Hyppää pääsisältöön

Salasaaren seikkailijat Pikku Kakkosessa

Salasaaren seikkailijat
Salasaaren seikkailijat Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,salasaaren seikkailijat

Jokaisella pitäisi olla oma saari, jolla tapahtuu vain mukavia asioita. Saari, jolle on tervetullut. Saari, jolla lempeä sopuli soittaa kelloa, jolla hattaratukkainen mummu keikkuu akrobaattina puussa. Saari, jonka rantasyvänteen vedenalaisessa kirjastossa seikkailijat kokoontuvat ja jonka sataman varastoista löytyy kaikkea kaiken varalta!

Salasaaren seikkailijat on uusi sarja, jonka jokaisessa jaksossa kaksi 6-8-vuotiasta lasta pääsee lentämään kuumailmapallolla keskelle satua. Salasaarella lapsi otetaan vastaan seikkailijana - pystyväna, sinnikkäänä, kekseliäänä - sellaisena, jona jokainen lapsi ansaitsee tulla nähdyksi. ”Sinä olet sopiva!” lauletaan Salasaarella. Sopiva sellaisena kuin olet, sopiva tarttumaan toimeen!

Salasaaren seikkailijat on suunniteltu niin seikkailijalapsen kuin katsojankin moniaistiseksi elämykseksi. Maailma on hurmaavaa fantasiaa, johon on helppoa ja turvallista upota. Salasaaren satuhahmot ovat ystävällisiä ja sopivan eriskummallisia. He pyytävät rohkeasti apua ja ovat itse aina valmiita auttamaan.

Salasaaren seikkailijoissa lapset ovat sankareita. Lähtökohtana on lasten toimijuus. Tehtävät ovat osa tarinamaailmaa. Tutkimusmatkailija Juju, seikkailija itsekin, kutsuu lapset merenpohjan kirjastoon ja saa heiltä apua salaperäisiin tutkimuksiinsa. Lapset ovat valmiita auttamaan myös muutosmies Vara-Varaa, joka on joutunut Salasaarta kiikaroivan Maja-Akan mökötystemppujen kohteeksi. Sopulikellonsoittaja Lemmu Lemmingillä ei ole numeropäätä, mutta onneksi lapsilla on numerot hallussa ja sopulikello saadaan yhdessä soimaan. Vielä kun hattarapuun hataramuistista Mummu Puuta autetaan satuhattaran kehräämisessä, ollaan valmiit Salasaaren tuikkiviin juhliin!

Vara-Vara (Marc Gassot)
Vara-Vara (Marc Gassot) Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,salasaaren seikkailijat
Juju (Ella Mettänen)
Juju (Ella Mettänen) Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,salasaaren seikkailijat
Mummu Puu (Elisa Piispanen)
Mummu Puu (Elisa Piispanen) Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,salasaaren seikkailijat
Lemmu (Eero Ojala)
Lemmu (Eero Ojala) Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,salasaaren seikkailijat
Maja-akka (Anna-Leena Sipilä)
Maja-akka (Anna-Leena Sipilä) Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,salasaaren seikkailijat

Tehtävissä ja tehtävänannoissa lapsella on tilaa oivaltaa ja kertoa havainnoistaan. Usein jo ympäristö vihjaa lapsille mitä on tehtävä: ylitä sumuinen lahti riippusiltaa pitkin, ryömi sopulitunnelin päähän tai tasapainoile lumpeenvarsien varassa.
Seikkailijalapsi nousee sankariksi, kun katsojalle näytetään hämmästykset, innostukset ja ponnistukset, hoksaamisen ilo ja kaverin kannustamisen voima. Avun antamisen ja saamisen ilo on tärkeässä osassa. Salasaari on täynnä yllätyksiä, taikaa, kimalletta ja hattaraa, mutta yltäkylläisessä satumaailmassakin lapsi on kaikkein säihkyvin.

Salasaaren seikkailijat nähdään 30.8. alkaen Yle TV2:ssa ja Areenassa.

Salasaaren tarinat kertovat lisää Salasaaren asukkaista ja ovat kuunneltavissa 30.8. alkaen Areenassa.

Näyttelijät Ella Mettänen, Eero Ojala, Anna-Leena Sipilä, Elisa Piispanen ja Marc Gassot
Käsikirjoittaja Silja Sillanpää
Ohjaaja Kristina Luodes
Tuottaja Saila Lintula
Tuotanto Yle Lapset

  • Soiva syli: Kis, kis kippurahäntä

    Laulu- ja leikkiohjeet K-jaksoon.

    Soivan sylin K-jaksossa kiikutaan keinussa, sukelletaan kylpyyn kissanpoikien kanssa ja lähdetään karhun mukaan metsäretkelle.

  • Englannin kieli osaksi arkisia askareita ja leikkejä

    Uutta kieltä voi oppia yhdessä leikkien.

    On havaittu, että mitä varhemmin lapsi altistuu vieraan kielen äänteille, sitä laajemmaksi muodostuu lapsen äännekartta ja sitä helpompaa on vielä aikuisenakin tunnistaa erilaisten äänteiden eroavaisuuksia (Peltonen & Huotilainen, 2017).