Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Mitä Google-tiliin kuuluu? Mitä Googlen “pilveen” mahtuu?

Googlen datakeskus Haminassa 10 vuotta -tilaisuuden juhlakakku.
Kuvan kakku on Googlen Haminan datakeskuksen vuosijuhlista vuonna 2021. Googlen datakeskus Haminassa 10 vuotta -tilaisuuden juhlakakku. Kuva: Antro Valo / Yle Digitreenit,Google

Useimmat meistä käyttävät Googlen palveluja pitkin päivää. Isolla osalla suomalaisista on myös oma Google-tili. Tämä Digitreeni avaa Google-tilin perusteita.

Usein Google-tili syntyy sähköpostin kylkiäisenä: Otitko käyttöön Gmail-sähköpostin? Tulit samalla luoneeksi itsellesi Google-tilin.

Kuvakaappaus ikoneista: Googlen kirjautumisikonissa nimikirjain tai valokuva.
Kun olet kirjautuneena Google-tilillesi, näet näytön oikean yläkulman ympyrässä nimesi kirjaimen tai kaksi - tai kuvasi. Kuvakaappaus ikoneista: Googlen kirjautumisikonissa nimikirjain tai valokuva. Digitreenit,Google

Tässä Digitreenissä katsotaan, mitä Google-tiliin ylipäätään kuuluu. Entä kuinka paljon voit säilöä siellä tiedostojasi, esimerkiksi kuviasi?

Jutussa käsitellään yksityishenkilön Google-tiliä, ei esimerkiksi työnantajan tai yrityksen G Suite -paketin tiliä.

Kaikkeen Googlen käyttöön et tarvitse tiliä

Monia Googlen palveluja voit hyvin käyttää, vaikka et omista Google-tiliä tai et ole kirjautuneena tilillesi.

Esimerkiksi Googlen hakukone toimii mainiosti kirjautumatta ja Youtuben videotkin pyörivät aivan ongelmitta.

Ellet kirjaudu, Googlen haku näyttää hiukan vähemmän aiempaan käyttäytymiseesi perustuvia tuloksia ja saat vähemmän sinulle räätälöityä mainontaa. Yksi pitää tätä hyvänä asiana, toinen huonona.

Youtubessa taas et voi kirjautumatta käyttää kaikkia ominaisuuksia, esimerkiksi soittolistojen tekoa tai kanavien tilausta.

Mitä Google-tiliin kuuluu?

Google-tiliin kuuluvat muun muassa seuraavat sovellukset:

 • Gmail-sähköposti
 • Google Drive -tallennuspalvelu, jonne voit ladata tiedostoja ja myös jakaa niitä. (Esimerkiksi: Jos yrität liittää sähköpostiin isoa määrää tiedostoja, Google vie ne automaattisesti Driveen ja sähköpostiin tulee liitteiden sijaan linkki Driveen.)
 • Google Kuvat, jonne voit tallentaa kuvat sekä järjestää ja muokata niitä (Kesään 2019 asti Google Kuvat ja Google Drive synkronoituivat keskenään automaattisesti. Jompaankumpaan ladattu kuva tai video löytyi siis kummastakin. Näin ei enää ole.)
 • Googlen toimistosovellukset: Google Docs -tekstinkäsittelysovellus, Google Sheets -taulukko-ohjelma ja Google Slides -esitykset
 • Google Kalenteri
 • Google Meet -videopuhelusovellus
 • Google Hangouts- tai Chat -viestisovellus

Näitä palveluja et voi käyttää, ellet ole kirjautunut Google-tilillesi. Kaikki yllä mainitut toimivat tietokoneella, puhelimessa ja tabletilla.

Kuvakaappaus Gmail-tililtä tietokoneelta: Google sovellukset aukeavat 9 pisteen ikonista.
Saat Googlen lukuisat sovellukset näkyviin kirjautumisikkunan viereisestä ikonista. Kuvakaappaus Gmail-tililtä tietokoneelta: Google sovellukset aukeavat 9 pisteen ikonista. Digitreenit,Google

Myös muiden digijättien, kuten Microsoftin ja Applen tileihin kuuluu samanlaisia paketteja. Ne sisältävät yleensä tietyn määrän ilmaista tallennustilaa sekä muita työkaluja eli sovelluksia. Esimerkiksi: Jos sinulla on Applen laite, siihen liittyy aina oma Apple-tili sähköpostiosoitteineen ja tallennustiloineen.

Pilvipalveluja on muillakin kuin Googlella

Google Drive ja Google Kuvat ovat vain yksi netin pilvipalveluista.

Tunnetuimpia vaihtoehtoja esitellään Digitreenien artikkelissa, joka käsittelee pilvipalvelun valintaa.

Myös laitevalmistajilla on omia pilvipalveluja.

Eri "pilvissä" ilmaisen tallennustilan määrä vaihtelee - vain 2 gigatavusta jopa 50 gigatavuun.

Kuinka paljon saan ilmaista säilytystilaa?

Google-tiliin kuuluu ilmaista säilytystilaa eli muistitilaa 15 gigatavun (Gt) edestä.

Gmail-sähköpostit, Google Drive -pilvitallennus ja Google Kuvat syövät kaikki tätä samaa tilaa.

Näet Google-tilisi muistitilan tilanteen näin:

 • Kirjaudu sisään Google-tilillesi >
 • Klikkaa omaa kuvaasi oikeassa ylälaidassa >
 • Google-tilisi määritykset TAI Hallinnoi Google-tiliäsi >
 • Tilin tallennustila >
 • Hallinnoi tallennustilaa >
 • Näet tilan käytön per sovellus (Google Drive / Gmail / Google Kuvat).
Kuvakaappaus tietokoneelta: Google-tili kertoo tallennustilan määrän ja jakautumisen.
Google-tili kertoo tallennustilan jakaantumisen. Tässä kaikki kuvat on laitettu Driveen, ei Kuviin. Kuvakaappaus tietokoneelta: Google-tili kertoo tallennustilan määrän ja jakautumisen. Digitreenit,Google

Täyttävätkö kuvasi ison osan ilmaisesta tallennustilasta?

Yksi nykypuhelimen kameralla näpsäisty valokuva voi olla jopa 4-5 megatavun kokoinen. 15 gigatavuun mahtuu vain muutama tuhat tällaista kuvaa – tai vähemmän, jos kuvaat paljon tilaa vieviä pitkiä videoita. Mitään muuta ei sitten mahdukaan.

Onko sinulla 15 gigatavun muistitila täyttymässä? Google ehdottelee sinulle varmasti maksullista pilvipalveluaan eli Google One -pakettia.

Kuvakaappauksia Google-tilin asetuksista: Google ehdottelee maksullista tallennustilaa.
Google vinkkaa maksullisesta Google One -tilauksesta. Kuvakaappauksia Google-tilin asetuksista: Google ehdottelee maksullista tallennustilaa. Digitreenit,Google

Jos et halua ostaa lisää tilaa, vaihtoehtoja on kaksi:

1. Vapauta tallennustilaa: Siivoa sähköposteja sekä poista tiedostoja Drivestä ja/tai Kuvista.

Jos viet tiedostosi ja muut sisältösi Google-tilisi roskakoriin, ne poistuvat sieltä automaattisesti 30 päivän jälkeen. Sitä ennen voit vielä palauttaa niitä takaisin.

2. Tallenna kuvasi Google Driven sijaan Google Kuviin.

Päivitys 28.6.21: Tämä niksi ei enää auta: Kesästä 2021 alkaen kaikki sen jälkeen ladatut kuvat ja videot kuluttavat 15 gigatavun ilmaista muistitilaa.

Mikä on Google Kuvat?

Google Kuvat on Googlen palvelu omien valokuvien ja videoiden säilyttämiseen, hakemiseen ja käsittelyyn.

Puhelimessa Google Kuvat on yksi vaihtoehto kuvakirjastoksi.

Applen laitteissa on Applen oma Kuvat-sovellus. Sen kuvat saa halutessaan talteen Applen iCloud-pilveen.

Android-puhelimiin ja -tabletteihin Google Kuvat on asennettuna automaattisesti (esimerkiksi Samsung ja Nokia). Kiinalaisista puhelinmerkeistä (Huawei, Honor, OnePlus) Googlen sovellukset löytyvät toistaiseksi lähes kaikista, mutta tilanne voi muuttua USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan takia.

Google Kuvat -sovelluksen saa kaikille laitteille. Voit katsella Google Kuvat -kuviasi myös tietokoneella, kunhan olet kirjautuneena Google-tilillesi.

Löydät ohjeet Google Kuvat -sovelluksen käytön aloittamiseen ja kuvien etsimiseen sieltä tästä Digitreenistä.

Synkronoi kuvat Google Kuviin

Android-laitteissa on usein esiasennettuna Google Kuvien lisäksi laitevalmistajan oma kuvakirjasto. Sen nimessä on yleensä sana Galleria (Gallery). Puhelimella ottamasi kuvat menevät sinne automaattisesti. Esimerkiksi Nokia-puhelimissa oletusgalleriana on nimenomaan Google Kuvat.

Jos Google Kuvat ei ole oletuksena kuvakirjastona ja haluat kuvasi myös sinne, toimi näin:

Puhelimella ja tabletilla: Ota käyttöön Googlen Varmuuskopiointi ja synkronointi -palvelu. Se tallentaa kuvasi ja videosi automaattisesti Google-tilillesi. Silloin voit käyttää kuvia ja videoita kaikilla laitteilla, joilla olet kirjautunut tilillesi. Saat Varmuuskopiointi ja synkronointi -toiminnon käyttöön Googlen ohjeilla.

Tietokoneella: Lataa ja asenna Backup and Sync -sovellus TAI lähetä kuvasi Google Kuviin selaimella. Katso Googlen ohjeet.

Galleriasta kuvat voi laittaa synkronoitumaan eli tallentumaan automaattisesti myös valmistajan omaan pilveen (esimerkiksi Samsung Cloud tai Huawei Cloud).

Kuvakaappaus Google Kuvat -palvelun valikosta, korostettuna kohta Vapauta tilaa ja Asetukset..
Tutustu omiin Google Kuvat -asetuksiisi! Tietokoneella löydät ne rattaan kuvan alta, mobiililaitteella kuvasi tai nimikirjaimesi alta. Tässä puhelimen valikkoa. Kuvakaappaus Google Kuvat -palvelun valikosta, korostettuna kohta Vapauta tilaa ja Asetukset.. Digitreenit,Google

Googlen tekoäly haistelee kuvan sisältöä ja kopioi tekstiä

Puhelimessa Google Kuvat sisältää näppärän tekoälyyn perustuvan toiminnon nimeltä (Google) Lens.

Kun painat Lens-ikonia kuvan alla, Google yrittää tunnistaa kuvassa näkyviä kohteita, tuotteita tai teoksia ja näyttää hakutuloksia aiheesta. Lensillä voit myös kopioida kuvasta tekstiä.

Lens tunnistaa melko mukavasti ainakin kasveja, eläimiä ja verkkokauppojen tuotteita.

Lens toimii myös useiden Android-puhelinten Google Assistant -virtuaaliavustajassa.

Kuvakaappaus puhelimen Google Kuvat -sovelluksesta: Tekoälytoiminto Lensin ikoni.
Avaa kuva Google Kuvissa. Google Lens aukeaa alalaidan ikonista. Kuvakaappaus puhelimen Google Kuvat -sovelluksesta: Tekoälytoiminto Lensin ikoni. Digitreenit,Google

Miten säädän Google Kuvien latauskokoa?

Kun valitset kuviesi ja videoidesi varmuuskopioinnin Google Kuviin, voit säätää kuvien latauskokoa. Vaihtoehtoina ovat alkuperäinen laatu ja tallennustilan säästö.

Jälkimmäinen merkitsee sitä, että kuvat pakataan eli pienennetään enintään 16 megapikselin (Mpx tai Mp) kokoon. Videot pienennetään kokoon 1080p, joka vastaa Full HD-laatua eli täysteräväpiirtoa.

Tämä riittää peruskäyttäjälle paremmin kuin hyvin. Jos kuitenkin tulostat kuviasi esimerkiksi suuriksi julisteiksi tai olet kuvan ammattilainen, tarvitset alkuperäistä laatua.

Kuvakaappaus Google Kuvat -palvelun asetuksista: Valittuna latauskoko Tallennustilan säästö.
Googlen latauskoko "tallennustilan säästö" riittää peruskäyttäjälle hyvin. Kuvakaappaus Google Kuvat -palvelun asetuksista: Valittuna latauskoko Tallennustilan säästö. Digitreenit,Google

Näin näet Googlen pikselit tavuina

Kuvien ja videoiden koko ilmaistaan yleensä megatavuina (Mt). Google Kuvat puhuu kuitenkin megapikseleistä (Mp), siis eri mittayksiköstä.

Jos haluat verrata kuvasi kokoa megatavuina ja megapikseleinä, kurkista Google Kuviin. Näet kummankin luvun painamalla kolmea pystypistettä kuvan oikeassa ylälaidassa.

Kuvakaappaus Google Kuvista: Avattuna valokuvan tiedot, jolloin koko näkyy pikseleinä ja tavuina.
Avaa kuvan tiedot Google Kuvissa. Näet kuvan koon sekä megapikseleinä että megatavuina. Tämä kuva jää reilusti 16 megapikselin rajan alle. Kuvakaappaus Google Kuvista: Avattuna valokuvan tiedot, jolloin koko näkyy pikseleinä ja tavuina. Digitreenit,Google

Miten siirrän kuvia Google Drivestä Google Kuviin?

Oletko aikojen saatossa säilönyt kaikki kuvasi Google Driveen ja haluat ne sieltä pois?

Google Kuvista löytyy Lähetä valokuvia -painike, jonka avulla voit yksitellen valita Drivesta Kuviin kopioitavat kuvat ja videot. Tarkista sitä ennen, että olet valinnut Google Kuvien asetuksista kuville "korkean laadun", et alkuperäistä laatua.

Homma ei ole yhtä helppo, jos kuvasi ovat työpaikan tai oppilaitoksen kautta saadulla Google-tilillä ja haluat ne henkilökohtaiselle Google-tilillesi. Joudut lataamaan kuvat ensin omalle laitteellesi ja lataamaan ne sieltä Google Kuviin. Tämä on fiksuinta tehdä tietokoneella tai tabletilla. Muista tässäkin kohtaa kuvan laadun valinta!

Lisää apua löydät Googlen ohjeista.

Miten poistan kuvia?

Kun poistat kuvan Google Kuvista, myös alkuperäinen kuva katoaa puhelimen muistista. Voit kuitenkin palauttaa kuvan Googlen pilven roskakorista 60 päivän ajan.

Jos taas poistat kuvan puhelimen omasta kuvakirjastosta (kuten Galleria), se jää Google Kuviin. Tämä olettaen, että sinulla on kuvaa ottaessa ollut Varmuuskopiointi ja synkronointi päällä.

Löydät lisää tietoa Googlen ohjeista.

Kuvakaappaus puhelimesta: Google-tilin varmuuskopiointi ei ole käytössä.
Jos pilven päällä on viiva, varmuuskopiointi on pois päältä. Silloin Galleriasta poistamasi kuva katoaa myös Google Kuvista. Kuvakaappaus puhelimesta: Google-tilin varmuuskopiointi ei ole käytössä. Digitreenit,Google

Älä luota yksinomaan pilveen

Pilvipalvelu on näppärä tapa kuvien tallentamiseen.

Älä silti laita kaikkia munia yhteen koriin: Ei ole takeita siitä, että kuvasi ja videosi ovat pilvipalvelussa vielä vuosikymmenten kuluttua – kun sinä tai sukulaisesi niitä etsitte.

Laita siis tärkeät kuvasi talteen myös toiseen paikkaan, kuten muistitikulle.

Googlen tapauksessa on tietenkin hyvä muistaa, että yritys imuroi ja myy meistä tehokkaasti tietoa. Harva haluaa kuitenkaan lopettaa Googlen palvelujen käyttöä. Silloin ensiaskel on tutustua Googlen omaan tietosuojaoppaaseen.


Menestystä Google-tilin hallintaan!


Muokkaukset:
24.8.20: Poistettu sanat "eli kuvapisteen" Toimi näin -kappaleen kohdasta 3.
25.9.20: Lisätty maininta Google Driven roskakorin 30 päivän automatiikasta. Poistettu kuva, jossa kehotettiin Google Driven roskakorin tyhjentämiseen.
12.11.20: Lisätty maininnat Google Kuvien rajattoman tallennustilan päättymisestä 1.6.21 jälkeen.
28.6.21: Poistettu / päivitetty maininnat ja vinkit rajattoman tallennustilan käytöstä Google Kuvissa. Kuvia ja ohjepolkuja ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Yle Oppimisen Facebook -ryhmässä Digitreenit tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele