Hyppää pääsisältöön

Pirjo naurattaa uusilla jaksoilla ja ex-jengipomo Keijo Vilhunen avautuu - viikkoa 34 säestävät Laulava lihakauppias ja Helsingin juhlaviikonloppu

Pirjo istuu sohvalla ja selittää ystävälleen (Kaisla Leppänen) vakava ilme kasvoillaan. Toinen ystävä (Maija Rissanen) pidättelee vieressä nauruaan.
Pirjon uudet jaksot ovat nyt Areenassa katsottavissa. Pirjo istuu sohvalla ja selittää ystävälleen (Kaisla Leppänen) vakava ilme kasvoillaan. Toinen ystävä (Maija Rissanen) pidättelee vieressä nauruaan. Kuva: Annamaria Palsi-Ikonen Pirjo

Tällä(kin) viikolla Areenasta löytyy jokaiselle jotain uutta. Nolostuttavan hauska Pirjo on saanut uusia jaksoja, Helsingin juhlaviikonloppu täyttää Areenan viikonloppuna taiteella ja Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä -rikossarja on alkanut Yle Puheen lisäksi Areenassa. Draamasarjojen ystäviä ilahduttaa minisarja Laulava lihakauppias, joka vie katsojan saksalaissiirtolaisten mukana 1920-luvun Amerikkaan.

MAANANTAI 17.8.

Pirjo - uusia jaksoja

Yle Areenassa kaikki jaksot 17.8. klo 00.01, Yle TV2 klo 19.25 alkaen
Kolmannella tuotantokaudella Pirjolle tapahtuu kömmähdyksiä niin asuntoesittelyssä, salakuljetusreissulla kuin koiran kakan keräämisessä.

Pirjo on nainen, joka ajautuu usein kiusallisia mittasuhteita saaviin tilanteisiin. Pirjo on mukava ihminen, joka tahtoo muille hyvää, mutta täysin arkipäiväiset kohtaamiset saavat Pirjon kohdalla kuitenkin odottamattomia käänteitä ja katastrofaalisia lopputuloksia. Pirjo törmää omiin ennakkoluuloihinsa ja joutuu avaamaan niitä pyrkiessään ratkaisemaan (olemattomia) ongelmia arkisissa tilanteissa. Hän pyrkii olemaan kiva ja suvaitsevainen, mutta joutuukin paikkailemaan, että tulisi ymmärretyksi, - kaivaen samalla itselleen yhä syvempää kuoppaa.

Pirjo-sarjan on käsikirjoittanut näyttelijä, koomikko Pirjo Heikkilä yhdessä ohjaaja Lauri Nurksen kanssa. Sarjan kohtaukset ovat syntyneet erilaisista arkielämän havainnoista. Areenassa toistaiseksi.

Suomen siveyssodat - uusi sarja

Yle Radio 1 klo 12.10 ja Yle Areena
Suomessa käytiin 1900-luvulla useita seksiin liittyviä siveystaisteluita. Suomen siveyssodat vie kuulijat keskelle suomalaisia siveyskohuja.

Voikkaan paperitehtaalla lakkoiltiin vuonna 1904 siveyden puolesta sata vuotta ennen #metoo-liikettä. Vuonna 1938 Sirkka Salonen lempattiin ulos Heinolan opettajaseminaarista epäsiveellisen käytöksen vuoksi, kun hän oli mennyt osallistumaan missikisoihin ilman seminaarin lupaa. Vielä 1970-luvulla Epäsiveellisten julkaisujen valvontalautakunta tarkisti, ettei pornolehdissä vain julkaistu mitään sopimatonta.

Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä - uusi sarja

Yle Puhe klo 13.00 ja Yle Areena
Uusi kahdeksanosainen sarja Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä kertoo, miten alamaailman huipulle päädytään, miten sieltä jättäydytään pois ja millainen mies oli liivijengiläisten pomo. Vilhunen johti kymmenen vuoden ajan yhtä Suomen vaarallisimmista rikollisjärjestöistä United Brotherhoodia ja oli samaan aikaan myös poliisin tietolähde.

Ohjelmassa kuullaan Vilhusta itseään, viranomaisia sekä alamaailman vaikuttajia. Oman näkemyksensä tapahtumiin kertoo myös Jari Aarnio. Tuotannossa on käyty läpi valtavasti asiakirjoja sekä oikeudenkäyntien tallenteita, joita myös kuullaan ohjelmassa. Sarjasta kuullaan yksi jakso maanantaisin klo 13 Yle Puheella 17.8. alkaen. Yle Areenassa sarjaa julkaistaan yksi jakso joka arkipäivä ma 17.8. alkaen (ma 17.8. - ke 26.8.).

Mustavalkokuva miehestä (Keijo Vilhunen) ja teksti Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä.
Mustavalkokuva miehestä (Keijo Vilhunen) ja teksti Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Keijo Vilhunen,Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä -sarja

Henrietta - uusi sarja

Yle TV2 klo 17.00
Henrietta on lehmä. Tarkemmin sanottuna posti-lehmä. Lisäksi se on lehmä, joka leikkii piilosta, etsii aarteita, hyppii trampoliinilla ja vaikka kaivaa suuren kuopan. Aina se ei ehdi etukäteen miettiä päähänpistojensa seurauksia, esimerkiksi miten päästä ylös kaivamastaan kuopasta. Henriettan hauskoja seikkailuja maatilan pihapiirissä muiden eläinten kanssa pääsemme seuraamaan 52 jakson verran. Areenassa 14 vrk per jakso.

TIISTAI 18.8.

Laulava lihakauppias - uusi sarja

Yle TV1 ja Areena klo 19.00
(Der Club der Singenden Metzger, S1) Uusi neliosainen saksalainen draamasarja kuvaa kahden 1920-luvulla Amerikkaan siirtolaiseksi lähtevän saksalaisen ja heidän läheistensä elämänvaiheita, jotka risteävät toisiaan koskettavalla tavalla. Sota muuttaa aina maailmaa ja jättää jäljen kokijaansa. Millaista on aloittaa elämä uudessa kulttuurissa ja täysin tyhjän päältä? Onko Amerikka kultamaa saksalaisille nuorille aikuisille vai ei? Sarja perustuu Louise Erdrichin vuonna 2003 julkaistuun romaaniin The Master Butchers Singing Club, ja se kuvaa osin tosipohjaisesti kulttuurien yhteentörmäystä ja saksansiirtolaisten elämää.

Pääosissa: Jonas Nay (Fidelis), Aylin Tezel (Delphine), Leonie Benesch (Eva), Vladimir Korneev (Cyprian), Sylvester Groth (Robert). Käsikirjoitus: Doris Dörrier, Ruth Stadler. Ohjaus: Uli Edel. Tuotanto: ARD, DEgeto, SWR, Moovie Film, Constantin Fuilm. 4 jaksoa. Saksa 2019. Areenassa 90 päivää per jakso. Lue lisää »

Hevosvankkurit 1900-luvun alun Amerikassa, kyydissä 3 ihmistä. Kuvassa näkyy Yhdysvaltain lippuja.
Hevosvankkurit 1900-luvun alun Amerikassa, kyydissä 3 ihmistä. Kuvassa näkyy Yhdysvaltain lippuja. Kuva: WalterWehner.de / Telepool GmbH / Yle Yle TV1,Saksalaiset draamasarjat,The Master Butchers Singing Club,Der Club der Singenden Metzger

Historia: Irlannin vapaussota - uusi sarja

Yle Teema klo 21.00, Areenassa kaikki jaksot 17.8.
(Irish Revolution) 1/3. Irlannin vapaussota käytiin vuosina 1919-1922 Brittihallinnon ja Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n välillä. Sota oli raaka ja verinen sissisota, jossa ei siviilejä säästelty. Ohjelmassa käydään läpi sodan tapahtumat rikkaan arkistomateriaalin ja haastattelujen kautta. Kolmeosainen sarja. T: Tyrone Productions/RTE, Irlanti. (12) Areenassa 30.11.2021 asti.

KESKIVIIKKO 19.8.

Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen - uusia jaksoja

Yle Puhe klo 14.00
Patriarkaatin saattohoito pitsihanskoin jatkuu uusilla jaksoilla! Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen keskustelevat kiinnostavien vieraiden kanssa ajankohtaisista ja ajattomista tasa-arvoaiheista.

Prisma: Miksi en saa unta?

Yle TV1 klo 19.00, Areenassa 17.8.
(Why Can’t I Sleep) 1/2. Unettomuus on yksi nykyajan suurista terveysongelmista ja useat kärsivät jatkuvasta univajeesta. Miten univaje vaikuttaa aivoihin ja kehoon? Ohjelmassa tutustutaan uniongelmiin ja niiden ratkaisuihin. Tuotanto: BBC Studios/Channel 5, Iso-Britannia. Areenassa 60 vrk per jakso

Sinisävyinen graafinen kuva nukkuvasta henkilöstä ja hänen aivoistaan.
Unettomuus on yksi nykyajan suurista terveysongelmista. Sinisävyinen graafinen kuva nukkuvasta henkilöstä ja hänen aivoistaan. Kuva: BBC Prisma,uni,Prisma: Miksi en saa unta?

Kiehtova maailma: Lähde kun vielä voit

Yle Teema klo 21.00, Areenassa kaikki jaksot 17.8.
(The Indian Dream Hotel on Tour, S2) Määränpäänä Intia -sarjasta tutut brittiseniorit matkustavat neljään uuteen kohteeseen testaamaan mahdollisuuksia mukavia eläkepäiviä varten. Päähenkilöt etsivät vastausta pitkään ja onnelliseen elämään - jokainen kohdemaa tarjoaa ainutlaatuisia ja eksoottisia kokemuksia paikallisesta kulttuurista ja elämäntavasta. Tällä kaudella tutustutaan elämään Kiinassa, Kuubassa, Islannissa ja Thaimaassa. Areenassa 31.12.2021 asti.

Big Game

Yle TV2 klo 21.01, Areenassa nyt - Kotimaisen elokuvan kesä
Kun Air Force One putoaa erämaahan Pohjois-Suomessa, Amerikan presidentin kohtalo on 13-vuotiaan suomalaispojan käsissä. O: Jalmari Helander. N: Samuel L. Jackson, Onni Tommila. Suomi 2015. (U) Areenassa 30.8. saakka.

Big Game pääosaesittäjät.
Big Game pääosaesittäjät. Kuva: Stephanie Kulbach big game

Kino: Teheran, tabu

Yle Teema klo 21.55, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(Tehran Taboo) Animoitu elokuva teheranilaisista kohtaloista. Teheran on kaupunki, jossa rajoitukset ja uskonnoliset säädökset hallitsevat elämää ja rikkomuksista rangaistaan ankarasti. Silti nuoret naiset ja miehet uhmaavat huvin vuoksi vapaan kanssakäymisen tiukkoja kieltoja. Ali Soozandehn elokuvassa kolmen lujatahtoisen naisen ja nuoren muusikon tiet risteävät. Tehran taboo kuvaa lempeydellä ja huumorilla systeemin tekopyhyyttä, sen ristiriitoja ja niiden seurauksia. (Saksa/Itävalta 2017) (U) Areenassa 17.9. saakka.

TORSTAI 20.8.

Kino Klassikko: Kahden tulen välissä

Yle Teema ja Areena klo 21.00
(The Indian Fighter) Kuukauden western vankkurikaravaania intiaanialueen halki johtavasta tiedustelijasta, joka rakastuu intiaanineitoon. Pääosissa Kirk Douglas, Elsa Martinelli ja Walter Matthau. Ohjaus: André de Toth. Yhdysvallat 1955. (U) (12) Areenassa 26.8. saakka.

Strike Back - uusia jaksoja

Yle TV2 klo 21.50, Areenassa jaksot 1-5 20.8. ja jaksot 6-10 23.9.
(Strike Back, S7) Cinemaxin ja HBO:n toimintatrilleri palaa ruutuun rytinällä uusilla seitsemännen kauden jaksoilla. Ensimmäisessä osassa Osasto 20 kokoontuu jälleen yhteen ja tällä kertaa heidän tehtävänsä on pelastaa biokemisti, jonka Albanian mafia on ottanut panttivangiksi. Tilanne kuitenkin kärjistyy ja paljastaa samalla vakavan salaliiton. Pääosissa: Warren Brown, Daniel MacPherson, Jamie Bamber, Alin Sumarwata, Varada Sethu, Ivana Milicevic, Alec Secareanu. 10 jaksoa. Britannia 2019. (16) Areenassa 30 vrk per jakso.

PERJANTAI 21.8.

Helsingin juhlaviikonloppu: Arvo Pärt - Passio

Yle Teema, Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 20.00
Helsingin juhlaviikkoja ei tänä kesänä voida järjestää, mutta uusi monitaiteellinen tapahtumakokonaisuus Helsingin juhlaviikonloppu tuo taiteen elokuussa pihoille ja kaduille sekä verkkoon, radioon ja televisioon. Juhlaviikonloppua vietetään 21.–23.8., ja sen kolme konserttikokonaisuutta nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla ja Areenassa.

Helsingin juhlaviikonlopun avaa suora lähetys Temppeliaukion kirkosta. Arvo Pärtin (kuvassa) suurteoksen esittävät Helsingin kamarikuoro, joht. Nils Schweckendiek. Sampo Haapaniemi, baritoni (Jeesus), Martti Anttila, tenori (Pilatus), Linnéa Sundfær Casserly, sopraano (Evankelista), Sirkku Rintamäki, mezzosopraano (Evankelista), Mats Lillhannus, tenori (Evankelista), Jussi Linnanmäki, bassobaritoni (Evankelista), Jan Lehtola, urut, Laura Vikman, viulu, Anni Haapaniemi, oboe, Marko Ylönen, sello, Mikko-Pekka Svala, fagotti.

Yle Radio 1:ssä kuullaan lisäksi ennen konserttia klo 19 alkaen ohjelma Arvo Pärtistä.

Kino: Ansa - Parallax View

Yle Teema klo 21.10, Areenassa lähetyspäivän aamuna
(The Parallax View) Alan J. Pakulan ohjaama 1970-luvun definitiivinen paranoia-trilleri Kennedy-murhien ja Watergaten jäljiltä. Senaattorin murhaa tutkiva reportteri törmää vielä pelottavampaan ja laajempaan salaliittoon ja ymmärtää lopulta olevansa itsekin sen pelinappuloita. Pääosissa Warren Beatty, Paula Prentiss, William Daniels ja Hume Cronyn. (U) Areenassa 3.9. saakka.

Kaksi miestä toisiinsa kääntyneinä baaritiskillä. Toinen kaatamass aitselleen pullosta maitoa.
Kaksi miestä toisiinsa kääntyneinä baaritiskillä. Toinen kaatamass aitselleen pullosta maitoa. Kuva: Paramount Pictures / Yle elokuvat,Ansa – Parallax View,Ansa - Parallax View

Kuudes kerta

Yle TV2 klo 21.45, Areenassa nyt - Kotimaisen elokuvan kesä
Annika haluaa pelkkää seksiä, ilman tunteita. Rickylle tämä sopii. Tragikomedia seksiaddikteista; naisesta joka osaa sanoa kyllä ja miehestä joka ei osaa sanoa ei. N: Pihla Viitala, Antti Luusuaniemi. O: Maarit Lalli. Suomi 2017. (U) Areenassa 30.8. saakka.

Pihla Viitala ja Antti Luusuanniemi makaavat sängyssä vierekkäin ja katsovat molemmat ylöspäin.
Pihla Viitala ja Antti Luusuanniemi makaavat sängyssä vierekkäin ja katsovat molemmat ylöspäin. Kuva: Kimmo Metsäranta / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kuudes kerta

LAUANTAI 22.8.

Helsingin juhlaviikonloppu: Sisäpihakonsertti

Yle Areena klo 17.00
Suora lähetys helsinkiläiseltä sisäpihalta on pyhitetty kevyelle musiikille. Ainutlaatuisella 4,5 tunnin keikalla esiintyvät Erja Lyytinen, Jesse Markin, Ruusut ja Pariisin kevät. Katsottavissa keikan jälkeen Yle Areenassa toistaiseksi.

Helsingin juhlaviikonloppu: Erja Lyytinen

Yle TV2 ja Yle Areena klo 17.00
Erja Lyytinen on mestari ilmaisemaan kitaralla syviä tunteita. Siksi hänet on valittu yhdeksi maailman parhaista blueskitaristeista. Ja siksi hänen musiikkinsa on nautittavaa ja elämyksellistä myös niille, jotka eivät ole erityisiä blues-faneja tai kitarasoolojen palvojia.

Helsingin juhlaviikonlopun Sisäpihakonsertti on katsottavissa kokonaisuudessaan suorana Yle Areenassa.

Erja Lyytinen poseeraa kitaran kanssa. Kuvan valo on sininen.
Erja Lyytinen poseeraa kitaran kanssa. Kuvan valo on sininen. Kuva: Antti Karppinen Erja Lyytinen,Helsingin juhlaviikonloppu

Helsingin juhlaviikonloppu: Pariisin Kevät

Yle TV2 ja Yle Areena klo 20.30
Arto Tuunelan luotsaama Pariisin Kevät on yksi 2010-luvun suurista kotimaisista rockbändeistä. Yhtye on tunnettu tarinallisista kappaleistaan ja vahvoista live-esiintymisistä, joissa on hurmioitunut tunnelma.

Helsingin juhlaviikonlopun Sisäpihakonsertti on katsottavissa kokonaisuudessaan suorana Yle Areenassa.

Pariisin kevään jäsenet makoilevat kasana lattialla kasvot kameraan päin.
Pariisin kevään jäsenet makoilevat kasana lattialla kasvot kameraan päin. Kuva: Sofia Okkonen Pariisin Kevät,Helsingin juhlaviikonloppu

Kino: 8 1/2

Yle Teema klo 21.07, Areenassa aamulla - Aution saaren elokuvat
(Otto e mezzo) Federico Fellinin omaelämäkerrallinen mestariteos elokuvaohjaajasta, joka lepokodissa kohtaa elämänsa naiset, neuroosit, unet ja muistot. Oscar-voittaja. Pääosissa Marcello Mastroianni, Anouk Aimée. (Italia 1963). (U) (S) Areenassa 19.11. saakka.

Ennen elokuvaa klo 21.00 nähdään keskustelu, jossa ranskalainen elokuvaohjaaja Robert Guédiguian (Marie-Jon kaksi rakastajaa, Kilimanjaron lumet) kertoi Sodankylässä 2009, miksi hän ottaisi Fellinin 8 1/2 -elokuvan mukaan autiolle saarelle.

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. 8 1/2,Teemalauantai

SUNNUNTAI 23.8.

Helsingin juhlaviikonloppu: Puistokonsertti

Yle Areena ja Yle Teema klo 13.00
Juhlaviikonlopun huipentaa erikoispitkä klassisen musiikin ja jazzin puistokonsertti.

Päivän aikana kuullaan muun muassa minimalismin kulttiteokset John Adamsin Shaker Loops ja Steve Reichin Electric Counterpoint, Amy Beachin kuohuvan väkevä pianokvintetto, raikkaita tulkintoja Schubertin ja Bachin klassikoista, maailmanluokan jazzia ja puheohjelmaa. Ohjelman suunnitelleet muusikot Minna Pensola, Antti Tikkanen ja Eriikka Maalismaa myös juontavat lähetyksen.

Konsertti nähdään kokonaisuudessaan Yle Areenassa klo 21 asti. Yle Teemalla suora lähetys kestää klo 17 asti.

Päivänkakkarat

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena
Homoseksuaalisuuden luokittelu rikokseksi poistettiin Suomen laista vuonna 1971. Samana vuonna 28. maaliskuuta oli turkulaisen Saukko-baarin kabinetti varattu nimellä ”maisteri Rantanen”. Perille löysi kysymällä kabinetissa järjestettävää yksityistilaisuutta; yhdistyksen nimeä tai tilaisuuden laatua ei ollut ilmoitettu varausta suoritettaessa. Tässä tilaisuudessa sai alkunsa Turun seudun SETA, eli tuolloiselta nimeltään Päivänkakkarat.

Kirjailija Tommi Kinnunen haastatteli 90-luvulla Päivänkakkarat ry:n perustajajäseniä – setaveteraaneja – ja kirjoitti näihin haastatteluihin pohjautuen koskettavan kuunnelman aiheesta.

Käsikirjoitus: Tommi Kinnunen, ohjaus: Susanna Airaksinen, äänisuunnittelu: Tiina Luoma, tuotanto: Pekka Savolainen / Yle Draama, rooleissa: Pirkko Hämäläinen, Petra Heinänen, Jukka Ruotsalainen, Lassi Alhorinne, Juha Pulli ja Riko Eklundh sekä Timo Torikka, Rauno Ahonen, Anna Airola, J-P Mikkola, Aaro Wichmann, Heidi Herala, Oskar Pöysti, Pekka Sauri, Minna Kivelä, Jarkko Niemi, Anssi Niemi, Santeri Kinnunen, Valtteri Tuominen, Ylermi Rajamaa

Radio Variaatio: Kalasatama

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena
Laitakaupunki luo nahkansa, kun kaupunki kasvaa ja laajenee. Helsingin Sörnäistenniemen rannoilla kituuttelivat pieneläjät ja kalastajat. Sitten tuli satama 1860-luvulla. Kalastajien kojut hävisivät ja veneet puikkelehtivat laivojen välissä. Laivat suurenivat ja satama siistiytyi, kunnes rannat tyhjenivät matkustaja- ja rahtialuksista. Rapistuneen teollisuusalueen ja sataman päälle alkoi nousta asuinalue ja taivaita raapivat tornitalot. Häivähdys alueen menneisyydestä vilahtaa enää vain talojen ja katujen nimistössä.

Kalasatama on radioessee alueen muutoksesta kaupungin kehityksen keskellä. Anna-Liisa Haavikko on katsonut muutaman vuoden nousevan asuinalueen elämänmenoa ja sukeltanut sen historiaan. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjaus Anna-Liisa Haavikko, musiikki Esa Kotilainen, äänisuunnittelu Janne Jankeri (Piippu Film Sounds) ja tuottaja Juha-Pekka Hotinen/Radiogalleria.

Armi elää!

Yle TV1 klo 20.55, Areenassa nyt - Kotimaisen elokuvan kesä
Jörn Donnerin elokuva Armi Ratiasta, naisesta joka ei pelännyt mitään, paitsi itseään, ja joka oli mukana luomassa uuden tavan kokea maailmaa. N: Minna Haapkylä, Laura Birn, Hannu-Pekka Björkman. Suomi, 2015. (U) (7) Areenassa 15.9. saakka.

Jörn Donnerin ohjaama fiktiivinen elokuva Armi elää! on tarina yhdestä Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmasta yritysjohtajasta Armi Ratiasta.
Jörn Donnerin ohjaama fiktiivinen elokuva Armi elää! on tarina yhdestä Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmasta yritysjohtajasta Armi Ratiasta. Kuva: Lasse Lecklin Yle TV1,Minna Haapkylä,Armi elää!

Marley ja minä

Yle TV2 ja Areena klo 21.00
(Marley & Me) Valloittava mutta omapäinen ja jopa neuroottinen koira antaa nuorelle pariskunnalle oppitunteja elämästä ja perheen merkityksestä. Pääosissa Owen Wilson, Jennifer Aniston, Eric Dane, Kathleen Turner ja Alan Arkin. Ohjaus: David Frankel. (USA 2008) (S) Areenassa 30.8. saakka.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua