Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Oopperalaulaja Kirsi Tiihonen on ainoa suomalainen Mirjam Helin -laulukilpailun voittaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros oopperalaulaja Kirsi Tiihosesta.
Lassi Rajamaan piirros oopperalaulaja Kirsi Tiihosesta. Lassi Rajamaan piirros oopperalaulaja Kirsi Tiihosesta. Kuva: Lassi Rajamaa Kirsi Tiihonen

Sibelius-Akatemiasta 1993 valmistunut dramaattinen sopraano Kirsi Tiihonen voitti opiskeluaikanaan useita laulukilpailuja. Voittojen kruunu tuli Kansainvälisestä Mirjam Helin -laulukilpailusta Helsingissä 1994. Yli 20 vuotta kestäneen oopperalaulajan uran tehnyt Kirsi Tiihonen on asettunut Berliiniin.

Rovaniemellä 19. elokuuta 1963 syntynyt Kirsi Tiihonen opiskeli Sibelius-Akatemiassa Liisa Linko-Malmion johdolla. Ennen Sibelius-Akatemiaa, Åbo Akademissa aloitettujen musiikkitieteen opintojen ohessa elämään kuului kuorolaulu.

– Yliopistoaika meni kuorolauluksi, johon Gottfried Gräsbeck kuoronjohtajana innosti. Kuorossa laulaessa sain myös elämäni ensimmäiset solistitehtävät.

Florakörenissä Kirsi Tiihonen hoiti solistitehtäviä sekä kotimaassa että ulkomailla, mutta jo ensimmäisenä opintovuonna Sibelius-Akatemiassa selvisi, että laulamisesta voisi tulla ammatti. Silloin kuorolaulu sai jäädä.

– Kuorolaulu on opettavaa, se on osa laajaa musikaalisuutta, mutta kuorossa ei kuule omaa ääntään. Siksi se piti jättää.

Radion sinfoniaorkesterin Nuorten solistien konsertissa esiintynyt 24-vuotias Tiihonen kertoi kokevansa liedien laulamisen hyödylliseksi ja opettavaiseksi, mutta jo silloin tähtäimessä oli ooppera.

Laulaja alkoi niittää kilpailuvoittoja

Sibelius-Akatemian laulunopiskelija Kirsi Tiihonen voitti Timo Mustakallio -kilpailun Savonlinnassa 1987, Lappeenrannan laulukilpailut 1989 ja kansainvälisen Rio de Janeiron kilpailun Brasiliassa 1991.

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voitto 31-vuotiaana 1994 oli uran kannalta ratkaisevan tärkeä. Voitto oli tärkeä myös siksi, että se tuli kotiyleisön edessä Helsingissä.

Silloin Tiihonen kertoi haastattelussa, ettei pitänyt itseään valmiina dramaattisena sopraanona, vaan luonnehti kuuluvansa nuorekkaan-dramaattiseen, jugendlich-dramatisch -fakkiin. Tälle fakille sopivia oopperarooleja ovat muun muassa Richard Wagnerin Lohengrinin Elsa ja Carl-Maria von Weberin Taika-ampujan Agathe.

Kaikkein mieluimmin Kirsi Tiihonen olisi tehnyt koomisia rooleja.

– Mutta minulla on nyt tällainen ääni, jolle ei juuri ole koomisia tehtäviä.

Oopperalaulaja Kirsi Tiihonen.
Oopperalaulaja Kirsi Tiihonen. Kuva: Heikki Tuuli Kirsi Tiihonen

"Kiitti mulle riitti"

Helin-kilpailun voiton jälkeen Kirsi Tiihonen osallistui vielä BBC:n järjestämään Cardiffin Singer of the World -kilpailuun Walesissa 1995. Tiihonen pääsi finaaliin, missä hänet palkittiin parhaasta lied-esityksestä.

Cardiffin kilpailun jälkeen Tiihonen totesi, että kisat oli kisailtu.

– Kiitti mulle riitti. En usko, että minun tarvitsee enää kilpailla. Kyllä niitä koluttiinkin.

Tiihonen oli osallistunut yhteentoista kilpailuun ja halusi keskittyä kansainvälisen oopperalaulajan uran rakentamiseen.

– Nyt alkaa olla kauhea rumba päällä. Kierrän koelaulamassa isoissa taloissa, ja tietenkin jokainen konsertti ulkomailla on eräänlaista koelaulua.

Lisää rooleja, lisää Wagneria

Kilpailuvoittojen jälkeen Kirsi Tiihonen lauloi Suomen Kansallisoopperassa Don Carloksen Elisabettan, Don Giovannin Donna Annan, Fidelion Leonoren ja Otellon Desdemonan roolit. Savonlinnan oopperajuhlilla hän debytoi 1990-luvun lopussa Tannhäuserin Elisabethina ja Lentävän hollantilaisen Sentana.

Näiden jälkeen Tiihonen laajensi Wagner-roolejaan muun muassa Berliinin valtionoopperan Japanin-kiertueella Daniel Barenboimin johdolla Valkyyrian Sieglindellä ja Jumalten tuhon Gutrunella vuonna 2000.

Milanon kuuluisan La Scala -oopperatalon debyytin Kirsi Tiihonen teki 2005 Tannhäuserin Elisabethin roolissa. Samana vuonna hän laajensi repertuaariaan Ricahrd Straussin oopperoihin.

Kielin oopperan Turandotin ensi-ilta-aplodit
Puccinin Turandotin loppukiitokset Kielin oopperassa 2017, Kirsi Tiihonen oopperan nimiroolissa prinsessa Turandotina. Kielin oopperan Turandotin ensi-ilta-aplodit Kuva: Anja Lankinen Turandot Kielin oopperassa

Kaudella 2018–2019 Tiihonen lauloi Kielin oopperassa kaksi kertaa Wagnerin Ring-sarjan kaikki Brünnhildet.

Kun Kirsi Tiihosen laulajaksi valmistumisesta oli kulunut 23 vuotta, hän totesi viihtyvänsä äänensä ja osaamisensa kanssa, koska tiesi mihin pystyy.

– Kun tietää osaavansa, voi heittäytyä.

Kirsi Tiihosen elämässä döner voittaa falafelin ja pusu halin

Vieraillessaan Ylen Kantapöytä-ohjelmassa Musiikkitalossa tammikuussa 2015, Tiihonen kertoi asettuneensa Berliiniin. Syyn hän kertoi nauraen:

– Rakkauden takia. Vanha tarina, jossa poika tapaa tytön ja tyttö tapaa pojan.

Haastattelun humoristinen loppu paljasti, että dramaattisen sopraanon elämässä Wagner voittaa Verdin, piimä maidon, döner falafelin ja pusu halin. Vaikeuksia tuotti valinta hiidon ja laskettelun välillä, sillä kumpikaan ei kuulunut hänen lajeihinsa.

Kirsi Tiihonen laulaa Isolden lemmenkuolon, "Mild und Leise" Richard Wagnerin oopperasta Tristan ja Isolde.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Maasalo, Katri: Tiihonen, Kirsi kirjassa Suomen musiikin historia. Esittävä säveltaide (toim. Haapakoski – Heino – Huttunen – Lampila – Maasalo). WSOY. Jyväskylä 2002.
Lampila, Hannu-Ilari: "Unelmissani odotin voittoa". Dramaattinen sopraano rakastaisi koomisia rooleja. HS
Lankinen, Anja: Sopraano Kirsi Tiihonen loistaa Kielin oopperassa. Yle 31.07.2017.
Sirén, Vesa: Cardiffissa menestynyt Kirsi Tiihonen konsertoi Helsingissä: Nyt alkaa olla rumba päällä. HS 19.9.1995.
Sopraano Kirsi Tiihonen: Ääneni on nyt parhaimmillaan. Sisuradion haastattelu. Sveriges radio 11.9.2016.
Kantapöytä: Vieraana mm. Kirsi Tiihonen. Suoran radiolähetyksen toimittajina Riikka Holopainen ja Janne Koskinen. Musiikkitalo. Yle 14.1.2015.
Radion sinfoniaorkesterin Nuorten solistien konsertti, väliaikahaastattelu. Yle 19.2.1988.
Opera Connection Kirsi Tiihonen
Operabase Kirsi Tiihonen