Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kenen asialla on WHO? – Maailman terveysjärjestö joutunut suurvaltojen ristituleen

Valkoisiin suojahansikkaisiin puetut kädet pitelevät kasvosuojainta, jossa on sinisellä pohjalla Maailman terveysjärjestön WHO:n valkoinen logo.
Koronapandemia koettelee kansainvälista terveysyhteistyötä. Valkoisiin suojahansikkaisiin puetut kädet pitelevät kasvosuojainta, jossa on sinisellä pohjalla Maailman terveysjärjestön WHO:n valkoinen logo. Kuva: Kaan Baytur / Alamy / All Over Press WHO,YK,Maailman terveysjärjestö,pandemiat,koronavirus,Wuhanin koronavirus,koronapandemia

TV1 torstaina 17.9.2020 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 20.9. klo 22.40, Areenassa

Yhdistyneiden kansakuntien alainen Maailman terveysjärjestö WHO perustettiin takaamaan terveyttä koko maailmalle. Kansainvälisen järjestön toiminta on kohdannut vastatuulta koronapandemian keskellä, kun siitä on tullut Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen taistelutanner.

Maailman terveysjärjestön suurin rahoittaja Yhdysvallat on uhannut vetäytyä järjestöstä. Presidentti Donald Trump on syyttänyt WHO:ta epäonnistumisesta koronakriisin hoitamisessa. Trumpin mielestä maailmanjärjestö mielisteli epidemian alkuvaiheessa Kiinaa, eikä toiminut tarpeeksi rivakasti.

Ranskalainen dokumentti Kenen asialla on WHO? selvittää, miten nykytilanteeseen on oikein päädytty. Ohjelma valaisee vuonna 1948 perustetun Maailman terveysjärjestön historiaa ja sen kansainväliseen yhteistyöhön perustuvaa menestystarinaa.

Dokumentissa WHO:n tilannetta arvioivat kansainväliset terveysalan asiantuntijat sekä järjestön entiset ja nykyiset työntekijät kuten epidemiaosaston pääjohtaja, professori David Heymann. Haastateltavina ovat myös YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka on toistuvasti ilmoittanut tukevansa terveysjärjestön toimintaa.

Ajankohtainen dokumentti tutkii arvostettua kansainvälistä järjestöä, jonka onnistunut tai epäonnistunut toiminta vaikuttaa jokaisen maailman kansalaisen elämään.

WHO… Is In Control? Tuotanto: Hikari Productions, Ranska, 2020.