Hyppää pääsisältöön

Radion väliaikamerkkilaite “Pim-pam-pulla” muuttaa Tekniikan museoon

kullanvärisiä metalliympyröitä, joista jokaisesta lähtee ohut metallinen kiristetty lanka.
Yksityiskohta aikoinaan radion väliaikamerkin tuottaneesta laitteesta Pim-pam-pullasta. kullanvärisiä metalliympyröitä, joista jokaisesta lähtee ohut metallinen kiristetty lanka. Kuva: Ilmari Fabritius/ Yle Yle,tekniikka,väliaikamerkki,historia

Ylen käytöstä poistetun tekniikan kartoitus on saatu päätökseen Pasilassa. Kaikkiaan 700 esinettä käytiin läpi ja kuvattiin. Yle lahjoittaa poistettuja esineitä Tekniikan museoon ja yleisö voi myöhemmin tutustua niihin museoiden nettipalvelussa.

Projektitutkija Laura Salervon keväällä alkanut Ylen tekniikan kartoitus valmistui kesäkuun lopussa. Läpikäydyt esineet ovat filmi-, tv- ja audiokalustoa sekä pienlaitteita, joissa siirtyminen analogisesta digitaaliseen näkyy hyvin: työvälineet ovat pienentyneet ja keventyneet.

“Museoitavissa esineissä on myös monia Ylen oman pajan kehittämiä työvälineitä. Omaa tuotantoa ovat esimerkiksi 8-kanavainen äänimikseri ja radion väliaikamerkkilaite, sekä legendaariselle luontotoimittaja Veikko Neuvoselle tehty äänityslaitteiden kantoväline, joka helpotti äänittämistä suolla rämmittäessä”, kertoo Laura Salervo.

Nyt on muuton aika ja aluksi Tekniikan museoon matkaa Ylen ensimmäinen digitaalinen studio- ja tarkkaamokokonaisuus P1.

Myös radion kuuntelijoille tutun väliaikamerkin “Pim-pam-pullan” äänen tuottanut laite museoidaan. Väliaikamerkki on radion vanhimpia ohjelmanumeroita. Se alkoi soida Yleisradiossa vuonna 1930 ja kuuluu vielä joka aamu Yle Radio 1:ssä.

“Tämä yhteistyö on hieno mahdollisuus tallentaa Ylen teknistä historiaa ja kulttuuriperintöä. Ylen teknologinen kehitys on ollut ja on edelleen merkittävässä roolissa suomalaisen media-alan kehittymisessä,” sanoo Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

“Tekniikan museota kiinnostaa esineistä ja laitteiden käyttäjien tai tuntijoiden asiantuntemuksesta ja tarinoista muodostuvat kokonaisuudet. Näitä tallentamalla saadaan yleisöille välitettävä kiinnostava ajankuva”, painottaa museonjohtaja Marjo Mikkola.

Tekniikan museoon siirtyvien esineiden kuvat ja taustatiedot julkaistaan aikanaan museoiden ja arkistojen Finna-verkkopalvelussa kaikkien nähtäville.

Loput esineet sijoitetaan mm. mediamuseo Rupriikkiin Tampereelle, Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin Helsinkiin, Salon elektroniikkamuseoon, Lahden radio- ja tv-museoon sekä muihin pienempiin museoihin.

Yhteistyö Tekniikan museon kanssa jatkuu Tampereella, kun syyskuussa aloitetaan Mediapoliksen käytöstä poistetun tekniikan kartoitus.