Hyppää pääsisältöön

Opiskelija, fiksuilla valinnoilla selviät pienellä budjetilla - ota käyttöön nämä rahanarvoiset vinkit

KUvassa mies hymyilee ja kävelee kadulla, katsoo kameraan
KUvassa mies hymyilee ja kävelee kadulla, katsoo kameraan Kuva: Unsplash/Yingchou Han Yle Oppiminen,Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta

Kokeneet opiskelijat kertovat, millä keinoilla he ovat opintojensa aikana saaneet rahaa säästöön mutta eläneet kuitenkin mukavaa elämää.

Vinkit on saatu Melkein kaikki rahasta -podcastia juontavan Julia Thurénin @juliaihminen-Instagram-tilin kautta.

Hyödynnä alennukset

Kysy opiskelijatarjouksia kaikkialla, missä raha vaihtaa omistajaa. Se saattaa tuntua köyhäilyltä, mutta opiskelu on juuri sitä aikaa. Kun sanon, että opiskelijakortti kehiin kaikkialla, niin tarkoitan että ihan kaikkialla. Kampaaja, sähkösopimusta tehdessä, matkustaessa, joka paikassa!
- Veera

Frankin opiskelija-alennuksia kannattaa seurata, sillä niitä on paljon. Esimerkiksi sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen voi saada opiskelija-alennuksella.
- Essi

Suurin yllättävä meno on arki. Siksi kannattaa ostaa lounaskahvi opiskelijaravintolasta, metsästää parhaat happy hourit ja etkoilla kavereilla eikä baarissa. Usein opiskelu nähdään kivoista asioista luopumisena, mutta oikeasti tarjouksia ja alennuksia seuraamalla pystyy elämään yllättävänkin kivaa elämää.
- Minna

Hyödynnä korkeakoulun tarjoamat edulliset virusturvat, Office-paketit ja muut vastaavat.
- Henna

Syön kasvissyöjänä paljon pähkinöitä, ja niitä on fiksua tilata isoissa ja pieniä paketteja edullisemmissa kilon satseissa. Hinta on silti aika iso opiskelijalle, joten olen tilannut niitä yhdessä äitini kanssa. Yhtä hyvin voisi laittaa puoliksi kaverin kanssa. Eli tukkuostokset toimivat!
- Tiina

Säästä asumisessa

Etenkin pääkaupunkiseudulla opiskelijan kannattaa liittyä osakuntaan ja hakea osakunnan asuntoa. Itse asun Vallilassa 141 euroa kuussa maksavassa soluhuoneessa.
- Anna

Kämppis! Asu ystävän kanssa. Jaat kustannukset ja elämän ilot ja surut.
- Inkeri

Asuntoa etsiessä ei kannata heti kesällä etsiä priimaa. Itse asuin ensin solussa kaksi kuukautta, etsin asuntoa. Sain 200 euroa halvemman vuokran, kun maltoin odottaa, että sesonki on mennyt ja vuokraaja oli epätoivoinen.
- Hanna

Lainaa huonekalut sukulaisten tai kavereiden varastoista, jos se on mahdollista. Vanhemmalla väellä seilaa varastoissa vaikka mitä, ja opiskelijan ei tarvitse ostaa Ikeaa tai kalliita koko elämän huonekaluja vielä. Itse olin onnekas, kun paikkakunnalla asui pari sukulaista. Oli myös helppo lähetä ulkomaille, kun ei ollut paljon tavaraa.
- Inkeri

Syö edullisesti

Kannattaa kiertää kaikki yritysexcursiot ja muut tapahtumat, koska yritykset kestitsevät potentiaalisia tulevia työntekijöitä aika prameasti. Säästää mukavasti ruoka- ja etenkin ravintolakuluissa, kun ulkona syöminen hoituu firmojen piikkiin. Toki yritysvierailuista hyötyy muutenkin kuin vain ilmaisen ruoan suhteen, mutta first things first!
- Olivia

Syö opiskelijalounas ja päivällinen opiskelijaruokalassa, niin saat päivän ateriat vitosella.
- Laura

Hoida terveyttäsi

Jos tarvitset kierukkaa tai ehkäisykapselia, se kannattaa asennuttaa ennen valmistumista. Ilmaista lystiä!
- Jatta

Koko hammashoito! Hoida kaikki poraukset, purukiskot, viisaudenhampaiden poistamiset ja muut opiskelijoiden terveydenhuollossa. Kävin fysioterapiassa, poistatin muutaman luomen ja pääsin atooppisen ihon takia valohoitoon puoli-ilmaisesi.
- Iida

Hyödynnä YTHS:n viisi ilmaista psykologikäyntiä. Se ei tietenkään ole riittävä määrä masennuksen hoitoon, mutta moni on käynyt juttelemassa esimerkiksi omista ja vanhempien väleistä. Tuntuu että tästä mahdollisuudesta tietää vain harva. Ja tietenkin kannattaa pitää mielessä Nyytti ry, joka tukee opiskelijoita jaksamisessa ja sopeutumisessa ylioistoon.
- Iida

Yllätyin, kun sain ulkomaille tarvitsemani hepatiittirokotuksen ilmaiseksi koulusta.
- Kaisa

Kerrytä taitoja ja kokemuksia

Opiskellessa kannattaa ottaa käydä myös koulun tarjoamilla laadukkailla kielikursseilla. Vastaavan tason kursseista joutuisi maksamaan muualla maltaita.
- Etta

Käy Erasmusvaihdossa! Ulkomaille muuttaminen on opiskelijavaihdossa edullista ja helppoa, ja sen ajalta saa korotettua opintotukea.
- Mari

Jos haluat lähteä vaihtoon, tee sen ennen kuin täytät 26 vuotta. Itävallassa tai Italiassa ei tunneta opiskelijoita vaan alennukset myönnetään nuorille, eli alle 26-vuotiaille. Alennuksilla säästää sievoisen summan niin liikenteessä kuin kulttuurissakin.
- Ilona

Yllättävän monista säätiöistä voi hakea opiskelijana stipendiä tai apurahaa. Myös tulevan ammatin liitot voivat myöntää opiskelijajäsenille esimerkiksi stipendin gradun tekemiseen.
- Aino

Katse tulevaan

Jos et tarvitse opintolainaa elämiseen, niin varma tapa saada lainarahalle tuottoa on heittää se ASP-tilille.
- Olivia

Harjoittelu kannattaa tehdä palkallisena, jos se on mitenkään mahdollista. Palkaton harjoittelu on järkevä vain sillä periaatteella, että siitä saa tärkeitä kontakteja ja kokemusta. Tämä kuitenkin edellyttää harjoittelupaikalta kunnon ohjausta. Eli jos harjoittelu on palkaton, siitä pitää saada kunnon hyötyjä irti.
- Minna

Muista liittyä alasi liittoon! Ainakin Suomen ekonomien opiskelijaliitto on ilmainen. Olen ollut riittävän pitkään töissä opiskelujen aikana, niin nyt kun valmistun työttömäksi, saan ansiosidonnaista. Lisäksi liiton palveluista on muutenkin paljon hyötyä.
- Lotta

Osta opiskelijakorttiin leima koko viimeiseksi vuodeksi, se on voimassa kesän yli, mikä tarkoittaa halpaa matkustelua VR:llä!
- Milja

Kuuntele podcast-jakso opiskelijabudjetista!

Kannattaako opintolainaa ottaa? Entä pitäisikö opintojen aikana tehdä töitä? Toimittaja Julia Thurén juttelee neljännen vuoden oikeustieteen opiskelija Lidia Blanco Sequeirosin kanssa opiskeluvuosien talousvinkeistä.

– Olen ollut ylioptimistinen työn tekemisen suhteen ja ajatellut, että kyllä se onnistuu. Välillä on opintojen ja työn yhteen sovittaminen on kuitenkin ollut tosi raskasta, Blanco Sequeiros sanoo.

Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Podcastia voit kuunnella Areenasta tai tilata sen Spotifysta.

Muokkaukset: 24.8.21 korjattu kirjoitusvirhe

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.