Hyppää pääsisältöön

Millaista vuorovaikutus on sinun työpaikallasi?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Millaiseksi luonnehtisit työpaikkasi vuorovaikutusta? Onko vuorovaikutus kohottavaa vai lannistavaa? Miten se näkyy arjessa? Mitä pyrit itse tuomaan työyhteisöön? Millaista apua, kannustusta tai tukea olet itse saanut tai antanut? Millaista on sinun mielestäsi laadukas vuorovaikutus? Miten se vaikuttaa sinuun ja työsi tekemiseen? Mikä estää ystävällistä vuorovaikutusta sinun mielestäsi? Miten ystävällisyyttä ja yhteyttä voi vaalia verkkoympäristössä ja etänä?

Ystävällisyys työpaikalla vaikuttaa myönteisesti tutkimusten mukaan hyvinvointiin ja terveyteen. Kannattelevan työyhteisön vaikutukset ulottuvat myös työpäivän jälkeiseen vapaa-aikaan, mindfulness-ohjaaja Mari Juote kertoo.

”Vuorovaikutuksen laatu on tärkeää. Myötätuntoinen vuorovaikutus on sitä, että olemme kiinnostuneita siitä mitä toiselle kuuluu. Voimme ilmaista sanoin tukemme toiselle”, Juote sanoo.

Stressi, kiire ja psykologisesti turvaton ilmapiiri estävät ystävällisyyttä työelämässä.

”Myötätuntoa estää kokemus, että en voi luottaa toisiin. Jos koemme, että ihmiset haluavat meille hyvää, niin uskallamme olla myös epävarmoja”, Juote sanoo.

Mari Juote on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja. Hän kouluttaa työssään organisaatioille ja työntekijöille myötätunnon taitoja.

”Vaikeudet pitää kuulla, ja se on myötätuntoinen puoli, mutta niihin ei pidä jäädä jumiin”, Juote kertoo.

Luottamuksella on suuri merkitys organisaatiokulttuurin kannalta. Luottamusta syö esimerkiksi työn yksityiskohtiin puuttuminen eli mikromanageeraus.

”Yksityiskohtiin puuttumisessa voi taustalla olla hyvä tarkoitus. Halu hallita sitä, että asiat menevät parhaalla mahdollisella tavalla. Toisen työtä ei kannata ruveta hallitsemaan. Se tuottaa tuskaa itselle ja toiselle sekä synnyttää kokemuksen epäluottamuksesta”, ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja Mari Juote sanoo.

Luottamus on tärkeä osa organisaatiokulttuurissa.

”Kun annan tilaa toiselle, luotan siihen, että asiat voi tehdä monella tavalla. Asioihin voi löytyä uudenlaisia ratkaisuja”, Juote sanoo.

Millaiseksi luonnehtisit työpaikkasi vuorovaikutusta? Onko vuorovaikutus kohottavaa vai lannistavaa? Miten se näkyy arjessa? Mitä pyrit itse tuomaan työyhteisöön? Millaista apua, kannustusta tai tukea olet itse saanut tai antanut? Millaista on sinun mielestäsi laadukas vuorovaikutus? Miten se vaikuttaa sinuun ja työsi tekemiseen? Mikä estää ystävällistä vuorovaikutusta sinun mielestäsi? Miten ystävällisyyttä ja yhteyttä voi vaalia verkkoympäristössä ja etänä?

Vastaa kyselyyn tiistaihin 18.8. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa tutustutaan ystävällisyyden vaikutuksiin työpaikalla Yle Radio 1:ssä torstaina 3.9. 2020 kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Haetko rauhaa joogasta, meditoinnista, luonnosta, astrologiasta tai tarotkorteista?

  Millä tavalla henkisyys on sinua ja osa elämääsi?

  Haetko yhteyttä ja lumoutumista joogasta, meditoinnista, luonnosta, astrologiasta tai tarotkorteista? Millaisia kokemuksia sinulla on niistä? Miten suhtaudut henkisyyden kaupallisuuteen? Onko sinulla huonoja kokemuksia henkisyydestä? Koetko henkisyyden turhana? Miksi? Kannatatko jotain uuspakanallista luontouskontoa? Millaista? Onko sinulla kokemuksia spiritismi-laudalla pelaamisesta? Millaisia?

 • Hartauspuhujat lokakuussa 2020

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat lokakuussa 2020

  AH - Aamuhartaus IH - Iltahartaus Torstai 1.10. AH Kirkkoherra Matti Pehkonen, Pieksämäki IH Lähetystyöntekijä Marko Piittala, Pori Perjantai 2.10. AH Tiedottaja Mervi Päivärinta, Oulu IH Kappalainen Markku Koistinen, Eno Lauantai 3.10. AH Pastori Tuomas Kallonen, Ortodoksinen kirkko, Taipale IH Pastori Henri Järvinen, Helsin

 • Keskustele vakuutusyhtiöistä ja vakuuttamisesta

  Suomalaisen vakuutusbisneksen erityispiirteet.

  Mikä maksaa? -ohjelmassa puhutaan vakuutusbisneksestä Suomessa. Millaisia ovat alan erityispiirteet ja miten korona on vaikuttanut vakuutusbisnekseen? Juho-Pekka Rantalan vieraana on LähiTapiolan uusi pääjohtaja Juha Koponen, jonka tie tehtävään kulki mutkien kautta.

 • Toivo konserttimusiikkia ja kerro muistojasi Sävel on vapaan juhlalähetyksessä

  Puhelin suoraan lähetykseen on 09 - 144 800.

  Perinteikäs Sävel on vapaa täyttää tänä vuonna kunniakkaat 50 vuotta! Ensimmäinen Sävel on vapaa lähetettiin 11.4.1970. Kahden ja puolen tunnin mittaisen puhelintoivekonsertin juonsi oopperalaulaja Hannu Heikkilä. Syksyllä 1970 aloitettiin varsinaiset lähetykset kerran kuussa. Aluksi ohjelmaa juonsi Sauvo Puhtila, ja pian hänen juontajaparikseen tuli Meri Louhos.