Joogaopettaja Kylli Kukk huokuu sydämen lämpöä
Kylli Kukk on täynnä hellyyttä, hyvyyttä ja kauniita sanoja. Voimaa hän saa ajattelutavastaan, jossa myönteinen ajattelu ruokkii hyvinvointia. Kukk nauttii elämästään täysillä ja tekee paljon työtä omassa joogakoulussaan. Hänestä ei tullut hyvinvointigurua yhdessä yössä. Siihen tarvittiin koettelemuksia ja vastoinkäymisiä, jotka olivat hänestä vahvistavia siunauksia.
HUOM! Ohjelman äänitys tehtiin etäyhteydellä. Osa kysymyksistä on jälkiäänitetty kehnon nettiyhteyden vuoksi uudestaan.
Kylli Kukk sanoo perineensä äidiltään rakkaudellisuuden. Hän kehottaakin treenaamaan mielen muskeleita siten, että on kiitollinen, rakastava, ihmettelevä, lapsenomainen ja onnellinen.
– Minulle mielen muskelitreeni tarkoitti vuosien ihanaa aivopesua!
Hyvinvointi lähtee korvien välistä
Kyllin mukaan on tärkeää tiedostaa, mitä ajatuksia korvien välissä on.
– Luonne vaikuttaa paljon terveyteen. Jos luonne on äkäinen ja tyytymätön, sitten luonnetta kannattaa treenata siihen suuntaan, että se edistää hyvinvointia eikä estä hyvinvoinnin saavuttamista.
"Mielen mahti on sitä, että mieli on paras ystäväsi eikä pahin vihollisesi."
Urheilusta joogan pariin
Pärnussa syntynyt ja Tallinnassa kasvanut Kylli Kukk oli Viron suuri urheilijalupaus, josta piti tulla ammattimainen seitsenottelija.
– Isä oli lentopallovalmentaja ja äiti voimistelunopettaja, joten urheilu oli minulla geeneissäkin.
Neuvosto-Virossa urheiluvalmennus oli rankkaa, mutta suosittua, koska sen avulla pääsi myös ulkomaille kilpailemaan.
– Mitä vanhemmaksi tulin, sitä enemmän tajusin, että huippu-urheilu ei ole ihan fiksuinta hommaa. Nähdessäni dopingin käyttöä, päätin, että haluan kokea elämässäni muutakin kuin suorittamista ja urheiluun liittyvää kremppaa ja kipua.
– Onneksi isini kertoi minulle myös anabolisten steroidien hurjista vaikutuksista kehoon. Kun pääsin urheilulukiosta, lopetin liikkumisen kilpailumielessä kokonaan.
”Isäni Rein, Malle-äitini, Erki-veljeni, minä sekä ystäväni Gita sekä hänen äitinsä Ester, joka nojaa Ladaan."
Onnenkantamoisena koko perhe muutti Rein-isän myötä Suomeen, kun Kyllin isä sai pestin lentopallovalmentajana. – Se oli kuin lottovoitto, kun pääsimme länteen!
Vain 19-vuotias Kylli opetteli suomen kielen, opiskeli ensin fysioterapeutiksi ja myöhemmin jooga-alaa sekä luki terveystieteitä Jyväskylän yliopistossa.
Nykyään Kylli Kukk opettaa omassa joogakoulussaan hathajoogaa, joka on Kyllin mielestä yleisnimitys joogalle.
– Sen varjolla voi opettaa esimerkiksi leppoisampaa, tanssillisempaa tai voimakkaampaa joogaa.
Yhteiskunnan kaksi maailmaa
Kylli Kukk sanoo viettäneensä hyvän lapsuuden. – Vanhemmat, isovanhemmat ja lähipiiri olivat tosi sporttisia, iloisia, energisiä ja rakastavia.
Neuvosto-Virossa harjoitettu aivopesu oli koko lapsuus- ja kouluajan läsnä, mutta Kylli sanoo, että eletystä kaksoiselämästä ei koitunut hänelle mitään stressiä tai vihaa, vaan pikemminkin tietoisuutta kahdesta totuudesta.
– Koulussa vastasimme kuten opettaja ja systeemi toivoivat, mutta isovanhemmilta ja omilta vanhemmilta kuulimme oikean totuuden.
Pärnussa perheen omakotitalon vintillä oli arkku, jossa oli mm. Viron sini-musta-valkoinen lippu.
– Se pidettiin visusti arkussa, eikä sitä saanut näyttää edes naapurin lapsille, vaikka naapurin vintillä oli varmaan samanlainen lippu piilossa.
– Veikkaan, että valon ja rakkauden soturienergiani on perua Tallinnan kouluajoilta, jolloin jouduin olemaan kärsivällinen, kun venäläispojat kiusasivat meitä pieniä virolaislapsia monin tavoin.
”Olin veljeni tavoin rakastettu lapsi, joka sai paljon myönteisyyttä osakseen."
Äidin laulu ohjasi joogapolulle
Kyllin äidin perhe siirrettiin kymmenien tuhansien virolaisten joukossa 1940-luvulla Siperiaan. Malle-äiti oli vain 7-vuotias lapsi, kun perhe karkotettiin yhdeksäksi vuodeksi Siperiaan.
– Siellä äitini oppi mustalaispojalta sanskritin- tai hindikielisiä lauluja, joita hän sitten lauloi minulle kotona. Aivan kuin sydän, mieli ja solut olisivat avautuneet äidin lauluille ja ohjanneet minut joogan tielle.
Neuvosto-Virossa jooga ja itämaiset taistelulajit olivat kiellettyjä. Äidin tuttava tiesi autotallissa pidettävästä, salaisesta joogaopetuksesta, joka veti Kylliä kovasti puoleensa.
– Sinne menin! Teimme joogatunnin lopussa vuorosierainhengitystä, josta sain sitten apua kilpailujännitykseni purkamiseen. Hyvä hengitystekniikka auttoi minua olemaan parempi urheilija.
– Mutta. Vasta Suomessa saatoin käydä avoimesti joogatunneilla, mikä oli ihanaa.
Kylli sanoo oppineensa omalta äidiltään rakkaudellisuutta sekä söpöilyn ja sössötyksen taitoa.
– Äiti oli kuolemaansa asti maailman suloisin sielu, jolla oli ihana sydän. Hän oli hellällä tavalla naarasleijona.
– Ehkä se on eestiläisen naisten ytimessä, että palvellaan muita. Äitini teki kaiken pyyteettömästi. Hän eli kuten äiti Teresa, vaikka olikin pärnulainen nainen.
Kylli sanoo pitävänsä äiti Teresan lauseesta: – Ole kuin kynä Luojan kädessä ja salli Luojan kirjoittaa sinun kauttasi rakkauskirjeitä.