet hankitaan oikeudenkäyntiä varten?

Ranskalainen dokumentti Terroristin ihmisoikeudet tutkii Eurooppaa ja arabimaailmaa koskevaa ajankohtaista kysymystä. Oikeuslaitosta testaavaan uuteen tilanteeseen näkökulmia avaavat neljän vierastaistelijan asianajajaa ja kolme tuomaria.

Daech, le dilemme de la justice. Terrorists: The Justice System´s Dilemma. Ohjaus: Christophe Cotteret. Tuotanto: Wrong Men / Belgia, Veilleur de nuit /Ranska, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.