Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Viulisti Eriikka Maalismaa tietää mitä tahtoo – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros viulisti Eriikka Maalismaasta.
Lassi Rajamaan piirros viulisti Eriikka Maalismaasta. Lassi Rajamaan piirros viulisti Eriikka Maalismaasta. Kuva: Lassi Rajamaa Eriikka Maalismaa

Viulisti Eriikka Maalismaa heittäytyi freelanceriksi turvalliselta orkesterimuusikon uralta Helsingin kaupunginorkesterista neljä vuotta sitten. Nyt hän toimii kamarimuusikkona ja erilaisten tapahtumien taiteellisena suunnittelijana ja organisaattorina. Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin Schumann-levy palkittiin Emma-gaalassa Vuoden parhaana klassisena 2019.

Yli-Iissä, Kemissä ja Oulussa varttunut, 20. elokuuta 1980 syntynyt Eriikka Maalismaa aloitti viuluopinnot 6-vuotiaana Länsi-Pohjan musiikkiopistossa Kemissä. Viulunsoittoon johdatti isosisko Reeta Maalismaa.

– Kun Reeta vikisytti sitä viuluaan, äiti päätti että pienempikin pitää laittaa musiikkiopistoon. Minullekin annettiin soittimeksi viulu ja olin pettynyt. En halunnut silloin mitään soitinta.

Aluksi soittaminen oli enemmän leikkimistä. Kun Eriikka oli 10-vuotias, perhe muutti Ouluun ja viuluopinnot jatkuivat Oulun konservatoriossa. Kesäisin soittaminen jatkui mieleen jääneillä Limingan musiikkileireillä.

Koti oli kulttuurimyönteinen. Arkkitehtiäiti Elli Maalismaa kuljetti tyttöjä näyttelystä toiseen, ja konserteissa käytiin paljon. Tosin silloin teatteri kiinnosti enemmän, sillä eno, näyttelijä Markku Maalismaa oli Oulussa.

Kunnolla Eriikka Maalismaan viuluinnostus alkoi vasta lukiossa. Vaihto Ari Angervon oppilaaksi oli ratkaiseva tekijä. Angervo opetti, että musiikkiin pitää suhtautua vakavasti ja kunnioittavasti ja että viulistin pitää aina pyrkiä täydellisyyteen.

Madetojan musiikkilukiota käydessään Eriikka Maalismaa sai kokeilla konserttimestarin työtä Oulu Festivossa. Orkesterimuusikon työhön hän tutustui keikkaillessaan säännöllisesti Oulun kaupunginorkesterissa.

Viulistisiskokset Reeta ja Eriikka Maalismaa.
Viulistisiskokset Reeta Maalismaa ja Eriikka Maalismaa. Viulistisiskokset Reeta ja Eriikka Maalismaa. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Eriikka Maalismaa,Reeta Maalismaa

Sibelius-Akatemiassa Maalismaa aloitti 1999 ja opettajinaan Kaija Saarikettu ja Jaakko Ilves. Toisen opiskeluvuoden hän suoritti vaihto-oppilaana Berliinin Hochschule der Künstessa. Kahden kotimaan opintovuoden jälkeen Eriikka Maalismaa siirtyi 2003 Tukholmaan Edsbergin musiikki-instituuttiin, missä hän suoritti kolmen vuoden opintojen jälkeen kamarimusiikkidiplomin.

– Sen jälkeen hain Helsingin kaupuginorkesteriin keväällä 2006. En ollut koskaan käynyt missään koesoitoissa, ja ajattelin kokeilla. Paikka napsahti ensi yrittämällä.

Kaksi vuotta myöhemmin 27-vuotias Eriikka Maalismaa valittiin koesoittojen jälkeen orkesterin toiseksi konserttimestariksi.

– Olin siinä erään parhaan ystäväni kanssa vastakkain. Se oli hauska tilanne. Kumpi tahansa olisi voittanut, siitä olisi voinut olla iloinen.

Tammikuussa 2019 Eriikka Maalismaa soitti Veli Kujalan viulukonserton "Auseil" kantaesityksen solistina. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa kapellimestari Osmo Vänskä.

Itseluottamus kohdillaan

Sekä orkesteripultin äänenjohtajan että konserttimestarin toimessa tarvitaan osaamista ja itseluottamusta. Itseluottamus oli Maalismaalla kohdillaan jo yläasteella. Hän kertoi esimerkin Ylen Kantapöydän Taiteilijatemperamentit kohtaavat -ohjelmassa.

– Kerran olin kirjoittanut mielestäni aivan fantastisen aineen. Olin pettynyt kun opettaja uskalsi antaa numeroksi vain 9,5. Menin kysymään mikä oli vikana, kun tästä piti tulla kymppi. Opettajan mielestä aineessa oli huonosti käytettyä kieltä. Muistan hyvin lauseen, jonka hän otti esimerkiksi: "Nainen valui ylös vedestä". Pidin varmaan kymmenen minuutin saarnan siitä, että kyllä ihminen todella voi valua ylöspäin. Aine oli minusta taiteellinen ja runollinen. Numero korjattiin ja sain 10-.

– Sain juuri lahjaksi teepussin, jossa Pikku Myy sanoo "kyllä minä tiedän". Olen aina ollut aika varma itsestäni.

– Minusta sanotaan että olen pelottava. Jotenkin itsevarmuus aiheuttaa muissa ihmisissä sen, että he menevät varuilleen. Ollaan siskoni Reetan kanssa kuitenkin "pölöjäilijöitä". Kumpikaan ei ole huolissaan, että joutuu naurunalaiseksi tai nolaa itsensä julkisesti. Osataan nauraa itsellemme.

Tom Jones oli lapsuudessa tyttöjen idoli ja kun yli 70-vuotias Walesin tiikeri konsertoi Helsingissä, sinne piti mennä.

– Oi mikä papparainen!

Avanti! Eriikka Maalismaan Konsertti yhdelle - Porvoo 25.6.2020

Kymmenen orkesterivuoden jälkeen freelanceriksi

Eriikka Maalismaa soitti Helsingin kaupunginorkesterissa kymmenen vuotta. Lukuisten orkesterimuusikoiden tapaan hän soitti orkesterityön ohessa monissa kamarimusiikkiyhtyeissä ja soittaa yhä, erityisen mielellään nykymusiikkia Avanti!n ja Uusinta Ensemblen keikoilla.

Sellisti Markus Hohdin, pianisti Emil Holmströmin ja Eriikka Maalismaan Tristero-pianotrio esittää musiikkia wieniläisklassikoista nykypäivään. Palkitun Jousia-kvartetin – Eriikan lisäksi viulisti Janne Nisonen, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Timo-Veikko Valve – ympärille syntyi 2008 ilman kapellimestaria esiintyvä kamariorkesteri Jousia Ensemble.

Duo Holmström-Maalismaan konserttitaltiointi Taidekoti Kirpilässä 15.3.2020

Maalismaa on soittanut Euroopan kamariorkesterissa ja on vieraillut äänenjohtajana Australian kamariorkesterissa ja BBC:n sinfoniaorkesterissa. Hän vierailee säännöllisesti Tapiola Sinfoniettan konserttimestarina.

Työpäivät täyttyvät soittamisen lisäksi organisaattorin ja taiteellisen suunnittelijan töistä. Emil Holmströmin ja Markus Hohdin kanssa perustetulla, alun perin Ateneumissa pyörineellä Ristiveto-festivaalilla taiteilijat esittävät romantiikan ajan klassikoita vanhoilla soittimilla, mutta uudella otteella. Hietaniemen uimarannalla sijaitsevassa Hietsun paviljongissa pyörii kahvikonserttien sarja sunnuntaisin.

– Intohimonani on olla oikea taiteilija, etten koskaan olisi vain aivoton soittokone. Sitä en voisi sietää. Unelmani on säilyttää innostus, hämmästys ja huumori musiikin tekemisessä eläkepäiviini saakka.

Eriikka Maalismaa ja Emil Holmström Xamkin opiskelijoiden haastattelussa Emma Gaalassa 2020.

Lue myös levyarvostelu Maalismaan ja Holmsrömin tymäkkää Schumannia ja Emil Holmström menetti sydämensä vanhalle Bösendorferille.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Länsiö, Jaani: Laatikon ulkopuolelta. Kotisivut eriikkamaalismaa.
Mikkonen, Soheila: Kakkosen vastuu. Kaleva 19.5.2008.
Pitää pyrkiä täydellisyyteen
Kantapöytä: Taiteilijatemperamentit kohtaavat Musiikkitalon kahvilassa. Vieraina viulistisiskokset Eriikka ja Reeta Maalismaa. Kahvia kaatamassa toimittajat Karoliina Vesa ja Janne Koskinen. Yle 1.10.2014.
Kotisivut eriikkamaalismaa
Ristiveto-festivaali. Facebook-linkki.