Hyppää pääsisältöön

The Commitments, Ismo Alanko, Leonard Cohen, RBG, Sakamoto, Gena Rowlands, Peter Falk, Jack Nicholson, Stanley Kubrick, Fasisti, Punaiset... Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja ja muuta huikeaa Teeman lauantai-illoissa syksyllä 2020

Kuva elokuvasta Tri Outolempi.
We'll meet again... Tri Outolempi nähdään Teemalla 12.12. Kuva elokuvasta Tri Outolempi. Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia,Stanley Kubrick,Teemalauantai

Temaattiset lauantai-illat pursuavat musiikkia ja elokuvaa syksyllä 2020.

Musiikkia, elokuvaa, kulttuuria ja huippudokumentteja sisältävien Teeman lauantai-iltojen päähenkilöitä syksyllä 2020 ovat Arnold Schwarzenegger, Gena Rowlands, Peter Falk, Isabelle Huppert, Jack Nicholson ja Stanley Kubrick.

Musiikillisia tähtiä ovat Queen solisteinaan Freddie Mercury ja Adam Lambert, PJ Harvey, Michael Hutchence, Ike White, Lil Peep, Leonard Cohen, The Kinks, Ryuichi Sakamoto, 40-vuotias Depeche Mode ja 60 vuotta täyttävä Ismo Alanko.

Nainen ja tyttö rannalla mustan aurinkovarjon alla. Anna Paquin ja Holly Hunter elokuvassa Piano.
Piano nähdään tapaninpäivänä. Nainen ja tyttö rannalla mustan aurinkovarjon alla. Anna Paquin ja Holly Hunter elokuvassa Piano. Kuva: NonStop Entertainment Piano (elokuva),Jane Campion,Holly Hunter,Anna Paquin,Naisten maaliskuu

Teemailtojen elokuvia ovat James Cameronin alkuperäinen kyborgipainajainen Terminator, John Cassavetesin mestariteokset Aviomiehet ja Naisen parhaat vuodet (ensiesityksinä Ylessä!), sveitsiläisen ja irlantilaisen elokuvan helmet Pitsinnyplääjä ja The Commitments, ohjaajina Claude Goretta ja kesällä edesmennyt Alan Parker, Bernardo Bertoluccin 50-vuotias Fasisti sekä Warren Beattyn osittain Suomessa kuvaama lokakuun vallankumouksen amerikkalaistulkinta Punaiset.

Luvassa myös mahtavaa kasarimusaa, 60-lukulaista sekoilua, Monkees-elokuva Head, jäyhänihana nukkeanimaatio Myrskylinnut, robotteja ja tekoälyä.

Syksy alkaa lauantain 5.9. tuplapanostuksella: robotit tanssivat kotiisi ja Queen jatkaa aina vaan. Sillä the show must go on!

Syys-lokakuun musiikkidokumentit julkaistaan Areenaan kahtena kuukausipakettina 1.9. ja 1.10. eli hyvissä ajoin ennen lauantai-illan tv-esityksiä.

Teemailtojen dokumentit julkaistaan Areenaan kunkin viikon maanantaina aina kun mahdollista. Elokuvat ovat Areenassa lauantaiaamuna tai viimeistään tv-esityksen alkaessa.

Adam Lambert, Roger Taylor ja Brian May poseeraavat studiokuvassa.
Queen vuosimallia 2020: Adam Lambert, Roger Taylor, Brian May. Adam Lambert, Roger Taylor ja Brian May poseeraavat studiokuvassa. Kuva: Rankin / Eagle Rock Queen,Adam Lambert,Brian May,Roger Taylor,Teemalauantai,rock,rockyhtyeet,Queen + Adam Lambert: The Show Must Go On

Teemalauantai: Queen!

5.9. klo 21.25–0.20
Syksy alkaa rockyhtye Queenin seurassa – sillä show must go on! Teemaillassa nähdään uusi dokumentti yhtyeen vaiheista Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen sekä – niinikään ensiesityksenä – konsertti vuodelta 1974. Teemaillan avaa Queen-yhtyeen musiikkivideo The Show Must Go On vuodelta 1991. Single julkaistiin 14.10.1991, vain kuusi viikkoa ennen Freddie Mercuryn kuolemaa.

Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On

Queen on nyt suurempi kuin koskaan – 50 vuotta bändin perustamisen ja 29 vuotta Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen. Osa ansiosta kuuluu amerikkalaiselle Idols-tähdelle Adam Lambertille, joka vuonna 2011 liittyi bändiin vokalistiksi ja toi Queenin musiikin uuden sukupolven tietoisuuteen. Dokumenttielokuvassa kerrotaan Queenin vaiheista Mercuryn kuoleman jälkeen, keikkailun lopettamisesta, musikaalista, Brian Mayn ja Roger Taylorin paluusta lavoille vierailevien laulajien kanssa, Adam Lambertin noususta American Idol -kisan tähdeksi sekä siitä, miten Queenin ja Lambertin tiet lopulta yhtyivät ja bändi sai uuden solistin. ”Ne olivat rockmaailman vaikeimmat saappaat joihin astua.” Ja hei, Suomi mukana! Arkistomateriaalin joukossa on myös Helsingissä kuvattu pätkä. Ohjaus Simon Lupton ja Christopher Bird. Ensiesitys. (Britannia 2019)
Areena 1.9. alkaen 90 vrk

Queen Live at the Rainbow

Huolellisesti restauroitu ja masteroitu Queenin konsertti marraskuulta 1974, taltioitu kahtena iltana Lontoon Rainbow-teatterista. Vasta 2010-luvulla virallisesti julkaistussa konserttitaltiossa Queen on hurjassa nousukiidossa, takana ensimmäinen oma kiertue (The Sheer Heart Attack Tour) ja edessä paikka rockmaailman terävimmällä huipulla. Ensiesitys. (Britannia 1974)
Areena 1.9. alkaen 60 vrk

Queen-yhtye poseeraa mustavalkokuvassa vuonna 1974.
Queen vuosimallia 1974: May, Deacon, Taylor, Mercury. Queen-yhtye poseeraa mustavalkokuvassa vuonna 1974. Kuva: Johnny Dewe Mathews Queen,Brian May,Roger Taylor,Freddie Mercury,rockyhtyeet,rock,Teemalauantai,John Deacon,Queen Live at the Rainbow

Teemalauantai: Robotit tulevat!

5.9. klo 20 ja 15.20
Teemalauantaiden syksy alkaa paitsi Queenin myös robottien seurassa. Kahden uuden dokumentin robottiteema alkaa jo lauantai-iltapäivällä tanssija-koreografi Akram Khanin johdattamana. Illalla on luvassa myös intiimimpää robottikanssakäymistä dokumenttielokuvassa Tervetuloa, robotit.

Tanssii robottien kanssa

Tanssija, koreografi Akram Khan perehtyy robottien ja ihmisten kanssakäymiseen, odotuksiin ja ristiriitoihin Yhdysvalloissa ja Japanissa. Robottitutkimustensa huipentumana hän rakentaa teoksen, jossa tanssija Ching Ying Chien tanssii robottien kanssa. Ensiesitys. (Can We Live With Robots?, Britannia 2018)
Areena 31.8. alkaen 13 kk HUOM! Teemalla la 5.9. klo 15.20

Tervetuloa, robotit

Robotit ovat planeettaamme uusia asukkaita. Ne työskentelevät jo vastaanottotiskeillä, ostoskeskuksissa ja ravintoloiden keittiöissä. Nyt ne tulevat myös yksityiselämäämme. Seksirobotti Harmony pitää kirjoista. Isoäiti saa seuralaisekseen Pepper-robotin. Miten robotit ja tekoäly muuttavat elämäämme? Isa Willingerin dokumenttielokuva esittelee meille tulevaisuuden maailman jo tänään. Ensiesitys. (Hi, AI, Saksa 2019)
Areena 31.8. alkaen 18 kk, Teema 5.9. klo 20

Arnold Schwarzenegger istuu uimarannalla 1970-luvulla.
Kehonrakentaja-Arnold. Arnold Schwarzenegger istuu uimarannalla 1970-luvulla. Kuva: Michael Ochs Arnold Schwarzenegger,Teemalauantai,elokuvanäyttelijät,kehonrakentajat,Näin rakennettiin Schwarzenegger

Teemalauantai: Arnold Schwarzenegger

12.9. klo 20.10–22.45
He’s back! Amerikkalaisen unelman täysillä toteuttanut itävaltalainen kehonrakentaja Arnold Schwarzenegger on teemaillan tähti. Uuden henkilökuvan lisäksi hänet nähdään kenties legendaarisimmassa roolissaan tuhoajarobottina James Cameronin alkuperäisessä Terminator-elokuvassa.

Näin rakennettiin Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger toteutti suuren amerikkalaisen unelman ja raivasi tiensä tavallisesta itävaltalaispojasta Hollywood-ikoniksi. Kaikki alkoi kehonrakennuksesta ja rautaisesta tahdosta. Uran kohokohtia ovat muun muassa Terminator-elokuvat sekä nousu Kalifornian kuvernööriksi. Dokumentti käsittelee myös Schwarzeneggerin elämän synkempiä puolia. Ohjaus Camille Juza & Jérôme Momcilovic. Ensiesitys. (La fabrique d'Arnold Schwarzenegger, Ranska 2018)
Areena 30 vrk

Terminator – tuhoaja

Toiminta- ja tieteiselokuvien moderni klassikko, jossa tulevaisuudesta saapuva robotti uhkaa nuoren naisen henkeä. Ohjaus James Cameron. Pääosissa Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield ja Lance Henriksen. (The Terminator, USA 1984)
Areena 7 vrk

Arnold Schwarzenegger ase kädessä lähikuvassa tuhoajarobottina elokuvassa Terminator.
Kyborgi-Arnold. Arnold Schwarzenegger ase kädessä lähikuvassa tuhoajarobottina elokuvassa Terminator. Kuva: MGM Arnold Schwarzenegger,Terminator – tuhoaja,kyborgi,tieteiselokuvat,Teemalauantai,elokuvanäyttelijät,James Cameron,teeman elokuvat

The Changin’ Times of Ike White

12.9. klo 22.45
18-vuotias Ike White istui elinkautista murhasta San Quentinissa. Tulevaisuus ei totisesti näyttänyt valoisalta. Sitten onni potkaisi, ja White pääsi levyttämään vankilassa funk-albumin Changin’ Times, jota muun muassa Stevie Wonder ylisti. Siinä on kuitenkin vasta alku uskomattomalle tositarinalle, joka kerrotaan tässä jännittävässä dokumenttielokuvassa. Ohjaus Daniel Vernon. Ensiesitys. (Britannia 2019)
Areena 1.9. alkaen 90 vrk

Musiikintekijä, elinkautisvanki Ike White levytysstudiossa. Kuva dokumenttielokuvasta The Changin' Times of Ike White.
Ike White. Musiikintekijä, elinkautisvanki Ike White levytysstudiossa. Kuva dokumenttielokuvasta The Changin' Times of Ike White. dokumenttielokuvat,muusikot,teeman rockdokumentit

A Dog Called Money – PJ Harvey

19.9. klo 20
Laulaja-lauluntekijä PJ Harvey matkustaa Afganistaniin, Kosovoon ja Washingtoniin ja muuntaa kokemuksensa musiikiksi. Lontoossa yleisö saa seurata matkojen inspiroiman The Hope Six Demolition Project -levyn tekoa, ja intiimi dokumenttielokuva seuraa kaikkea tätä. Ohjaus Seamus Murphy. Dokumentti on nähty aiemmin Suomessa vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2019. Ensiesitys. (A Dog Called Money, Irlanti 2019)
Areena 1.9. alkaen 2 vuotta
Lisäksi PJ Harveyn konsertti Rock en Seine -festivaalilta 2017 nähdään Yle Livessä perjantaina 18.9.

PJ Harvey mietteliäänä lähikuvassa, yläpuolella mikrofoni. Kuva dokumenttielokuvasta A Dog Called Money.
PJ Harvey. PJ Harvey mietteliäänä lähikuvassa, yläpuolella mikrofoni. Kuva dokumenttielokuvasta A Dog Called Money. Kuva: Seamus Murphy PJ Harvey,rock,Rocklaulajat,muusikot,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Depeche Mode 40 vuotta

19.9. klo 21.30–0.20
Juhlistamme Depeche Moden 40-vuotista taivalta bändistä ja sen uskollisista faneista kertovalla uudella dokumenttielokuvalla Spirits in the Forest sekä upealla konserttitaltiolla vuoden 1993 Devotional-maailmankiertueelta. Molemmat on ohjannut yhtyeen luotto-ohjaaja, visualistivelho Anton Corbijn.

Depeche Mode: Spirits in the Forest

Uusi dokumenttielokuva seuraa 40 vuotta toimineen bändin Global Spirit Tour -maailmankiertueen päätöskonserttia Berliinissä sekä erityisesti kuuden uskollisen Depeche Mode -fanin elämää. Heille Depeche Mode on "paras kirkko jonka kuvitella saattaa". Ohjaus Anton Corbijn. Ensiesitys. (Britannia 2019)
Areena 1.9. alkaen 90 vrk

Depeche Mode: Devotional

Konserttielokuva vuodelta 1993, Depeche Moden legendaariselta Devotional-maailmankiertueelta. Taltioinnin ohjasi yhtyeen luottomies ja koko maailmankiertueen visuaalisen ilmeen suunnitellut Anton Corbijn. Ensiesitys. (Devotional. A Performance Filmed by Anton Corbijn, Britannia 1993)
Areena 14.9. alkaen 60 vrk
Lue lisää Depeche Modesta ja Anton Corbijnista.

Dave Gahan lavalla, takana iso lähikuva hänestä. Kuva Depeche Moden Devotional-kiertueelta 1993.
Depeche Mode: Devotional. Dave Gahan lavalla, takana iso lähikuva hänestä. Kuva Depeche Moden Devotional-kiertueelta 1993. Depeche Mode,David Gahan,rock,Rocklaulajat,rockyhtyeet,Teemalauantai,Anton Corbijn,konsertit,konserttikiertue,Devotional,Depeche Mode: Devotional

Teemalauantai: Isabelle Huppert

26.9. klo 20–22.40
Teemailta on omistettu Ranskan parhaisiin ja rohkeimpiin näyttelijöihin kuuluvalle Isabelle Huppertille, josta on tehty uusi, intiimi dokumentti. Illan elokuva on Huppertin läpimurto, Claude Gorettan mestariteos Pitsinnyplääjä, jonka edellisestä tv-esityksestä on peräti 29 vuotta.

Lähikuvassa Isabelle Huppert

Ranskalaisen elokuvan grande dame Isabelle Huppert tunnetaan paitsi pitkästä ja upeasta urastaan myös rohkeista roolivalinnoistaan. Palkitun näyttelijän lapsuuteen, uraan ja tärkeimpiin elokuvarooleihin tutustutaan uudessa dokumentissa, jossa kertojana toimii itse Huppert. Ohjaus William Karel. Ensiesitys. (Isabelle Huppert, message personnel, Ranska 2019)
Areena 2 vuotta

Pitsinnyplääjä

Sveitsiläisen elokuvan kauneimpiin saavutuksiin lukeutuva kertomus ujon tytön ensimmäisestä romanssista ja sen traagisista seurauksista. Ohjaus Claude Goretta. Pääosassa Isabelle Huppert läpimurtoroolissaan sekä Yves Beneyton, Florence Giorgietti ja Anne-Marie Duringer. Tämän mestariteoksen edellisestä tv-esityksestä on liki 30 vuotta. (La dentellière, Sveitsi 1977)
Areena 90 vrk

Isabelle Huppert ja Yves Beneyton uimarannalla elokuvassa Pitsinnyplääjä.
Pitsinnyplääjä: Isabelle Huppert ja Yves Beneyton. Isabelle Huppert ja Yves Beneyton uimarannalla elokuvassa Pitsinnyplääjä. Kuva: Jupiter Communications Isabelle Huppert,elokuvat,Teemalauantai,Pitsinnyplääjä,Claude Goretta,Yves Beneyton,teeman elokuvat

Mystify: Michael Hutchence

26.9. klo 22.40
Aikansa superbändin INXS:n laulaja-lauluntekijän, rockin pahan pojan ja seksisymbolin Michael Hutchencen (1960–1997) traagisesti päättynyt elämä intiiminä, koskettavana dokumenttielokuvana. Elokuvan ohjasi Hutchencen ystävä, yhtyeen musiikkivideoita tehnyt Richard Lowenstein. Suomen-ensi-ilta. (Mystify: Michael Hutchence, Australia 2019)
Areena 1.9. alkaen 18 kk
Lisäksi perjantaina 25.9. Yle Livessä konsertti INXS: Live Baby Live

Michael Hutchence ja tyttöystävä Michele Bennett poseeraavat mustavalkokuvassa ilman paitoja vuonna 1985.
Michael Hutchence ja tyttöystävä Michele vuonna 1985. Michael Hutchence ja tyttöystävä Michele Bennett poseeraavat mustavalkokuvassa ilman paitoja vuonna 1985. Michael Hutchence,Rocklaulajat,rock,Mystify: Michael Hutchence,INXS,Michele Bennett

Teemalauantai: Peter Falk

3.10. klo 20–23.25
Peter Falk oli Columbona maailmankuulu, mutta hän oli myös independent-elokuvien palvotun ohjaajan John Cassavetesin luottonäyttelijä. Teemaillassa nähdään Falkin tuore henkilökuva sekä Falkin ja Cassavetesin ensimmäinen yhteinen elokuva, miesten välistä ystävyyttä kuvaava mestariteos Aviomiehet – ensiesityksenä Ylessä 50 vuotta valmistumisen jälkeen!

Peter Falk vastaan Columbo

Peter Falkista tuli kuolematon televisiosarja Columbon rikostutkijana nukkavierussa poplarissa, mutta hän oli myös kaksi Oscar-ehdokkuutta saanut tähti, siivistään luopunut enkeli Berliinin taivaan alla sekä independent-ohjaaja John Cassavetesin luottonäyttelijä. Tuore henkilökuva näyttää Falkin monet puolet ja uran eri vaiheet. Ohjaus Gaëlle Royer & Pascal Cuissot. Ensiesitys. (Peter Falk versus Columbo, Ranska 2019)
Areena 1.10. alkaen 2 vuotta

Aviomiehet

John Cassavetesin säälimättömän rehellinen komedia elämästä, kuolemasta, vapaudesta ja miehistä kriisissä. Elokuva kertoo kolmesta keski-ikäisestä ystävyksestä (Cassavetes, Peter Falk, Ben Gazzara), jotka surevat neljännen kuolemaa. Ryypätessään he saavat päähänsä paeta yhdessä vaimoja, työtä, ajan kulumista ja muita arjen kahleita Lontooseen, kadonneen nuoruuden ja kosteiden nautintojen etsintään. Ensiesitys Ylessä. (Husbands, USA 1970)
Areena 14 vrk

Peter Falk ja John Cassavetes mustissa puvuissa hautausmaalla. Kuva elokuvasta Aviomiehet (1970).
Aviomiehet: Peter Falk ja John Cassavetes. Peter Falk ja John Cassavetes mustissa puvuissa hautausmaalla. Kuva elokuvasta Aviomiehet (1970). Peter Falk,John Cassavetes,Husbands,Teemalauantai,Aviomiehet

John & Yoko – Above Us Only Sky

3.10. klo 23.25
John Lennonin menestynein albumi Imagine julkaistiin vuonna 1971, ja sen sanoma on yhä polttavan ajankohtainen. Dokumenttielokuva kertoo legendaarisen levyn teosta sekä erityisesti John Lennonin ja Yoko Onon luovasta yhteistyöstä. Dokumentin on ohjannut hienon Lennon NYC -elokuvan tekijä Michael Epstein, ja se uusitaan Lennonin syntymän 80-vuotispäivän (9.10.2020) kunniaksi. (Britannia 2018)
Areena 1.10. alkaen 60 vrk

John Lennon soittaa valkoista flyygeliä, Yoko Ono istuu lattialla. Kuva dokumenttielokuvasta John & Yoko: Above Us Only Sky.
Above Us Only Sky: John Lennon & Yoko Ono. John Lennon soittaa valkoista flyygeliä, Yoko Ono istuu lattialla. Kuva dokumenttielokuvasta John & Yoko: Above Us Only Sky. John Lennon,Yoko Ono,musiikki,rock,Imagine,John Lennon & Yoko Ono,teeman rockdokumentit

Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta

10.10. klo 20
Nick Broomfieldin intiimi dokumenttielokuva kanadalaisen lauluntekijän Leonard Cohenin ja tämän norjalaisen muusan Marianne Ihlenin suhteesta. He tapasivat ja rakastuivat 1960-luvun alun boheemissa taiteilijayhteisössä Hydran saarella Kreikassa. Suhde päättyi mutta jatkui omalla tavallaan vuosikymmenien ajan, molempien kuolemaan asti. Mariannesta kertovat muun muassa Cohenin laulut So Long, Marianne ja Bird on a Wire. Rakkaustarina oli kaunis mutta kitkerä ja surullinen, ja se jätti jäljet moneen elämään. Ensiesitys. (Marianne & Leonard: Words of Love, USA/Kanada 2019)
Areena 1.10. alkaen 18 kk

Marianne Ihlen ja Leonard Cohen valkoisissa vaatteissa kävelevät käsi kädessä joskus 60-luvulla.
Sanoja rakkaudesta: Marianne ja Leonard. Marianne Ihlen ja Leonard Cohen valkoisissa vaatteissa kävelevät käsi kädessä joskus 60-luvulla. Kuva: Babis Mores Leonard Cohen,laulaja-lauluntekijät,rakkaussuhteet,Marianne Ihlen,Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta,Nick Broomfield,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: Jack Nicholson

10.10. klo 21.40–0.15
Jack Nicholsonin pitkään uraan perehdytään uudessa henkilökuvassa. Teemaillan Psych-out-elokuvassa tutustutaan maailmankuulun näyttelijän varhaiseen psykedeeliseen kauteen.
Samaa sekoilukautta edustaa myöhemmin syksyllä nähtävä Monkees-elokuva Head, jossa Nicholson oli käsikirjoittajana. Joulukuussa esitetään vielä suurelokuva Punaiset, jossa Nicholson näyttelee yhtä keskeisistä rooleista.

Tohtori Jack ja Mr. Nicholson

Näyttelijälegenda Jack Nicholson vetäytyi julkisuudesta pitkän uran jälkeen vuonna 2010. Tuore dokumentti käy läpi Nicholsonin elämän ja uran päävaiheet, ja runsaassa arkistomateriaalissa tähti kertoo myös itse elämästään ja ajatuksistaan. Ohjaus Emmanuelle Nobécourt. Ensiesitys. (Dr. Jack et Mr. Nicholson, Ranska 2018)
Areena 2 vuotta 3 kk

Psych-Out – kuumaa 60-lukua

Susan Strasberg, Jack Nicholson, Bruce Dern ja Henry Jaglom näyttelevät, The Seeds ja The Strawberry Alarm Clock esiintyvät kulttileffassa, jossa kotoaan karannut kuuro tyttö etsii kukkaisveljeään San Franciscosta ja lyöttäytyy psykedeelisen bändin huumeiseen seuraan. Ohjaus Richard Rush. Ensiesitys Ylessä. (Psych-Out, USA 1967)
Areena 7 vrk

Jack Nicholson psykedeelisissä valoissa elokuvassa Psych-Out.
Psych-Out: Jack Nicholson. Jack Nicholson psykedeelisissä valoissa elokuvassa Psych-Out. Kuva: MGM Jack Nicholson,elokuvanäyttelijät,Teemalauantai,Psych-Out,Richard Rush,teeman elokuvat

Teemalauantai: Italian fasismi

17.10. klo 20–23.10
Teemalauantaissa nähdään ensi-iltadokumentti Mussolinin ajan elokuvateollisuudesta sekä Bernardo Bertoluccin moderni klassikko Il conformista, joka täyttää 50 vuotta.

Mussolinin unelmatehdas

Cinecittà, suuri elokuvastudio Roomassa Tiber-joen rannalla, tuotti Mussolinin Italiassa yli 300 elokuvaa. Mitä valkokankaan suuret diivat tekivät fasismin aikaan, miten propaganda ja taide yhdistyivät? Millaisia kohtaloita, millaisia moraalisia valintoja tuohon aikaan liittyi? Dokumenttielokuvan ohjasi Marco Spagnoli. Suomen-ensi-ilta. (Cinecittà Babilonia, Italia 2017)
Areena 90 vrk

Fasisti

Bernardo Bertoluccin ohjaama moderni klassikko täyttää 50 vuotta. Elokuva kertoo mukautuvaisesta miehestä, joka Mussolinin valtaannousun jälkeen liittyy fasistipuolueeseen ja saa viran salaisesta poliisista. Häämatkallaan Pariisiin hän saa käskyn murhata entinen opettajansa. Pääosissa Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda, Gastone Moschin. Alberto Moravian romaaniin perustuvan elokuvan upeasta kuvauksesta vastasi Vittorio Storaro, musiikin sävelsi Georges Delerue. (Il conformista, Italia 1970)
Areena 30 vrk

Mies istuu autossa, nainen huutaa ikkunan takana. Kuva elokuvasta Fasisti.
Fasisti: Jean-Louis Trintignant ja Domique Sanda. Mies istuu autossa, nainen huutaa ikkunan takana. Kuva elokuvasta Fasisti. Bernardo Bertolucci,Jean-Louis Trintignant,Teemalauantai,elokuvat,Fasisti,Dominique Sanda,teeman elokuvat

Everybody’s Everything – Lil Peep

17.10. klo 23.10
Raastava ja koskettava dokumentti 21-vuotiaana yliannostukseen kuolleen amerikkalaisen emo-rap-artistin Lil Peepin maailmasta. Ruotsalaistaustaista Gustav Elijah Åhria kutsuttiin lapsena nimellä Peep, josta hän muotoili taiteilijanimensä. Suosittu artisti halusi olla ”kaikkea kaikille”. Ohjaus Sebastian Jones & Ramez Silyan. Dokumenttielokuvan tuottajana toimi Terrence Malick. Ensiesitys. (USA 2019)
Areena 1.10. alkaen 2 vuotta

Emo-rap-artisti Lil Peep lähikuvassa mikrofoni kädessä. Kuva dokumenttielokuvasta Everybody's Everything.
Everybody's Everything: Lil Peep. Emo-rap-artisti Lil Peep lähikuvassa mikrofoni kädessä. Kuva dokumenttielokuvasta Everybody's Everything. Lil Peep,rap,räppärit,muusikot,rock,dokumenttielokuvat,Everybody's Everything (film),Emo hip hop,teeman rockdokumentit

Teemalauantai: 60-luvun villityksiä

24.10. klo 20–
Naruista vedellyt Myrskylinnut, psykedeelinen Monkees, satanisti Jayne Mansfield… Kuusikymmentäluvun loppupuoli oli vähän omituista mutta erittäin kiehtovaa aikaa.

Rockin klassikkolevyt: The Kinks

Dokumentti The Kinks -yhtyeen albumista The Kinks Are The Village Green Preservation Society. Levy ei menestynyt ilmestyessään vuonna 1968, mutta se on sittemmin nimetty yhdeksi kaikkien aikojen merkittävimmistä rock-albumeista. Ensiesitys. (The Kinks: Echoes of a World, Britannia 2018)
Areena 1.10. alkaen 16 kk

Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta.
Thunderbirds Are Go! Myrskylinnut-nukkenanimaation nuket lähtövalmiina. Kuva 1960-luvun elokuvasta. Kuva: MGM International Television Distribution Teemalauantai,nukkeanimaatio,Myrskylinnut,Thunderbirds (Tv-sarja),nukkeanimaatioelokuvat,Myrskylinnut lähtövalmiina

Myrskylinnut lähtövalmiina!

Ennen Star Trekiä ja Tähtien sotaa tietä tulevaisuuteen näytti Thunderbirds! 1960-luvun suositun koko perheen tv-sarjan pohjalta tehty nukke-elokuva kertoo aika hidasliikkeisestä mutta hurmaavasta kansainvälisestä pelastuspalvelusta. Avaruudessa mukana Cliff Richards ja The Shadows! Toiveuusinta. (Thunderbirds are Go!, Britannia 1966)
Areena 7 vrk

Head

Monkees-elokuvan ensiesitys Suomessa! Ainutlaatuinen, omituinen ja hyvin 60-lukulainen kulttileffa yhdisti äärimmäisen epätodennäköisesti uusia ja vanhoja tekijöitä. The Monkees -yhtyeen lisäksi psykedeelistä musiikkielokuvaa olivat tekemässä Jack Nicholson (käsikirjoittaja), Bob Rafelson (ohjaaja), Victor Mature, Annette Funicello, Sonny Liston, Frank Zappa ja Dennis Hopper. Kun elokuva valmistui, yhtyeen tv-sarja oli jo päättynyt ja suosio kadonnut. Suomen-ensi-ilta. (USA 1968)
Areena 14 vrk

Mansfield 66/67

Tarua ja totta, animaatiota ja fiktiota yhdistelevä dokumenttielokuva filmitähti, seksipommi Jayne Mansfieldin viimeisistä vuosista, joihin liittyi paitsi julkisuustemppuja myös satanismia ja hurjia huhuja kohtalokkaasta kirouksesta. Kertomuksen toinen päähenkilö on Church of Satanin ylipappi Anton LaVey. Haastateltavina muun muassa Tippi Hedren, John Waters, Mamie Van Doren ja Kenneth Anger. Ohjaus P. David Ebersole ja Todd Hughes. (USA 2017) (Uusinta.)
Areena 90 vrk

The Commitments, fiktiivinen bändi samannimisessä elokuvassa, poseeraa täynnä asennetta.
The Commitments! The Commitments, fiktiivinen bändi samannimisessä elokuvassa, poseeraa täynnä asennetta. Kuva: Resurgence Media Group Teemalauantai,musiikkielokuvat,The Commitments,Alan Parker,Roddy Doyle,teeman elokuvat

Teemalauantai: Musiikkia!

31.10. klo 20–
Pyhäinpäivän ilta on omistettu juurevan sielukkaalle ja uusromanttiselle musiikille. Pääsemme vihdoinkin, peruuntumisten jälkeen, seuraamaan The Commitmentsin matkaa maineeseen. Iltaa jatkaa Duran Duran.

The Commitments

Alan Parkerin ohjaama, Roddy Doylen romaaniin perustuva musiikkielokuva työttömän Jimmy Rabbitten yrityksistä perustaa soulbändi Dublinissa. The Commitments on täynnä energiaa, sielua ja iloa, joten ei ihme että se on äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi irlantilaiseksi elokuvaksi. Pääosissa Robert Arkins ja Andrew Strong. (Irlanti 1991)
Areena 30 vrk

Duran Duran: There’s Something You Should Know

1980-luvun alun uusromantikkojen tarina, täynnä yletöntä kasarityyliä, suuria pophittejä, menestystä, ristiriitoja, jet set -elämää sekä Duran Duranin jäsenten rehellistä muistelua. Ohjaus Zoe Dobson. (Britannia 2018) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Ruth Bader Ginsburg sitter i domarkåpa, september 2018.
RBG eli Ruth Bader Ginsburg. Ruth Bader Ginsburg sitter i domarkåpa, september 2018. Kuva: imago images/MediaPunch/ All Over Press Ruth Bader Ginsburg,Yhdysvaltain korkein oikeus

Teemalauantai: Oikeuden puolesta

7.11. klo 20–23.35
Kaksi dokumenttielokuvaa kahdesta rohkeasta naisesta oikeuden palveluksessa. Syyskuussa kuollut Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg oli myös palestiinalaisten tulisieluisen puolustusasianajajan, israelilaisen Lea Tsemelin esikuva.

RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija

Ruth Bader Ginsburg (1933–2020), RBG, Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari, teki ainutkertaisen uran juristina ja sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Hänen elämäntyönsä muutti laintulkinnan lisäksi koko yhteiskuntaa. Betsy Westin ja Julie Cohenin dokumenttielokuva näyttää, millaisen elämän väsymätön taistelija eli ja miten hänestä tuli nuoren polven idoli, ”Notorious RBG”. (RBG, USA 2018)
Areena 1.11. alkaen

Ennen elokuvaa: Oikeudenpalvelija

“Lopulta oikeus voittaa.” Dokumenttielokuvan Oikeudenpalvelija ohjaaja Rachel Leah Jones ja päähenkilö, asianajaja Lea Tsemel haastattelussa. Kuvattu DocPoint-festivaalilla Helsingissä 2020. (U)

Oikeudenpalvelija

Juutalainen Lea Tsemel on toiminut palestiinalaisten puolustusasianajajana Israelissa jo liki 50 vuotta. Tappouhkauksista ja yleisestä mielipiteestä välittämättä hän puolustaa muun muassa nuoria miehiä, jotka hyökkäävät veitsi kädessä ihmisten kimppuun, marttyyrikuoleman toivossa. Myös animaatiota luovasti käyttävän dokumenttielokuvan ohjasivat Rachel Leah Jones ja Philippe Bellaiche. (Advocate, Israel 2019) (U)
Areena 2.11. alkaen 90 vrk

Jaco Pastorius istuu ja poseeraa.
Jaco Pastorius. Jaco Pastorius istuu ja poseeraa. Kuva: Passion Pictures Production Jaco Pastorius,teeman rockdokumentit

Jaco – basistin elämä ja kuolema

7.11. klo 23.35
Dokumenttielokuva jazzmuusikko Jaco Pastoriuksesta, jota moni piti maailman parhaana basistina. Muun muassa Weather Reportissa ja Joni Mitchellin kanssa soittanut Pastorius (1951–1987) häikäisi taidoillaan mutta kuoli traagisesti ja aivan liian varhain. Ohjaus Paul Marchand ja Stephen Kijak. Dokumentin tuottajana toimi Metallican basisti Robert Trujillo. (Jaco, USA 2014) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Ismo Alanko istuu tuolilla ja katsoo kameraan.
Ismo Alanko täyttää 60 vuotta. Ismo Alanko istuu tuolilla ja katsoo kameraan. Kuva: Anne Hämäläinen Ismo Alanko,Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?

Teemalauantai: Ismo Alanko 60 vuotta

14.11. klo 20–
Pitkä Teemalauantai omistetaan 60 vuotta 12.11.2020 täyttävälle laulaja-lauluntekijä Ismo Alangolle. Luvassa aivan uusi dokumentti sekä arkistojen aarteita Alangon pitkän, komean ja monipuolisen musiikkiuran varrelta, Saimaa-ilmiöstä ja Hassisen koneesta alkaen. Lisäksi illan aikana ohjelmien väleissä nähdään neljä Ismo Alangon klassikkobiisiä versioina Ruisrock-keikalta 2018.

Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?

Rocklegenda näyttää, miten tekee biisejä, jollaisia "kukaan muu ei pistä tulemaan", ja kertoo, miten laulut saivat alkunsa jo lapsuudessa. Dokumentti ympäristöään ihmettelevästä lauluntekijästä ja esiintyjän uusiutumisesta. Ohjaus Laura Joutsi. Ensiesitys.
Areena 8.11. alkaen toistaiseksi

Yle Live: Sielun Veljet

Kuumana kesäpäivänä Provinssirockissa 1986 Sielun Veljet esittää muun muassa kappaleet Kuka teki huorin, Säkenöivä voima ja Kansallispäivä.
Areena toistaiseksi

Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta

Ismo Alangon Helsingin juhlaviikoille säveltämä tilaustyö, alaotsikoltaan "Valheita ja onnenpekkoja”. Visio modernista reissumiehestä, lauluja vapaan pudotuksen aikakaudelta. Konserttitaltiointi Vanhalta Ylioppilastalolta 2.9.1990.
Areena 8.11. alkaen toistaiseksi

Konsertissa: Hassisen kone

Kooste ohjelmista Tuubi (1981) ja Iltatähti (1982). Hassisen Kone esittää kappaleet Odotat, Tuomiopäivä tulee, Vapaus versoo verestä ja raudasta, Oikeus on voittanut taas, Julkinen eläin ja Levottomat jalat.
Areena 8.11. alkaen toistaiseksi

Labra

Ismo Alangon ja Stefan Lindforsin toteuttama spektaakkeli Kaapelitehtaalla helmikuussa 2000 oli osa Helsingin kulttuurikaupunkivuotta.
Huom! Vain broadcast-oikeudet, ei jää Areenaan

Saimaa-ilmiö

Aki ja Mika Kaurismäen dokumenttielokuva Juice Leskinen Slamin, Hassisen koneen ja Eppu Normaalin konserttikiertueesta kesäisellä Saimaalla 1981. (Suomi 1981)
Areena 8.11. alkaen 30 vrk

Mabel (Gena Rowlands) istuu jalat pöydällä ja tupakoi elokuvassa Naisen parhaat vuodet
Naisen parhaat vuodet: Gena Rowlands. Mabel (Gena Rowlands) istuu jalat pöydällä ja tupakoi elokuvassa Naisen parhaat vuodet Teemalauantai,Gena Rowlands,Naisen parhaat vuodet,John Cassavetes,teeman elokuvat

Teemalauantai: Gena Rowlands

21.11. klo 20–23.30
Ainutlaatuinen, itsenäinen Hollywood-tähti nähdään tuoreessa muotokuvassa sekä yhdessä suurimmista ja hurjimmista rooleistaan: nimiosassa ohjaaja-aviopuoliso John Cassavetesin elokuvassa Naisen parhaat vuodet. Tämä mestariteos saa vasta nyt ensiesityksensä Suomen televisiossa!

Gena Rowlands, itsenäinen tähti

Tuore muotokuva näyttelijä Gena Rowlandsista, independent-elokuvien tähdestä, jonka unohtumattomimpiin töihin kuuluvat pääosat ohjaaja, aviopuoliso John Cassavetesin elokuvissa Gloria ja Naisen parhaat vuodet. Ohjaus Sabine Carbon. Ensiesitys. (Gena Rowlands: Unabhängig im Kino und im Leben, Saksa 2018)
Areena 45 vrk

Naisen parhaat vuodet

John Cassavetesin mestariteos. Gena Rowlands tekee hurjan ja herkän roolin aviovaimona ja kolmen lapsen äitinä, jonka mielenterveys murenee perhe-elämän paineiden keskellä. Hänen duunaripuolisoaan esittää niinikään loistava Peter Falk. Ensiesitys Suomen televisiossa! (A Woman Under the Influence, USA 1974)
Areena 45 vrk

Epätarkka kuva The Slitsistä lavalla, päällä teksti "I'll shit on it". Kuvakaappaus The Slits -dokumentista.
Here to Be Heard: The Slits. Epätarkka kuva The Slitsistä lavalla, päällä teksti "I'll shit on it". Kuvakaappaus The Slits -dokumentista. The Slits,Here to Be Heard: The Story of the Slits,punk,The Slits – punkin uranuurtajanaiset

The Slits, punkin uranuurtajanaiset

21.11. klo 23.30
Dokumenttielokuva energisestä, rajoja rikkoneesta brittiyhtyeestä nimeltä The Slits, joka oli myös maailman ensimmäinen vain naisista koostunut punk-bändi. Ari Up, Viv Albertine, Palmolive ja Tessa Pollitt perustivat Slitsin vuonna 1976. On korkea aika kertoa näiden pioneerien tarina! Ohjaus Bill Badgley. (Here to Be Heard: The Story of The Slits, Britannia 2017) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Thelma ja Louise istuvat autossa, takana näkyy poliisiautojen rivi. Kuva elokuvasta.
Thelma ja Louise ja muuta upeaa Teeman elokuvafestivaalilla. Thelma ja Louise istuvat autossa, takana näkyy poliisiautojen rivi. Kuva elokuvasta. Kuva: MGM Thelma ja Louise,Teeman elokuvafestivaali,Ridley Scott,Susan Sarandon,Geena Davis,Teeman elokuvafestivaali 2020

Teeman elokuvafestivaali!

Teeman elokuvafestivaali järjestetään Teemalla ja Areenassa jo yhdeksännen kerran 25–29.11. Festivaaliohjelmisto linkin takana.

Väkijoukkoja Senaatintorilla, Punaiset-elokuva 1981
Punaiset: punaliput liehuvat Senaatintorilla. Väkijoukkoja Senaatintorilla, Punaiset-elokuva 1981 Punaiset,Senaatintori,Teemalauantai

Teemalauantai: Punaiset

5.12. klo 20–23.10
Punaiset täyttävät Teemalauantain ja Helsingin näin itsenäisyyspäivän aattona. Eikä teemailtaan muuta mahdukaan.
Kolme Oscaria voittanut eeppinen sota- ja rakkauselokuva Punaiset kertoo lokakuun vallankumouksesta 1917 ja sitä Venäjällä todistaneesta amerikkalaisesta toimittajasta John Reedistä. Reed kirjoitti kokemuksistaan teoksen Kymmenen päivää, jotka järisyttivät maailmaa. Pääosissa Warren Beatty, Diane Keaton, muissa tärkeissä rooleissa Jack Nicholson, Maureen Stapleton ja Paul Sorvino. Pietaria elokuvassa näyttelee Helsinki. Yli kolmituntisessa elokuvassa ääneen pääsee myös oikeita aikalaistodistajia. Ohjaus Warren Beatty. Kuvaus Vittorio Storaro. (Reds, USA 1981)
Areena 14 vrk
Olitko tekemässä vallankumousta Senaatintorilla lokakuussa 1979? Lue Punaisten kuvauksista Suomessa.

Lynyrd Skynyrd -yhtye poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow
Lynyrd Skynyrd. Lynyrd Skynyrd -yhtye poseeraa arkistokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow Lynyrd Skynyrd,teeman rockdokumentit

Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow

5.12. klo 23.10
Sweet Home Alabama! Southern rockin suurimpiin nimiin kuuluneen, villiä keikkaelämää viettäneen Lynyrd Skynyrdin nousukiito päättyi traagisesti 20.10.1977, kun yhtyettä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Onnettomuudessa saivat surmansa laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines. Palkittu dokumenttielokuva kertoo legendaarisesta yhtyeestä ja erityisesti alkuperäisen kokoonpanon keulakuvasta Ronnie Van Zantista (1948–1977). Pitkän hiljaiselon jälkeen Lynyrd Skynyrd teki paluun Van Zantin pikkuveljen Johnny Van Zantin johdolla vuonna 1987. Ohjaus Stephen Kijak. (USA 2018) (Uusinta.)
Lue lisää Lynyrd Skynyrdistä.
Areena 60 vrk

Kuva elokuvasta Tri Outolempi.
Tri Outolempi. Kuva elokuvasta Tri Outolempi. Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia,Stanley Kubrick,Teemalauantai,George C. Scott

Teemalauantai: Tri Kubrick

12.12. klo 20–
...eli: Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan elokuvaa. Pitkä teemailta on omistettu mestariohjaaja Stanley Kubrickille.

Kubrick omin sanoin

Upouusi dokumentti ohjaajamestarista, perustana Kubrickin oma ääni Michel Cimentin tekemissä haastatteluissa. Ohjaus Gregory Monro. (Kubrick par Kubrick, Ranska 2020)
Areena 1.12. alkaen 2 vuotta

Tri Outolempi

Stanley Kubrickin mustassa komediassa amerikkalainen kenraali sekoaa ja lähettää ydinpommeja kuljettavat lentokoneet kohti Neuvostoliittoa. Pääosissa Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden. (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Britannia/USA 1964)

Elämäni Kubrickin palveluksessa

Onni potkaisi näyttelijä Leon Vitalia, kun hän sai roolin elokuvassa Barry Lyndon. Se oli kuitenkin vasta alkua: Vitalista tuli ohjaaja Stanley Kubrickin aivoitusten tulkki, oikea käsi, elokuvatyöläinen, jopa orja. Tony Zierran dokumenttielokuva kertoo tositarinan ainutlaatuisen pyyteettömästä omistautumisesta mestariohjaajalle ja elokuville. (Filmworker, USA 2017) (Uusinta.)
Areena 90 vrk
Luettavaa: Elämäni Kubrickin palveluksessa on riipaiseva tositarina filmihulluudesta

Ryuichi Sakamoto seisoo selin kameraan metsän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta Coda.
Ryuichi Sakamoto: Coda. Ryuichi Sakamoto seisoo selin kameraan metsän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta Coda. Teeman elokuvafestivaali,Ryūichi Sakamoto,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Teemalauantai: Sakamoto

19.12. klo 22–
Ilta on omistettu japanilaiselle säveltäjä-muusikolle Ryuichi Sakamotolle.
Huom! Teemalauantai alkaa vasta kello 22.
Luettavaa: Marc Helfer kirjoittaa Sakamotosta.

Ryuichi Sakamoto: Coda

Intiimi dokumenttielokuva elämästä, kuolemasta, elokuvasta, musiikista, pianoista, tietokoneista ja äänistä, päähenkilönä vaikean sairauden läpi käynyt elokuvasäveltäjä, muusikko, entinen näyttelijä ja poptähti Ryuichi Sakamoto. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (Japani/USA 2017) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Ryuichi Sakamoto: async-konsertti

Elokuvataltiointi Ryuichi Sakamoton konsertista New Yorkin Park Avenue Armoryssa, jossa hän esitti ensi kertaa uuden async-albuminsa musiikkia. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (Ryuichi Sakamoto: async at the Park Avenue Armory, USA 2018). (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Tilda Swinton elokuvassa Orlando.
Tilda Swinton on Orlando. Tilda Swinton elokuvassa Orlando. Kuva: Liam Longman / Adventure Pictures Ltd Tilda Swinton,Orlando,Sally Potter,Naisten maaliskuu

Teemalauantai: Ohjaajina naiset

26.12. klo 20–
Tapaninpäivän illassa nähdään toivotuimpia ja eniten puhuttaneita elokuvia Naisten maaliskuun ohjelmistosta. Väliaikanumeroissa puhuvat vuoden 2020 Jussi-voittajat Miia Tervo ja Anna Paavilainen.

Orlando

Tilda Swinton tekee unohtumattoman roolin nuorena ylimyksenä Sally Potterin ohjaamassa elokuvassa, joka perustuu Virginia Woolfin romaaniin. Kuningatar Elisabet I käskee Orlandoa pysymään ikuisesti nuorena, ja ihmeellisesti tämä tekee juuri niin. Tarina kulkee 1500-luvulta 1900-luvulle sankarin vaihtaessa sukupuoltaan vuosien mukana. (Britannia 1992)
Areena 30 vrk

Me elokuvantekijät: Miia Tervo

"Mulla on ilmaisemisen pakko, joku sairaus, että mun täytyy tehdä elokuvia. Ja mie vaan teen niitä. Haluan palvella katsojaa rakkaudella, mutta en halua alkaa mielistelemään." Elokuvaohjaaja Miia Tervo puhuu työstään.

Piano

Kolmella Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla palkittu elokuva rakkaudesta, intohimosta ja musiikin mahdista Uuden-Seelannin maalauksellisissa maisemissa. Maanomistajan vaimoksi kaupattu mykkä Ada saapuu uuteen kotiinsa toiselle puolelle maapalloa tyttärensä ja ainoan ilmaisuvälineensä, rakkaan pianonsa kanssa. Piano valittiin maailman parhaaksi naisen ohjaamaksi elokuvaksi BBC:n marraskuussa 2019 tekemässä kyselyssä. Pääosissa Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ja Anna Paquin. Ohjaus Jane Campion. (Uusi-Seelanti/Australia 1993)
Areena 30 vrk

Kaksi ruumista rannalla

Nuori nainen (Laura Birn) herää rannalta muoviin käärittynä, puolialastomana ja korkokengissä. “Ei oo saatana todellista, taas”, hän huokaa ja päättää löytää syyllisen. Hän saa kostoretkelle avuksi maailman laidalle sysätyn vanhemman naisen (Rea Mauranen). Yhdessä nämä nimettömät naiset vaeltavat läpi klassisten elokuvallisten maisemien. Hulvattoman mustan komedian kirjoittivat Laura Birn ja Anna Paavilainen, ja sen ohjasi Anna Paavilainen. Jussi-voittaja 2020. Anna Paavilainen esittelee elokuvan. (Suomi 2019)
Areenassa 2 vuotta

Me elokuvantekijät: Anna Paavilainen

"Se on mannerlaattoja järisyttävä kokemus, että joku sanoo: mä ymmärrän sua. Yksinäisyys, rakkauden kaipuu, hyväksytyksi tulemisen tarve, ne ovat siellä aina mukana." Elokuvaohjaaja, näyttelijä Anna Paavilainen puhuu työstään.

Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuvassa iso Ohjaajina naiset -logo. Kuva elokuvasta Piano.
Piano. Nainen ja tyttö ja piano autiolla rannalla. Kuvassa iso Ohjaajina naiset -logo. Kuva elokuvasta Piano. Piano (elokuva),Naisten maaliskuu

Teemalauantai: Tytöt sankareina

2.1.2021 klo 20–23.45
Kaksi tyttösankaria fantasiamaailmoissa Hayao Miyazakin (80 vuotta 5.1.) ja David Bowien (74 vuotta syntymästä 8.1. ja viisi vuotta kuolemasta 10.1.) kunniaksi.

Henkien kätkemä

Huikea, Oscarillakin palkittu japanilaisanimaatio tytöstä, joka joutuu henkien valtakuntaan ja selviytyy sieltä urheutensa ja nokkeluutensa avulla. Ohjaus Hayao Miyazaki. (Sen to Chihiro no kamikakushi, Japani 2001) (U)
Huom! Ei jää Areenaan

Labyrintti

David Bowien musiikin sävyttämässä, klassikoksi tai ainakin sukupolvikokemukseksi sittemmin kohonneessa fantasiaelokuvassa teinityttö uskaltautuu maagiseen labyrinttiin pelastaakseen pikkuveljensä peikkokuninkaan valtakunnasta. Pääosissa Jennifer Connelly, Toby Froud ja peikkokuningasta esittävä David Bowie. Ohjaus Jim Henson. (Labyrinth, USA/Britannia 1986) (12)
Areena 14 vrk
Luettavaa: Anu Silfverbergin essee Labyrintistä

David Bowie peikkokuningas Jarethin roolissa lähikuvassa, lasipallo kädessä.
Labyrintti: peikkokuningas Jared. David Bowie peikkokuningas Jarethin roolissa lähikuvassa, lasipallo kädessä. Kuva: Henson Associates David Bowie,Labyrintti,Jareth,Teemalauantai,elokuvat,Jim Henson

David Bowien ensimmäiset vuodet

2.1. klo 23.45
Dokumenttielokuva David Bowien uran ensimmäisistä, hapuilevista vuosista Ziggy Stardustin läpimurtoon asti. Francis Whatelyn kiitetyn Bowie-trilogian päätösosassa vedetään lankoja yhteen ja kerrotaan, kuinka David Jonesista tuli vuonna 1966 David Bowie, Bowiesta Ziggy Stardust ja Ziggystä lopulta kuolematon. Mukana paljon ennen esittämätöntä arkistomateriaalia. Haastateltavina sukulaisia, ystäviä, työtovereita ja viimeinen elossa oleva Spiders from Mars -bändiläinen Woody Woodmansey. (David Bowie: Finding Fame, Britannia 2019) (U)
Areena 14 vrk
Luettavaa: David Bowien ensimmäiset vuodet, onnistunut tarina epäonnistumisesta, onnellisella lopulla

Elvis lavalla nahkavaatteissa vuonna 1968. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis.
Elvis Presley 1968. Elvis lavalla nahkavaatteissa vuonna 1968. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis. Elvis Presley,Teemalauantai,Seitsemän kertaa Elvis

Teemalauantai: Elvis!

9.1. klo 20–22.55
Elvis-ilta rockin kuninkaan syntymäpäivän (8.1.) kunniaksi.

The King – Elvis Presleyn Amerikka

Huikea matka halki Amerikan Elvis Presleyn Rolls Roycen kyydissä on tarina paitsi Elviksestä ja rock'n'rollista myös koko Amerikasta. Miten maalaispojasta tuli eksynyt kuningas, ja mitä tapahtui amerikkalaiselle unelmalle? Tien päällä tavataan mm. Emmylou Harris, Roseanne Cash, Chuck D, Alec Baldwin, Ethan Hawke ja Greil Marcus. Dokumenttielokuvan ohjasi Eugene Jarecki. (The King, USA 2017) (Uusinta Teeman elokuvafestivaalilta.)
Areena 7 vrk

Elvis. Kuninkaan kolme seuraajaa

"Elvari oli outo lintu." "Eksynyt kuningas." "Lähettiläs toisesta todellisuudesta." Hande Nurmio ja Aino Venna lähtevät Pekka Laineen kyytiin puhumaan rock'n'rollin kuninkaasta Elvis Presleystä. (Tuotanto Yle Kulttuuri / Teeman elokuvafestivaali 2020) (U)
Pysyvästi Areenassa

Elvis ’68 Comeback Special

Elvis Presleyn legendaariseksi muodostunut paluu rock'n'rollin huipulle tapahtui NBC:n televisioshow'ssa jouluna 1968. Tämä on tuon kesällä 1968 kuvatun comeback-keikan remasteroidun tunnin mittaisen tv-version ensiesitys. (USA 1968/2018)
Areena 7 vrk

Cracked Actor

9.1. klo 22.55
Kuuluisa tv-dokumentti David Bowiesta on kuvattu vuonna 1974. Ziggy Stardustin "tappamisen" jälkeen Bowie asuu Hollywoodissa ja rakentaa Thin White Duke -hahmoa 1970-luvun kokaiinihuuruisissa ympyröissä. Haastattelussa hän puhuu työstään, musiikistaan ja näyttelemisestään. Mukana otteita Diamond Dogs -kiertueelta. BBC:n Omnibus-sarjaan tehdyn ohjelman ohjasi Alan Yentob. (Britannia 1975)
Areena 15 vrk

David Bowie lähikuvassa vuonna 1974. Kuva dokumentista Cracked Actor.
Cracked Actor: David Bowie. David Bowie lähikuvassa vuonna 1974. Kuva dokumentista Cracked Actor. Kuva: BBC David Bowie,Teemalauantai,Cracked Actor,Cracked Actor: David Bowie

Ohjelmalisäyksiä tehty 30.9., 22.10., 2.11. ja 8.12.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa