Hyppää pääsisältöön

Mesipistiäiset katoavat – Suomen mehiläisistä ja kimalaisista kolmannes on uhanalaisia

Luontodokumentti Suomen mesipistiäislajeista, joista joka kolmas on uhanalainen.
Mesipistiäiset ovat luonnon tärkeimpiä pölyttäjähyönteisiä. Luontodokumentti Suomen mesipistiäislajeista, joista joka kolmas on uhanalainen. Kuva: Mika Rokka / Banja Media Oy Yle TV1,Mesipistiäiset katoavat

TV1 lauantaina 29.8.2020 klo 18.15 - 18.45, uusinta sunnuntaina 27.9. klo 18.15, Areenassa

Mesipistiäiset eli mehiläiset ja kimalaiset ovat luontomme tärkeimpiä pölyttäjähyönteisiä. Ne ovat välttämättömiä myös ruoantuotannon kannalta. Suurin osa ihmisen tarvitsemista vitamiineista ja hivenaineista tulee hyönteispölytteisistä kasveista.

Viljaa ja papuja pelloilla kasvaa ilman hyönteisiä, sillä ne tuottavat satoa tuulen avulla tai omin neuvoin. Maailman sadasta tärkeimmästä ravintokasvista 70 on hyönteispölytteisiä. Ilman mesipistiäisiä ne eivät tuota satoa tai siemeniä, joita kylvää.

Luontodokumentti Suomen mesipistiäislajeista, joista joka kolmas on uhanalainen.
Rusomuurarimehiläinen tykkää asustaa hyönteishotelleissa. Luontodokumentti Suomen mesipistiäislajeista, joista joka kolmas on uhanalainen. Kuva: Mika Rokka / Banja Media Oy Yle TV1,Mesipistiäiset katoavat

Luontodokumentti Mesipistiäiset katoavat kertoo suomalaisten mesipistiäisten tarinan. Suomessa elää 225 mesipistiäislajia. Niistä joka kolmas on uhanalainen. Tilanne on sama ympäri maailman.

Mesipistiäisten ahdinko johtuu pääosin ihmisen toimista. Maaseutu on muuttunut tehokkaaksi ja peltoja viljellään yksipuolisesti. Avoimet laitumet metsittyvät ja luonnonkukat ovat vähentyneet. Maataloudessa käytettävät torjunta-aineet ovat aiheuttaneet kesymehiläisten joukkokuolemia. Mesipistiäiset ovat katoamassa.

Luontodokumentissa seurataan luonnonvaraisten mesipistiäisten sekä ihmisen kasvattamien kesymehiläisten kesää.

Luontodokumentti Suomen mesipistiäislajeista, joista joka kolmas on uhanalainen.
Kesymehiläisten pesässä on kesällä kymmeniä tuhansia mehiläisiä. Luontodokumentti Suomen mesipistiäislajeista, joista joka kolmas on uhanalainen. Kuva: Mika Rokka / Banja Media Oy Yle TV1,Mesipistiäiset katoavat

Haastateltavina ovat hyönteisasiantuntija Kimmo Saarinen ja mehiläistenkasvattaja Katrine Arbøl-Lilleberg. Dokumentti selvittää, millaisia haasteita mesipistiäisillä on ja miten niiden tilannetta voidaan parantaa.

Mesipistiäiset katoavat -dokumentin on käsikirjoittanut, kuvannut, äänittänyt ja ohjannut Mika Rokka.

Tuotanto: Banja Media Oy:n / Yle, 2018.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.