Hyppää pääsisältöön

Tee sienipiiras pekonin kera – saat esiin parhaat puolet niin tateista kuin orakkaistakin

Svamppaj toppad med blandsvamp och kantarell samt grönsallad ikring
Svamppaj toppad med blandsvamp och kantarell samt grönsallad ikring Kuva: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog sponge,Strömsö,piirakka

Metsä on tähän aikaan vuodesta täynnä sieniä, ei pelkästään kantarelleja vaan myös monia muita ihania sienimakuja.

Käytimme tatteja ja orakkaita, joita ei tarvitse ryöpätä. Niistä syntyy ihanan maukas metsäpiiras.

Aloita tekemällä sienille säilöntäliemi.

Pikasäilötyt sienet

Ainekset:

  • 620 g sekasieniä
  • 1 keltasipuli
  • 1 dl etikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rosmariinin oksa
  • 3 katajanmarjaa

Tee näin:

Kiehauta etikka, sokeri, katajanmarjat ja vesi. Ota sienistä erilleen 120 g ja kaada kuuma liemi niiden päälle. Lisää rosmariinin oksa ja anna seistä vähintään tunti.

Sinappikastike

Ota talteen säilöntäliemi ja tee sinappikastike vatkaamalla sekaan dijoninsinappia ja hiukan öljyä.

Ainekset:

  • 1 dl sienten säilöntälientä
  • 2 tl dijoninsinappia
  • hiukan oliiviöljyä

Sienipiiras

Ainekset:

  • 5 munaa
  • 4 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 0.5 dl vettä
  • puolikas kananmuna
  • 65 g voita
  • 140 g pekonia
  • 15 g raastettua parmesaania

Tee näin:

  • Paista hienoksi kuutioitua pekonia, kunnes se on rapeaa. Sekoita yleiskoneella kaikki piirakkapohjan ainekset, myös pekoni ja paistorasva. Esipaista 10 minuuttia 170 asteessa, kunnes piirakkapohja on kauniin kullanruskea.
  • Paista loput sienet ja hienoksi pilkottu sipuli pienessä öljytilkassa. Viimeistele voinokareella ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  • Vatkaa munat, maito ja kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä sienet piirakkapohjalle ja kaada munamaito päälle. Paista uunissa 175 asteessa, kunnes munamaito on hyytynyt, noin 25–30 minuuttia.

Levitä päälle sienisäilyke ja tarjoile vihersalaatin ja sinappikastikkeen kera.

En svamppaj
En svamppaj Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,ruokasienet,piirakka