Hyppää pääsisältöön

Millaisia onnistumisia tai haasteita koet seksuaalisuudessa?

Mitä seksuaalisuus merkitsee sinulle?
Mitä seksuaalisuus merkitsee sinulle? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle seksuaaliterveys,Yle Radio 1

Mitä seksuaalisuus merkitsee sinulle? Millä tavalla luonnehtisit omaa seksuaalisuuttasi? Oletko aseksuaali? Miten se on vaikuttanut elämääsi? Millä tavalla pidät huolta seksuaaliterveydestäsi? Millaisia onnistumisia tai haasteita olet kokenut tai koet seksuaalisuuden saralla? Miten ne ovat vaikuttaneet sinuun? Millaista apua olet hakenut pulmiin?

Seksuaaliterveys on osa ihmisen kokonaisterveyttä. Jos seksuaalisuuden alueella on ongelmia se heikentää ihmisen hyvinvointia.

”Kun seksuaaliterveyden saralla asiat on hyvin se tuottaa hyvinvointia ja heijastuu myönteisesti ihmisen persoonaan ja hyvinvointiin”, kertoo psykoterapeutti ja kliininen seksologi Hilkka Putkisaari.

Seksuaaliterapeutilta haetaan apua niin yksin kuin yhdessäkin. Yksin seksuaaliterapeutille tulevien pulmat liittyvät miehillä usein erektioon ja naisilla puolestaan haluttomuuteen.

Amerikkalaisen John Gottmanin tutkimuksen mukaan pariskunnat saattavat odottaa jopa kuusi vuotta ennen kuin terapiaan hakeudutaan. Avun hakeminen vaatii rohkeutta.

”Ihmisten tulee päästä yli häpeän tunteistaan. Ihmisiä nolottaa, ja he kokevat, etteivät he puhua pulmistaan seksuaalisuuden alueella”, kertoo seksuaaliterapautti Hilkka Putkisaari.

Pareilla suurin ongelma on yleensä halujen yhteensopimattomuus eli toinen haluaa enemmän ja toinen vähemmän.
”Se, joka haluaa vähemmän kokee, että toinen painostaa. Se, joka haluaa enemmän kokee, että hänet hylätään”, sanoo kliininen seksologi Hilkka Putkisaari.

Putkisaaren mukaan tarve toteuttaa seksuaalisuutta seksin kautta on yksilöllinen. Seksuaalisuus on muutakin kuin seksi. Se on lähellä olemista ja hyväilyä. On monia tapoja harrastaa seksiä eikä yhdyntöjen määrä ole mikään hyvä mittari.

Putkisaaren mukaan ihmisillä on yhä edelleen paineita siitä, että seksin tulee sujua ikään kuin itsestään.

”Ajatellaan, että seksin tulee sujua luonnollisesti ilman keskustelua tai, että apuvälineitä ei voida käyttää, koska se on noloa, sanoo Putkisaari.

Ihmisen seksuaalisuuteen vaikuttavat monet seikat.

”Millainen minäkuva, seksuaalinen identiteetti sinulla on, mitä sukupuolta koet olevasi. Minkälainen seksuaalinen suuntautuminen on sinun juttusi? Mikä sinua viehättää? Haluatko lukea eroottisia kirjoja ja olla toisen ihmisen lähellä? Nämä kaikki asiat liittyvät seksuaalisuuteen”, kertoo Putkisaari.

Vastaa kyselyyn maanantaihin 31.8. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan seksuaalisuutta Yle Radio 1:ssä torstaina 17.9. 2020 kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.