Hyppää pääsisältöön

Jönneli - komediasarja lapsille

Jönneli, Prinsessa ja Palvelija
Jönneli, Prinsessa ja Palvelija Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Jönneli

Jönneli on 4-7 -vuotiaille suunnattu lasten komediasarja, jossa seikkailevat arkkityyppiset hahmot satumaisessa maailmassa. Sarja on saanut alkunsa käsikirjoittajan ja tämän lapsen yhteisestä leikistä.

Jönneli kertoo voimakastahtoisesta Prinsessasta, joka on jatkuvasti huolissaan kansansuosiostaan ja yrittää kaikin keinoin olla suosittu. Prinsessan uskollinen Palvelija yrittää pitää hallitsijan tyytyväisenä, mutta se on vaikeaa, sillä Prinsessalla on rikkauksistaan huolimatta tylsää. Onneksi Palvelijalla on apunaan Satumetsässä asuva harvinainen Jönneli, joka omistaa Kaiken tiedon kirjan. Kaiken tiedon kirjan avulla ja neuvokkaalla yhteistyöllä Palvelija ja hyväsydäminen Jönneli hoitavat asiat niin, että valtakunnassa on lopulta aina kaikki hyvin. Rooleissa Prinsessana nähdään Noora Peltokukka, Palvelijana Antti Virmavirta ja Jönnelinä Antti Lang.

Jönnelin episodimaisissa 10-minuuttisissa jaksoissa seikkailevat myös mm. Neuvonantaja, jonka uskoo itsensä kehittämiseen (Jyrki Karttunen), korulauseita rakastava Prinssi (Ylermi Rajamaa), naapurivaltakunnan itserakas prinsessa Jekaterina von Silvia Superluxus (Lotta Lindroos), sekä Kansalainen, joka on riippuvainen puhelimestaan (Senna Vodzogbe).

Jönnelin on käsikirjoittanut komedian kokenut ammattilainen ja kahden lapsen äiti Melli Maikkula, joka on ollut kirjoittamassa mm. Me Rosvolat -elokuvaa, Putousta ja Kimmoa. Maikkula on myös toisena tuottajana Jönnelissä.

Jönnelin kakkoskauden on ohjannut ohjaaja ja käsikirjoittaja Samuli Valkama. Valkama on pitkien elokuvien lisäksi ohjannut mm. Maltin ja Valtin Joulukalenterin. Valkama on taustaltaan graafinen suunnittelija ja hän on kirjoittanut sekä kuvittanut kolme lastenkirjaa.

Melli Maikkula & Samuli Valkama
Melli Maikkula & Samuli Valkama Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Melli Maikkula,Samuli Valkama,Jönneli

Mistä Jönnelin idea sai alkunsa?
Melli Maikkula: Jönneli syntyi, kun tyttäreni oli kipeänä kotona ja meillä oli tylsää. Ryhdyimme filmaamaan omaksi iloksemme lyhytelokuvia rikkaasta prinsessasta, uskollisesta palvelijasta ja metkuilevasta Jönnelistä. Tyttäreni näytteli kaikki roolit ja yhdessä keksimme tarinaa kuva kuvalta eteenpäin. Jönneli on siis saanut alkunsa leikistä.

Mitä Jönnelin tarinoilla halutaan lapsille kertoa?
Melli Maikkula: Jönnelissä johtoajatus on, että tapahtui sitten mitä tahansa, niin lopulta kaikki on kuitenkin hyvin. Sarjassa käsitellään suuria tunteita, kuten kiukkua ja kateutta, joista näyttää muodostuvan ylitsepääsemätön, mustavalkoinen kasa. Palvelija viisaudellaan ja Jönneli vilpittömyydellään kuitenkin auttavat Prinsessan tuon kasan yli ja niin Prinsessallekin avautuu taas sävykäs, mahdollisuuksia täynnä oleva maailma.

Onko hahmoille esikuvia?
Melli Maikkula: Prinsessa saattaa olla kuin uhmaikäinen lapsi, joka on juuri oppinut ei-sanan mahtavan voiman. Palvelija taas saattaa olla kuin tuon lapsen vanhempi, joka kärsivällisesti yrittää laajentaa lapsen konjunktiokäsitystä - että joko-tain lisäksi on olemassa myös sekä-että.
Samuli Valkama: Koen yhteneväisyyttä Palvelija-hahmoon, hän on kuin isä, joka tahtoisi kaikille hyvää, mutta aina välillä hermot joutuvat hieman liian kovalle koetukselle - mutta lopulta kaikki aina järjestyy parhain päin. Prinsessa on vähän kuin pikkulapsi, jonka mielenliikkeet ovat välillä arvaamattomat, mutta samalla hän on salaviisas: hän osaa paljon enemmän asioita, kuin aluksi voisi kuvitella. Jönneli on arvaamaton ja villi komedian lähde, joka aina kuitenkin pohjimmiltaan tarkoittaa hyvää. Se kuka perheessä on Prinsessa, voi mielestäni vaihtua päivittäin, välillä nimittäin aikuiset ovat yhtälailla aivan yhtä arvaamattomia ja paljon vaativia, kuin perheen pienimmätkin.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun tehdään komediaa lapsille?
Melli Maikkula: Komediantekijällä on suuri vastuu olla viisas ja osumatarkka. Lapsille kirjoittaessa tämä vain korostuu, sillä he ovat yleisönä kuin herkistä herkin kukka, jota turvata joka suunnasta.
Samuli Valkama: Komedian tekeminen lapsille on aika samanlaista niin lapsille kuin aikuisille. Yksi komedian peruslaista on se, että näytetään kun joku tekee jotain vähän tyhmää, ja sitten joku toinen katsoo tätä hölmöilyä vierestä. Tämä on usein monen komediallisen tilanteen perusta - hyvän tekstin ja hyvien näyttelijöiden lisäksi. Siinä kohtaa eroa lapsille tai aikuisille tekemisessä ei juurikaan ole. Tykkään tehdä lapsille suunnattua ohjelmaa, koska silloin sisältö saa olla vilpittömän hyväntahtoista, ja lisäksi voi tehdä lähes tanssinomaisia fyysisen komedian kohtauksia, joita harvoin voi toteuttaa aikuisille suunnattuihin ohjelmiin.

Mikä Jönneli-sarjassa on parasta?
Samuli Valkama: Rakastan leikkimistä kuvilla, tarinalla ja yksityiskohdilla, ja Jönneli-sarja oli juuri tällaiseen visuaaliseen hassutteluun täydellinen leikkikenttä. Lisäsin Melli Maikkulan ihanan hauskojen teksteihin tällaista visuaalista komediaa Jaques Tatin ja Charlie Chaplinin hengessä. Parasta Jönneli-sarjassa on se ihanan hyväntuulinen fantasiamaailma, joka kuitenkin aiheiltaan koskettaa ihan todellisia kokemuksia elämästä.

Jönnelin ensimmäinen kauden jaksot on ohjannut lastenohjelmien konkari Olli Mononen.

Sarjan on Pikku Kakkoselle tuottanut TACK Films Oy / 2020 & 2021. Tuottajina ovat toimineet John Lundsten ja Melli Maikkula sekä linjatuottaja Pauliina Piipponen.

Asiasana: mielikuvitus
Asiasana: mielikuvitus asiasanat,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen asiasanat: ongelmanratkaisu
Pikku Kakkosen asiasanat: ongelmanratkaisu asiasanat,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen asiasanat: huumori
Pikku Kakkosen asiasanat: huumori Pikku Kakkonen,asiasanat

Lisätty toisen kauden tiedot ja haastattelu 15.3.

Lisää ohjelmasta