TV1 lauantaina 29.8.2020 klo 18.15 - 18.45, uusinta sunnuntaina 27.9. klo 18.15, Areenassa
Mesipistiäiset eli mehiläiset ja kimalaiset ovat luontomme tärkeimpiä pölyttäjähyönteisiä. Ne ovat välttämättömiä myös ruoantuotannon kannalta. Suurin osa ihmisen tarvitsemista vitamiineista ja hivenaineista tulee hyönteispölytteisistä kasveista.
Viljaa ja papuja pelloilla kasvaa ilman hyönteisiä, sillä ne tuottavat satoa tuulen avulla tai omin neuvoin. Maailman sadasta tärkeimmästä ravintokasvista 70 on hyönteispölytteisiä. Ilman mesipistiäisiä ne eivät tuota satoa tai siemeniä, joita kylvää.

Luontodokumentti Mesipistiäiset katoavat kertoo suomalaisten mesipistiäisten tarinan. Suomessa elää 225 mesipistiäislajia. Niistä joka kolmas on uhanalainen. Tilanne on sama ympäri maailman.
Mesipistiäisten ahdinko johtuu pääosin ihmisen toimista. Maaseutu on muuttunut tehokkaaksi ja peltoja viljellään yksipuolisesti. Avoimet laitumet metsittyvät ja luonnonkukat ovat vähentyneet. Maataloudessa käytettävät torjunta-aineet ovat aiheuttaneet kesymehiläisten joukkokuolemia. Mesipistiäiset ovat katoamassa.
Luontodokumentissa seurataan luonnonvaraisten mesipistiäisten sekä ihmisen kasvattamien kesymehiläisten kesää.

Haastateltavina ovat hyönteisasiantuntija Kimmo Saarinen ja mehiläistenkasvattaja Katrine Arbøl-Lilleberg. Dokumentti selvittää, millaisia haasteita mesipistiäisillä on ja miten niiden tilannetta voidaan parantaa.
Mesipistiäiset katoavat -dokumentin on käsikirjoittanut, kuvannut, äänittänyt ja ohjannut Mika Rokka.
Tuotanto: Banja Media Oy:n / Yle, 2018.