Hyppää pääsisältöön

Yle palkittiin pohjoismaisessa visuaalisen journalismin kilpailussa

Imitaattori Jarkko Tamminen Deepfake-palvelun kuvauksissa.
Imitaattori Jarkko Tamminen Deepfake-palvelun kuvauksissa. Imitaattori Jarkko Tamminen Deepfake-palvelun kuvauksissa. journalismi,Yle Uutiset,deepfake,plus-deski

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan verkkojournalismia palkittiin kolmella palkinnolla Society for News Design Scandinavia -kilpailussa.

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminta palkittiin maanantaina 24. elokuuta Society for News Design Scandinavian (SNDS) järjestämässä pohjoismaisessa median ulkoasukilpailussa. Kilpailussa arvioitiin vuonna 2019 julkaistuja juttuja.

Palkinnoille ylsivät Ylen Plus-deskin ja Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiimien yhteistyössä toteuttamat työt Deepfake ja Elämäsi uutiset, jotka saivat hopeaa videosarjassa sekä Elämäsi sää, joka palkittiin pronssilla datasarjassa.

"Ulkoasukisassa menestyäkseen videon, kuvien, grafiikan, animaatioiden ja tekstin tulee yhdessä kertoa selkeä tarina. Lisäksi jutussa pitää olla jotain, mikä yllättää lukijan. Tällaiset jutut eivät synny ilman tiivistä yhteistyötä eri tiimien välillä. Yksikään nyt palkituista jutuista ei ollut tekemistä vaille valmis ensimmäisen tapaamisen jälkeen, vaan muotoutui tekemisen ja yhdessä ajattelemisen avulla", kiittelee Plus-deskin tuottaja Mika Pippuri.

Deepfake havainnollistaa, kuinka tekoälyn avulla on mahdollista luoda manipuloitu video. Syväoppimisen, algoritmien ja neuroverkkojen aikakaudella mikä tahansa kuva tai video saadaan valehtelemaan yhtä helposti kuin tuhat sanaa tekstinkäsittelyohjelmalla. Jutun tekivät toimittaja Teemu Hallamaa, koodarit Joel Kanerva ja Taneli Arponen, tuottajat Juho Salminen ja Mika Pippuri, kuvaaja Mårten Lampen sekä graafikko Stina Tuominen. Mukana tekemässä juttua oli myös imitaattori Jarkko Tamminen.

Elämäsi uutiset puolestaan tarjoaa Yle Uutisten 60-vuotisjuhlien kunniaksi suomalaisille aikamatkan suuriin ja unohtumattomiin uutistapahtumiin. Jutun tekivät toimittaja Veli-Pekka Hämäläinen, videoeditoijat Mia Forss ja Tarmo Määttänen, graafikko Eetu Pietarinen, koodarit Eemeli Martti ja Taneli Arponen sekä tuottaja Juho Salminen.

Elämäsi sää palkittiin datasarjassa. Juttu kertoo, miten lämpötila on muuttunut kotiseuduillamme elämämme aikana. Jutun tekivät meteorologi Anne Borgström, tuottaja Mika Pippuri, graafikko Stina Tuominen ja koodari Eemeli Martti.

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan Plus-deski on vuonna 2013 perustettu kahdeksanhenkinen työryhmä, joka tekee yhdessä muiden Ylen Uutis- ja ajankohtaistiimien kanssa visuaalista ja syventävää verkkojournalismia.

Society for News Design Scandinavia palkitsee vuosittain visuaalisen journalismin parhaat työt. SNDS:n jäseniä ovat pohjoismaiset aikakaus- ja sanomalehdet sekä nettijulkaisut.