Hyppää pääsisältöön

Valoa kirjasyksyyn – Helsinki Lit 2020 suorana Areenassa ja Teemalla!

Kollaasi Helsinki Lit -festivaalin 2020 esiintyjistä: kirjailijoita ja toimittajia.
Kollaasi Helsinki Lit -festivaalin 2020 esiintyjistä: kirjailijoita ja toimittajia. Kuva: Helsinki Lit Helsinki Lit

Kirjallisuusfestivaali Helsinki Lit tulee jo kuudennen kerran suorana Yle Areenaan ja Teemalle. Vuodesta 2015 järjestetyn kansainvälisen kirjallisuusfestivaalin ajankohta ja ohjelma ovat koronavuoden takia poikkeukselliset.

Helsinki Lit -festivaalilähetysten juontajat Sonja Kailassaari ja Aleksis Salusjärvi Helsingin keskustakirjasto Oodissa
Festivaalin juontajat Sonja Kailassaari ja Aleksis Salusjärvi Helsinki Lit -festivaalilähetysten juontajat Sonja Kailassaari ja Aleksis Salusjärvi Helsingin keskustakirjasto Oodissa Kuva: Yle / Marjaana Mykkänen Sonja Kailassaari,Aleksis Salusjärvi,Helsinki Lit

Festivaali järjestetään tällä kertaa kevään sijaan loppukesästä ja tapahtumapaikkana on Helsingin keskustakirjasto Oodi. Koronavuoden takia kansainvälisiä vieraita on tavallista vähemmän, mutta heitäkin on: Vigdis Hjorth Norjasta (etäyhteydellä) ja Valdur Mikita Virosta. Tosin viime hetkellä Hjorth joutui matkustusrajoitusten takia perumaan saapumisensa Suomeen, joten hänet nähdään festivaalilla etäyhteyden kautta.

Kotimaan menestyneimmistä kirjailijoista torstain avaavat vientitähdet Rosa Liksom ja Antti Tuomainen ja perjantain lähihistorian armoitetut kuvaajat Kjell Westö ja Sirpa Kähkönen.

Suomen rajojen ulkopuolelle kurkotetaan myös pohdittaessa suomalaisen kirjallisuuden käännöksiä muille kielille sekä keskustelussa Lásló Krasznahorkain kielen kääntämisestä sukukieli unkarista suomeksi.

Lisäksi puhutaan mm. siitä, kenen ääni pääsee kuuluviin ja millaista on kirjoittaa rehellistä autofiktiota.

Festivaalilla jaetaan tuttuun tapaan myös Jarl Hellemann -palkinto vuoden parhaalle suomenkieliselle käännöskirjalle.

Kaikki festivaalin keskustelut jäävät pysyvästi katsottaviksi Yle Areenaan!

Helsinki Lit 2020 Yle Teemalla ja Areenassa

Torstai 27.8.2020

Suora lähetys Teemalla klo 17–18, Areenassa klo 17–20.30

17.00 Rosa Liksom & Antti Tuomainen: Kun oma kirja puhuu vierasta kieltä

Rosa Liksom ja Antti Tuomainen vertailevat kokemuksia lukuisista käännöksistään Helsinki Litin avauskeskustelussa. Suomalaisia kirjoja käännetään yhä enemmän, mutta mitä todella tapahtuu, kun kirja käännetään alkukielestä toiselle kielelle? Kokevatko kirjailijat, että he tulevat ymmärretyksi käännösmaissaan? Miten ja millainen kirjallisuus matkustaa?

17.55 Vuoden Jarl Hellemann -palkinto jaetaan

Vuoden Jarl Hellemann -palkinto jaetaan vuosittain parhaalle suomenkieliselle käännökselle. Haastattelijana toimii käännöstuomariston puheenjohtaja Sanna Nyqvist.

18.20 Niillas Holmberg & Pietari Kylmälä: Maa, joka meitä kantaa

Niillas Holmberg on saamelainen runoilija, muusikko, kulttuuri- ja ympäristöaktivisti, joka asuu synnyinseudullaan Utsjoella. Holmbergin viimeisin teos, runokokoelma Jalkapohja käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta ja yhteistä vastuutamme luonnon hyvinvoinnista. Niilas Holmbergia haastattelee toimittaja Pietari Kylmälä.

19.00 Riikka Pelo & Minnamari Pitkänen: Unkarilaisen tangon askeleet suomeksi

Miksi Nobel-veikkauslistoillakin moneen otteeseen mainittu László Krasznahorkai on niin kiehtova kirjailija? Unkarilaisen Krasznahorkain odotettu suomennos kirjasta Saatanatango ilmestyi viime syksynä Minnamari Pitkäsen kääntämänä. Pitkänen ja Krasznahorkain uraa kauan seurannut kirjailija Riikka Pelo puhuvat Krasznahorkain tuotannosta: miten sukukieli vaikuttaa käännökseen? Mikä on unkarin ja suomen kielien suhde?

19.40 Valdur Mikita & Janne Saarikivi: Kuinka opimme kuuntelemaan kantarelleja

Virolaisen kirjailijan ja biologin Valdur Mikitan mukaan Itämeren alueen ihmiset suhtautuvat luontoon ainutlaatuisella tavalla. Kun opimme kuuntelemaan luontoa, opimme samalla monia asioita itsestämme. Valdurin uudessa, tänä syksynä suomeksi ilmestyvässä kirjassa mennään edelleen syvemmälle virolaiseen maa- ja alkuperään. Haastattelijana toimii suomalainen kielitieteilijä ja tutkija Janne Saarikivi.

Perjantai 28.8.2020

Suora lähetys Teemalla klo 17–18 ja klo 20–21.30, Areenassa klo 17–21.30

17.00 Kjell Westö & Sirpa Kähkönen: Kuka lyö taiteen tahtia?

Kaksi Suomen rakastetuinta kirjailijaa, Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö, luomistyön ja kielen haasteiden äärellä. Westön uusi romaani, suomeksi ja ruotsiksi ilmestynyt Tritonus, kertoo ikäkriisin kourissa kamppailevasta kapellimestarista Thomas Branderista. Brander on menettänyt luomisvoimansa musiikkimaailman kovan kilpailun myötä. Mikä on Kähkösen resepti – kuinka kirjailija voi säilyttää kirjoittamisen ilon ja voiman, pysyä uteliaana aiheilleen?

18.00 Malin Kivelä & Sisko Savonlahti: Tahroja paperilla

Malin Kivelä ja Sisko Savonlahti keskustelevat autofiktion naisnäkökulmista irlantilaisen Emilie Pinen Tästä on vaikea puhua -uutuuskirjan kipeiden aiheiden kautta. Miltä tuntuu kirjoittaa kirjaa rehellisesti omien fyysisten ja psyykkisten kokemusten kautta? Ja – onko "naiskirjallisuutta" olemassakaan?

18.40 Philip Teir & Vigdis Hjorth: Fiktio nousee otsikoihin

Vigdis Hjorthin sukuromaani Perintötekijät nousi Norjassa ilmestyessään valtakunnallisiin otsikoihin ja herätti kiivasta keskustelua, kuinka todenmukaisesti romaania voi ja saa kirjoittaa. Hjorthin uusi kirja ilmestyy juuri Norjassa, ja Helsingissä hän jatkaa Philip Teirin kanssa keskustelua autofiktion keinoista ja rajoista sekä kirjailijan oikeuksista ja velvollisuuksista. Hjorth ja Teir keskustelevat etäyhteyden välityksellä.

20.00 Elina Hirvonen, Silvia Hosseini & Riikka Suominen: Tie sivistykseen

Elina Hirvonen, Silvia Hosseini ja Riikka Suominen hahmottavat, kenen ääni, tarinat ja mielipiteet pääsevät ajassamme todella kuuluviin. Onko väylä tietoon ja sivistykseen Suomessa sukupolvi-, ihonväri- vai luokkakysymys – vai kaikkia näitä? Millaisen tiedon pohjalle tulevaisuutta rakennetaan? Kolme arvostettua kirjailijaa ja mielipidevaikuttajaa pureutuu kysymyksiin, jotka ovat koko ajan tärkeämpiä informaatiotulvan ja vaihtoehtoisten totuuksien keskellä.

20.40 Helsinki Lit + Runokuu esittävät: Runoja sähköstä

Helsinki Lit siirtyy festivaalin lopuksi lavarunouden aikaan Runokuun vierailuesityksellä Susinukke Kosolan valitsemien, myös Helsingin metrojen ja raitiovaunujen diginäytöillä nähtävien sähköaiheisten tekstien vieminä. Lavalla omia runojaan lukevat Kristian Blomberg, Jarkko Jokinen, Lauri Hei, Hanna Storm, Lauri Rikala, Pale Varjele ja Sanna Karlström.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri