Hyppää pääsisältöön

Eka kerta? Tässä chatissa voit kysyä yo-kokeista kaiken, mitä et muualta kehtaa!

teksti "eka kerta? 7.-11.9.2020 klo 17-20 yle.fi/abitreenit"
teksti "eka kerta? 7.-11.9.2020 klo 17-20 yle.fi/abitreenit" Abitreenit

Eka kerta? -chat on auki maanantaista perjantaihin 7.–11.9.2020 joka päivä klo 17–20. Chat löytyy osoitteesta chat.yle.fi/abitreenit.

Mitä jos pyörryn yo-kokeessa? Entä jos kompastun koesalissa johtoihin? Entä miten valvoja pyydetään luo ja kuunteleeko se oven takana, kun olen vessassa? Tule Abitreenien Eka kerta? -chattiin ennen yo-kokeita kysymään kaikki ne hölmöimmiltäkin tuntuvat kysymykset!

Jotta sinun, hyvä abi, ei tarvitsisi stressata ensimmäistä kertaa yo-koesalissa niin paljon kuin meidän, tule Abitreenien Eka kerta? -chattiin kysymään, ihmettelemään ja jakamaan tuntojasi kohtalotovereiden kanssa. Chatissa vastaamassa ja kokemuksia jakamassa ovat yo-kokeissa jo kokeneet Saara, Taika ja Rosa sekä ensimmäistä kertaa kirjoituksiin osallistuva Deria Kallion lukiosta. Lue lisää vastaajista alta!

Chatissa kanssasi

Saara

Saara Kailasalo
Saara Kailasalo Kuva: Saara Kailasalo Abitreenit

Mä oon Saara ja täl hetkel vietän välivuotta. Valmistuin viime keväänä. Mun ekat kirjotukset oli syksyllä 2019 ja kirjotin ussan. Mua stressas kirjoituksissa ihan sikana pienet asiat, kuten vaatteet, eväät ja tekniset ongelmat, mut itse kirjotuksissa menestymistä en murehtinu. Musta kirjotuksissa ei oo tärkeintä ällät ja eet vaan se, että säilyttää oman mielenterveyden ja innon oppiaineeseen. Kevään kirjotuksissa paras fiilis oli, ku ei tuntunu siltä et oisin loppuun palanu, ja ne meni vielä oikein hyvin. Parhaiten menestyin äikässä!

Taika

Taika Vaulo
Taika Vaulo Kuva: Taika Vaulo Abitreenit

Olen Taika ja tämän lukuvuoden abi. Kirjoitin viime keväänä historian ja uskonnon ja nyt syksyllä vuorossa maantieto, englanti, lyhyt matematiikka sekä historian uusiminen. Itseäni mietitytti ensimmäisellä kirjoituskerralla monet pienet mutta tärkeät kysymykset, kuten mitä olisi hyvä ottaa evääksi, miten lähteä rakentamaan omia koevastauksia ja miten kirjoituksissa ylipäänsä ollaan. Minulta saa vinkkejä siihen, mitä kannattaa ottaa evääksi ja muihin pikku asioihin sekä siihen, miten pitää itsestään huolta juuri ennen kirjoituksia, kun stressi ja ahdistus ottavat liikaa valtaa. Nähdään chatissa!

Rosa

Rosa Muilu
Rosa Muilu Kuva: Marko Lehtinen Abitreenit

Olen Rosa ja valmistuin viime keväänä. Viime syksyn kirjoituksissa kirjoitin pitkän espanjan, yhteiskuntaopin ja filsan, keväällä taas pitkän matikan, pitkän englannin ja tietty äidinkielen. Matikasta tuli C, sillä keskityin enemmän muihin aineisiin. Muista sitten tulikin ällää ja eetä. Kirjoituksiin mennessä mua jännitti kaikista eniten se, miten monta muuttujaa joutui kohtaamaan kerralla. Mitä jos läppäri hajoaa? Olenko lukenut tarpeeksi? Riittääkö aika? Loppuuko eväät? Onneksi perusteellisesti valmistautuminen ja rento asenne auttoi pitkälle kirjoituspäivien läpi. Kirjoitusten aikana tein töitä, kävin koulua, tapasin ystäviä, luin tietty kirjoituksiin ja asuin vielä yksin, joten sain aika paljon kokemuksia asioiden tasapainottamisesta. Jaan parhaat vinkit siihen mielelläni! Aineista panostin erityisesti kieliin, yhteiskuntaoppiin ja äidinkieleen, joten osaan vastata erityisen hyvin myös niiden opiskeluun liittyviin kysymyksiin :)

Deria

Deria Kurkan
Deria Kurkan Kuva: Deria Kurkan Abitreenit

Täällä kirjoittelee Deria. Mulla on nyt edessä vika vuosi lukiossa ja syksyllä ekat (!) kirjoitukset. Mulle voi heittää kysymyksiä etenkin filosofian ja keskipitkän ruotsin opiskeluun liittyen – vastaan parhaani mukaan. Multa voi myös kysyä koejännityksestä tai lukusuunnitelman laatimisesta, jos se mietityttää. Mutta tuu joka tapauksessa jakamaan ajatuksia, sitä vartenhan täällä ollaan! :)

Juttua muokattu 4.9.2020: kuva vaihdettu, tekstin järjestystä muutettu ja linkki lisätty.

Kommentit

Artikkelit