Temaattiset lauantai-illat pursuavat musiikkia ja elokuvaa syksyllä 2020.
Musiikkia, elokuvaa, kulttuuria ja huippudokumentteja sisältävien Teeman lauantai-iltojen päähenkilöitä syksyllä 2020 ovat Arnold Schwarzenegger, Gena Rowlands, Peter Falk, Isabelle Huppert, Jack Nicholson ja Stanley Kubrick.
Musiikillisia tähtiä ovat Queen solisteinaan Freddie Mercury ja Adam Lambert, PJ Harvey, Michael Hutchence, Ike White, Lil Peep, Leonard Cohen, The Kinks, Ryuichi Sakamoto, 40-vuotias Depeche Mode ja 60 vuotta täyttävä Ismo Alanko.

Teemailtojen elokuvia ovat James Cameronin alkuperäinen kyborgipainajainen Terminator, John Cassavetesin mestariteokset Aviomiehet ja Naisen parhaat vuodet (ensiesityksinä Ylessä!), sveitsiläisen ja irlantilaisen elokuvan helmet Pitsinnyplääjä ja The Commitments, ohjaajina Claude Goretta ja kesällä edesmennyt Alan Parker, Bernardo Bertoluccin 50-vuotias Fasisti sekä Warren Beattyn osittain Suomessa kuvaama lokakuun vallankumouksen amerikkalaistulkinta Punaiset.
Luvassa myös mahtavaa kasarimusaa, 60-lukulaista sekoilua, Monkees-elokuva Head, jäyhänihana nukkeanimaatio Myrskylinnut, robotteja ja tekoälyä.
Syksy alkaa lauantain 5.9. tuplapanostuksella: robotit tanssivat kotiisi ja Queen jatkaa aina vaan. Sillä the show must go on!
Syys-lokakuun musiikkidokumentit julkaistaan Areenaan kahtena kuukausipakettina 1.9. ja 1.10. eli hyvissä ajoin ennen lauantai-illan tv-esityksiä.
Teemailtojen dokumentit julkaistaan Areenaan kunkin viikon maanantaina aina kun mahdollista. Elokuvat ovat Areenassa lauantaiaamuna tai viimeistään tv-esityksen alkaessa.

Teemalauantai: Queen!
5.9. klo 21.25–0.20
Syksy alkaa rockyhtye Queenin seurassa – sillä show must go on! Teemaillassa nähdään uusi dokumentti yhtyeen vaiheista Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen sekä – niinikään ensiesityksenä – konsertti vuodelta 1974. Teemaillan avaa Queen-yhtyeen musiikkivideo The Show Must Go On vuodelta 1991. Single julkaistiin 14.10.1991, vain kuusi viikkoa ennen Freddie Mercuryn kuolemaa.
Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On
Queen on nyt suurempi kuin koskaan – 50 vuotta bändin perustamisen ja 29 vuotta Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen. Osa ansiosta kuuluu amerikkalaiselle Idols-tähdelle Adam Lambertille, joka vuonna 2011 liittyi bändiin vokalistiksi ja toi Queenin musiikin uuden sukupolven tietoisuuteen. Dokumenttielokuvassa kerrotaan Queenin vaiheista Mercuryn kuoleman jälkeen, keikkailun lopettamisesta, musikaalista, Brian Mayn ja Roger Taylorin paluusta lavoille vierailevien laulajien kanssa, Adam Lambertin noususta American Idol -kisan tähdeksi sekä siitä, miten Queenin ja Lambertin tiet lopulta yhtyivät ja bändi sai uuden solistin. ”Ne olivat rockmaailman vaikeimmat saappaat joihin astua.” Ja hei, Suomi mukana! Arkistomateriaalin joukossa on myös Helsingissä kuvattu pätkä. Ohjaus Simon Lupton ja Christopher Bird. Ensiesitys. (Britannia 2019)
Areena 1.9. alkaen 90 vrk
Queen Live at the Rainbow
Huolellisesti restauroitu ja masteroitu Queenin konsertti marraskuulta 1974, taltioitu kahtena iltana Lontoon Rainbow-teatterista. Vasta 2010-luvulla virallisesti julkaistussa konserttitaltiossa Queen on hurjassa nousukiidossa, takana ensimmäinen oma kiertue (The Sheer Heart Attack Tour) ja edessä paikka rockmaailman terävimmällä huipulla. Ensiesitys. (Britannia 1974)
Areena 1.9. alkaen 60 vrk

Teemalauantai: Robotit tulevat!
5.9. klo 20 ja 15.20
Teemalauantaiden syksy alkaa paitsi Queenin myös robottien seurassa. Kahden uuden dokumentin robottiteema alkaa jo lauantai-iltapäivällä tanssija-koreografi Akram Khanin johdattamana. Illalla on luvassa myös intiimimpää robottikanssakäymistä dokumenttielokuvassa Tervetuloa, robotit.
Tanssii robottien kanssa
Tanssija, koreografi Akram Khan perehtyy robottien ja ihmisten kanssakäymiseen, odotuksiin ja ristiriitoihin Yhdysvalloissa ja Japanissa. Robottitutkimustensa huipentumana hän rakentaa teoksen, jossa tanssija Ching Ying Chien tanssii robottien kanssa. Ensiesitys. (Can We Live With Robots?, Britannia 2018)
Areena 31.8. alkaen 13 kk HUOM! Teemalla la 5.9. klo 15.20
Tervetuloa, robotit
Robotit ovat planeettaamme uusia asukkaita. Ne työskentelevät jo vastaanottotiskeillä, ostoskeskuksissa ja ravintoloiden keittiöissä. Nyt ne tulevat myös yksityiselämäämme. Seksirobotti Harmony pitää kirjoista. Isoäiti saa seuralaisekseen Pepper-robotin. Miten robotit ja tekoäly muuttavat elämäämme? Isa Willingerin dokumenttielokuva esittelee meille tulevaisuuden maailman jo tänään. Ensiesitys. (Hi, AI, Saksa 2019)
Areena 31.8. alkaen 18 kk, Teema 5.9. klo 20
Teemalauantai: Arnold Schwarzenegger
12.9. klo 20.10–22.45
He’s back! Amerikkalaisen unelman täysillä toteuttanut itävaltalainen kehonrakentaja Arnold Schwarzenegger on teemaillan tähti. Uuden henkilökuvan lisäksi hänet nähdään kenties legendaarisimmassa roolissaan tuhoajarobottina James Cameronin alkuperäisessä Terminator-elokuvassa.
Näin rakennettiin Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger toteutti suuren amerikkalaisen unelman ja raivasi tiensä tavallisesta itävaltalaispojasta Hollywood-ikoniksi. Kaikki alkoi kehonrakennuksesta ja rautaisesta tahdosta. Uran kohokohtia ovat muun muassa Terminator-elokuvat sekä nousu Kalifornian kuvernööriksi. Dokumentti käsittelee myös Schwarzeneggerin elämän synkempiä puolia. Ohjaus Camille Juza & Jérôme Momcilovic. Ensiesitys. (La fabrique d'Arnold Schwarzenegger, Ranska 2018)
Areena 30 vrk
Terminator – tuhoaja
Toiminta- ja tieteiselokuvien moderni klassikko, jossa tulevaisuudesta saapuva robotti uhkaa nuoren naisen henkeä. Ohjaus James Cameron. Pääosissa Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield ja Lance Henriksen. (The Terminator, USA 1984)
Areena 7 vrk

The Changin’ Times of Ike White
12.9. klo 22.45
18-vuotias Ike White istui elinkautista murhasta San Quentinissa. Tulevaisuus ei totisesti näyttänyt valoisalta. Sitten onni potkaisi, ja White pääsi levyttämään vankilassa funk-albumin Changin’ Times, jota muun muassa Stevie Wonder ylisti. Siinä on kuitenkin vasta alku uskomattomalle tositarinalle, joka kerrotaan tässä jännittävässä dokumenttielokuvassa. Ohjaus Daniel Vernon. Ensiesitys. (Britannia 2019)
Areena 1.9. alkaen 90 vrk

A Dog Called Money – PJ Harvey
19.9. klo 20
Laulaja-lauluntekijä PJ Harvey matkustaa Afganistaniin, Kosovoon ja Washingtoniin ja muuntaa kokemuksensa musiikiksi. Lontoossa yleisö saa seurata matkojen inspiroiman The Hope Six Demolition Project -levyn tekoa, ja intiimi dokumenttielokuva seuraa kaikkea tätä. Ohjaus Seamus Murphy. Dokumentti on nähty aiemmin Suomessa vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2019. Ensiesitys. (A Dog Called Money, Irlanti 2019)
Areena 1.9. alkaen 2 vuotta
Lisäksi PJ Harveyn konsertti Rock en Seine -festivaalilta 2017 nähdään Yle Livessä perjantaina 18.9.

Teemalauantai: Depeche Mode 40 vuotta
19.9. klo 21.30–0.20
Juhlistamme Depeche Moden 40-vuotista taivalta bändistä ja sen uskollisista faneista kertovalla uudella dokumenttielokuvalla Spirits in the Forest sekä upealla konserttitaltiolla vuoden 1993 Devotional-maailmankiertueelta. Molemmat on ohjannut yhtyeen luotto-ohjaaja, visualistivelho Anton Corbijn.
Depeche Mode: Spirits in the Forest
Uusi dokumenttielokuva seuraa 40 vuotta toimineen bändin Global Spirit Tour -maailmankiertueen päätöskonserttia Berliinissä sekä erityisesti kuuden uskollisen Depeche Mode -fanin elämää. Heille Depeche Mode on "paras kirkko jonka kuvitella saattaa". Ohjaus Anton Corbijn. Ensiesitys. (Britannia 2019)
Areena 1.9. alkaen 90 vrk
Depeche Mode: Devotional
Konserttielokuva vuodelta 1993, Depeche Moden legendaariselta Devotional-maailmankiertueelta. Taltioinnin ohjasi yhtyeen luottomies ja koko maailmankiertueen visuaalisen ilmeen suunnitellut Anton Corbijn. Ensiesitys. (Devotional. A Performance Filmed by Anton Corbijn, Britannia 1993)
Areena 14.9. alkaen 60 vrk
Lue lisää Depeche Modesta ja Anton Corbijnista.

Teemalauantai: Isabelle Huppert
26.9. klo 20–22.40
Teemailta on omistettu Ranskan parhaisiin ja rohkeimpiin näyttelijöihin kuuluvalle Isabelle Huppertille, josta on tehty uusi, intiimi dokumentti. Illan elokuva on Huppertin läpimurto, Claude Gorettan mestariteos Pitsinnyplääjä, jonka edellisestä tv-esityksestä on peräti 29 vuotta.
Lähikuvassa Isabelle Huppert
Ranskalaisen elokuvan grande dame Isabelle Huppert tunnetaan paitsi pitkästä ja upeasta urastaan myös rohkeista roolivalinnoistaan. Palkitun näyttelijän lapsuuteen, uraan ja tärkeimpiin elokuvarooleihin tutustutaan uudessa dokumentissa, jossa kertojana toimii itse Huppert. Ohjaus William Karel. Ensiesitys. (Isabelle Huppert, message personnel, Ranska 2019)
Areena 2 vuotta
Pitsinnyplääjä
Sveitsiläisen elokuvan kauneimpiin saavutuksiin lukeutuva kertomus ujon tytön ensimmäisestä romanssista ja sen traagisista seurauksista. Ohjaus Claude Goretta. Pääosassa Isabelle Huppert läpimurtoroolissaan sekä Yves Beneyton, Florence Giorgietti ja Anne-Marie Duringer. Tämän mestariteoksen edellisestä tv-esityksestä on liki 30 vuotta. (La dentellière, Sveitsi 1977)
Areena 90 vrk

Mystify: Michael Hutchence
26.9. klo 22.40
Aikansa superbändin INXS:n laulaja-lauluntekijän, rockin pahan pojan ja seksisymbolin Michael Hutchencen (1960–1997) traagisesti päättynyt elämä intiiminä, koskettavana dokumenttielokuvana. Elokuvan ohjasi Hutchencen ystävä, yhtyeen musiikkivideoita tehnyt Richard Lowenstein. Suomen-ensi-ilta. (Mystify: Michael Hutchence, Australia 2019)
Areena 1.9. alkaen 18 kk
Lisäksi perjantaina 25.9. Yle Livessä konsertti INXS: Live Baby Live

Teemalauantai: Peter Falk
3.10. klo 20–23.25
Peter Falk oli Columbona maailmankuulu, mutta hän oli myös independent-elokuvien palvotun ohjaajan John Cassavetesin luottonäyttelijä. Teemaillassa nähdään Falkin tuore henkilökuva sekä Falkin ja Cassavetesin ensimmäinen yhteinen elokuva, miesten välistä ystävyyttä kuvaava mestariteos Aviomiehet – ensiesityksenä Ylessä 50 vuotta valmistumisen jälkeen!
Peter Falk vastaan Columbo
Peter Falkista tuli kuolematon televisiosarja Columbon rikostutkijana nukkavierussa poplarissa, mutta hän oli myös kaksi Oscar-ehdokkuutta saanut tähti, siivistään luopunut enkeli Berliinin taivaan alla sekä independent-ohjaaja John Cassavetesin luottonäyttelijä. Tuore henkilökuva näyttää Falkin monet puolet ja uran eri vaiheet. Ohjaus Gaëlle Royer & Pascal Cuissot. Ensiesitys. (Peter Falk versus Columbo, Ranska 2019)
Areena 1.10. alkaen 2 vuotta
Aviomiehet
John Cassavetesin säälimättömän rehellinen komedia elämästä, kuolemasta, vapaudesta ja miehistä kriisissä. Elokuva kertoo kolmesta keski-ikäisestä ystävyksestä (Cassavetes, Peter Falk, Ben Gazzara), jotka surevat neljännen kuolemaa. Ryypätessään he saavat päähänsä paeta yhdessä vaimoja, työtä, ajan kulumista ja muita arjen kahleita Lontooseen, kadonneen nuoruuden ja kosteiden nautintojen etsintään. Ensiesitys Ylessä. (Husbands, USA 1970)
Areena 14 vrk

John & Yoko – Above Us Only Sky
3.10. klo 23.25
John Lennonin menestynein albumi Imagine julkaistiin vuonna 1971, ja sen sanoma on yhä polttavan ajankohtainen. Dokumenttielokuva kertoo legendaarisen levyn teosta sekä erityisesti John Lennonin ja Yoko Onon luovasta yhteistyöstä. Dokumentin on ohjannut hienon Lennon NYC -elokuvan tekijä Michael Epstein, ja se uusitaan Lennonin syntymän 80-vuotispäivän (9.10.2020) kunniaksi. (Britannia 2018)
Areena 1.10. alkaen 60 vrk

Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta
10.10. klo 20
Nick Broomfieldin intiimi dokumenttielokuva kanadalaisen lauluntekijän Leonard Cohenin ja tämän norjalaisen muusan Marianne Ihlenin suhteesta. He tapasivat ja rakastuivat 1960-luvun alun boheemissa taiteilijayhteisössä Hydran saarella Kreikassa. Suhde päättyi mutta jatkui omalla tavallaan vuosikymmenien ajan, molempien kuolemaan asti. Mariannesta kertovat muun muassa Cohenin laulut So Long, Marianne ja Bird on a Wire. Rakkaustarina oli kaunis mutta kitkerä ja surullinen, ja se jätti jäljet moneen elämään. Ensiesitys. (Marianne & Leonard: Words of Love, USA/Kanada 2019)
Areena 1.10. alkaen 18 kk

Teemalauantai: Jack Nicholson
10.10. klo 21.40–0.15
Jack Nicholsonin pitkään uraan perehdytään uudessa henkilökuvassa. Teemaillan Psych-out-elokuvassa tutustutaan maailmankuulun näyttelijän varhaiseen psykedeeliseen kauteen.
Samaa sekoilukautta edustaa myöhemmin syksyllä nähtävä Monkees-elokuva Head, jossa Nicholson oli käsikirjoittajana. Joulukuussa esitetään vielä suurelokuva Punaiset, jossa Nicholson näyttelee yhtä keskeisistä rooleista.
Tohtori Jack ja Mr. Nicholson
Näyttelijälegenda Jack Nicholson vetäytyi julkisuudesta pitkän uran jälkeen vuonna 2010. Tuore dokumentti käy läpi Nicholsonin elämän ja uran päävaiheet, ja runsaassa arkistomateriaalissa tähti kertoo myös itse elämästään ja ajatuksistaan. Ohjaus Emmanuelle Nobécourt. Ensiesitys. (Dr. Jack et Mr. Nicholson, Ranska 2018)
Areena 2 vuotta 3 kk
Psych-Out – kuumaa 60-lukua
Susan Strasberg, Jack Nicholson, Bruce Dern ja Henry Jaglom näyttelevät, The Seeds ja The Strawberry Alarm Clock esiintyvät kulttileffassa, jossa kotoaan karannut kuuro tyttö etsii kukkaisveljeään San Franciscosta ja lyöttäytyy psykedeelisen bändin huumeiseen seuraan. Ohjaus Richard Rush. Ensiesitys Ylessä. (Psych-Out, USA 1967)
Areena 7 vrk
Teemalauantai: Italian fasismi
17.10. klo 20–23.10
Teemalauantaissa nähdään ensi-iltadokumentti Mussolinin ajan elokuvateollisuudesta sekä Bernardo Bertoluccin moderni klassikko Il conformista, joka täyttää 50 vuotta.
Mussolinin unelmatehdas
Cinecittà, suuri elokuvastudio Roomassa Tiber-joen rannalla, tuotti Mussolinin Italiassa yli 300 elokuvaa. Mitä valkokankaan suuret diivat tekivät fasismin aikaan, miten propaganda ja taide yhdistyivät? Millaisia kohtaloita, millaisia moraalisia valintoja tuohon aikaan liittyi? Dokumenttielokuvan ohjasi Marco Spagnoli. Suomen-ensi-ilta. (Cinecittà Babilonia, Italia 2017)
Areena 90 vrk
Fasisti
Bernardo Bertoluccin ohjaama moderni klassikko täyttää 50 vuotta. Elokuva kertoo mukautuvaisesta miehestä, joka Mussolinin valtaannousun jälkeen liittyy fasistipuolueeseen ja saa viran salaisesta poliisista. Häämatkallaan Pariisiin hän saa käskyn murhata entinen opettajansa. Pääosissa Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda, Gastone Moschin. Alberto Moravian romaaniin perustuvan elokuvan upeasta kuvauksesta vastasi Vittorio Storaro, musiikin sävelsi Georges Delerue. (Il conformista, Italia 1970)
Areena 30 vrk

Everybody’s Everything – Lil Peep
17.10. klo 23.10
Raastava ja koskettava dokumentti 21-vuotiaana yliannostukseen kuolleen amerikkalaisen emo-rap-artistin Lil Peepin maailmasta. Ruotsalaistaustaista Gustav Elijah Åhria kutsuttiin lapsena nimellä Peep, josta hän muotoili taiteilijanimensä. Suosittu artisti halusi olla ”kaikkea kaikille”. Ohjaus Sebastian Jones & Ramez Silyan. Dokumenttielokuvan tuottajana toimi Terrence Malick. Ensiesitys. (USA 2019)
Areena 1.10. alkaen 2 vuotta

Teemalauantai: 60-luvun villityksiä
24.10. klo 20–
Naruista vedellyt Myrskylinnut, psykedeelinen Monkees, satanisti Jayne Mansfield… Kuusikymmentäluvun loppupuoli oli vähän omituista mutta erittäin kiehtovaa aikaa.
Rockin klassikkolevyt: The Kinks
Dokumentti The Kinks -yhtyeen albumista The Kinks Are The Village Green Preservation Society. Levy ei menestynyt ilmestyessään vuonna 1968, mutta se on sittemmin nimetty yhdeksi kaikkien aikojen merkittävimmistä rock-albumeista. Ensiesitys. (The Kinks: Echoes of a World, Britannia 2018)
Areena 1.10. alkaen 16 kk

Myrskylinnut lähtövalmiina!
Ennen Star Trekiä ja Tähtien sotaa tietä tulevaisuuteen näytti Thunderbirds! 1960-luvun suositun koko perheen tv-sarjan pohjalta tehty nukke-elokuva kertoo aika hidasliikkeisestä mutta hurmaavasta kansainvälisestä pelastuspalvelusta. Avaruudessa mukana Cliff Richards ja The Shadows! Toiveuusinta. (Thunderbirds are Go!, Britannia 1966)
Areena 7 vrk
Head
Monkees-elokuvan ensiesitys Suomessa! Ainutlaatuinen, omituinen ja hyvin 60-lukulainen kulttileffa yhdisti äärimmäisen epätodennäköisesti uusia ja vanhoja tekijöitä. The Monkees -yhtyeen lisäksi psykedeelistä musiikkielokuvaa olivat tekemässä Jack Nicholson (käsikirjoittaja), Bob Rafelson (ohjaaja), Victor Mature, Annette Funicello, Sonny Liston, Frank Zappa ja Dennis Hopper. Kun elokuva valmistui, yhtyeen tv-sarja oli jo päättynyt ja suosio kadonnut. Suomen-ensi-ilta. (USA 1968)
Areena 14 vrk
Mansfield 66/67
Tarua ja totta, animaatiota ja fiktiota yhdistelevä dokumenttielokuva filmitähti, seksipommi Jayne Mansfieldin viimeisistä vuosista, joihin liittyi paitsi julkisuustemppuja myös satanismia ja hurjia huhuja kohtalokkaasta kirouksesta. Kertomuksen toinen päähenkilö on Church of Satanin ylipappi Anton LaVey. Haastateltavina muun muassa Tippi Hedren, John Waters, Mamie Van Doren ja Kenneth Anger. Ohjaus P. David Ebersole ja Todd Hughes. (USA 2017) (Uusinta.)
Areena 90 vrk

Teemalauantai: Musiikkia!
31.10. klo 20–
Pyhäinpäivän ilta on omistettu juurevan sielukkaalle ja uusromanttiselle musiikille. Pääsemme vihdoinkin, peruuntumisten jälkeen, seuraamaan The Commitmentsin matkaa maineeseen. Iltaa jatkaa Duran Duran.
The Commitments
Alan Parkerin ohjaama, Roddy Doylen romaaniin perustuva musiikkielokuva työttömän Jimmy Rabbitten yrityksistä perustaa soulbändi Dublinissa. The Commitments on täynnä energiaa, sielua ja iloa, joten ei ihme että se on äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi irlantilaiseksi elokuvaksi. Pääosissa Robert Arkins ja Andrew Strong. (Irlanti 1991)
Areena 30 vrk
Duran Duran: There’s Something You Should Know
1980-luvun alun uusromantikkojen tarina, täynnä yletöntä kasarityyliä, suuria pophittejä, menestystä, ristiriitoja, jet set -elämää sekä Duran Duranin jäsenten rehellistä muistelua. Ohjaus Zoe Dobson. (Britannia 2018) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Teemalauantai: Oikeuden puolesta
7.11. klo 20–23.35
Kaksi dokumenttielokuvaa kahdesta rohkeasta naisesta oikeuden palveluksessa. Syyskuussa kuollut Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg oli myös palestiinalaisten tulisieluisen puolustusasianajajan, israelilaisen Lea Tsemelin esikuva.
RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija
Ruth Bader Ginsburg (1933–2020), RBG, Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari, teki ainutkertaisen uran juristina ja sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Hänen elämäntyönsä muutti laintulkinnan lisäksi koko yhteiskuntaa. Betsy Westin ja Julie Cohenin dokumenttielokuva näyttää, millaisen elämän väsymätön taistelija eli ja miten hänestä tuli nuoren polven idoli, ”Notorious RBG”. (RBG, USA 2018)
Areena 1.11. alkaen
Ennen elokuvaa: Oikeudenpalvelija
“Lopulta oikeus voittaa.” Dokumenttielokuvan Oikeudenpalvelija ohjaaja Rachel Leah Jones ja päähenkilö, asianajaja Lea Tsemel haastattelussa. Kuvattu DocPoint-festivaalilla Helsingissä 2020. (U)
Oikeudenpalvelija
Juutalainen Lea Tsemel on toiminut palestiinalaisten puolustusasianajajana Israelissa jo liki 50 vuotta. Tappouhkauksista ja yleisestä mielipiteestä välittämättä hän puolustaa muun muassa nuoria miehiä, jotka hyökkäävät veitsi kädessä ihmisten kimppuun, marttyyrikuoleman toivossa. Myös animaatiota luovasti käyttävän dokumenttielokuvan ohjasivat Rachel Leah Jones ja Philippe Bellaiche. (Advocate, Israel 2019) (U)
Areena 2.11. alkaen 90 vrk
Jaco – basistin elämä ja kuolema
7.11. klo 23.35
Dokumenttielokuva jazzmuusikko Jaco Pastoriuksesta, jota moni piti maailman parhaana basistina. Muun muassa Weather Reportissa ja Joni Mitchellin kanssa soittanut Pastorius (1951–1987) häikäisi taidoillaan mutta kuoli traagisesti ja aivan liian varhain. Ohjaus Paul Marchand ja Stephen Kijak. Dokumentin tuottajana toimi Metallican basisti Robert Trujillo. (Jaco, USA 2014) (Uusinta.)
Areena 30 vrk
Teemalauantai: Ismo Alanko 60 vuotta
14.11. klo 20–
Pitkä Teemalauantai omistetaan 60 vuotta 12.11.2020 täyttävälle laulaja-lauluntekijä Ismo Alangolle. Luvassa aivan uusi dokumentti sekä arkistojen aarteita Alangon pitkän, komean ja monipuolisen musiikkiuran varrelta, Saimaa-ilmiöstä ja Hassisen koneesta alkaen. Lisäksi illan aikana ohjelmien väleissä nähdään neljä Ismo Alangon klassikkobiisiä versioina Ruisrock-keikalta 2018.
Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on?
Rocklegenda näyttää, miten tekee biisejä, jollaisia "kukaan muu ei pistä tulemaan", ja kertoo, miten laulut saivat alkunsa jo lapsuudessa. Dokumentti ympäristöään ihmettelevästä lauluntekijästä ja esiintyjän uusiutumisesta. Ohjaus Laura Joutsi. Ensiesitys.
Areena 8.11. alkaen toistaiseksi
Yle Live: Sielun Veljet
Kuumana kesäpäivänä Provinssirockissa 1986 Sielun Veljet esittää muun muassa kappaleet Kuka teki huorin, Säkenöivä voima ja Kansallispäivä.
Areena toistaiseksi
Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta
Ismo Alangon Helsingin juhlaviikoille säveltämä tilaustyö, alaotsikoltaan "Valheita ja onnenpekkoja”. Visio modernista reissumiehestä, lauluja vapaan pudotuksen aikakaudelta. Konserttitaltiointi Vanhalta Ylioppilastalolta 2.9.1990.
Areena 8.11. alkaen toistaiseksi
Konsertissa: Hassisen kone
Kooste ohjelmista Tuubi (1981) ja Iltatähti (1982). Hassisen Kone esittää kappaleet Odotat, Tuomiopäivä tulee, Vapaus versoo verestä ja raudasta, Oikeus on voittanut taas, Julkinen eläin ja Levottomat jalat.
Areena 8.11. alkaen toistaiseksi
Labra
Ismo Alangon ja Stefan Lindforsin toteuttama spektaakkeli Kaapelitehtaalla helmikuussa 2000 oli osa Helsingin kulttuurikaupunkivuotta.
Huom! Vain broadcast-oikeudet, ei jää Areenaan
Saimaa-ilmiö
Aki ja Mika Kaurismäen dokumenttielokuva Juice Leskinen Slamin, Hassisen koneen ja Eppu Normaalin konserttikiertueesta kesäisellä Saimaalla 1981. (Suomi 1981)
Areena 8.11. alkaen 30 vrk

Teemalauantai: Gena Rowlands
21.11. klo 20–23.30
Ainutlaatuinen, itsenäinen Hollywood-tähti nähdään tuoreessa muotokuvassa sekä yhdessä suurimmista ja hurjimmista rooleistaan: nimiosassa ohjaaja-aviopuoliso John Cassavetesin elokuvassa Naisen parhaat vuodet. Tämä mestariteos saa vasta nyt ensiesityksensä Suomen televisiossa!
Gena Rowlands, itsenäinen tähti
Tuore muotokuva näyttelijä Gena Rowlandsista, independent-elokuvien tähdestä, jonka unohtumattomimpiin töihin kuuluvat pääosat ohjaaja, aviopuoliso John Cassavetesin elokuvissa Gloria ja Naisen parhaat vuodet. Ohjaus Sabine Carbon. Ensiesitys. (Gena Rowlands: Unabhängig im Kino und im Leben, Saksa 2018)
Areena 45 vrk
Naisen parhaat vuodet
John Cassavetesin mestariteos. Gena Rowlands tekee hurjan ja herkän roolin aviovaimona ja kolmen lapsen äitinä, jonka mielenterveys murenee perhe-elämän paineiden keskellä. Hänen duunaripuolisoaan esittää niinikään loistava Peter Falk. Ensiesitys Suomen televisiossa! (A Woman Under the Influence, USA 1974)
Areena 45 vrk

The Slits, punkin uranuurtajanaiset
21.11. klo 23.30
Dokumenttielokuva energisestä, rajoja rikkoneesta brittiyhtyeestä nimeltä The Slits, joka oli myös maailman ensimmäinen vain naisista koostunut punk-bändi. Ari Up, Viv Albertine, Palmolive ja Tessa Pollitt perustivat Slitsin vuonna 1976. On korkea aika kertoa näiden pioneerien tarina! Ohjaus Bill Badgley. (Here to Be Heard: The Story of The Slits, Britannia 2017) (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Teeman elokuvafestivaali!
Teemalauantai: Punaiset
5.12. klo 20–23.10
Punaiset täyttävät Teemalauantain ja Helsingin näin itsenäisyyspäivän aattona. Eikä teemailtaan muuta mahdukaan.
Kolme Oscaria voittanut eeppinen sota- ja rakkauselokuva Punaiset kertoo lokakuun vallankumouksesta 1917 ja sitä Venäjällä todistaneesta amerikkalaisesta toimittajasta John Reedistä. Reed kirjoitti kokemuksistaan teoksen Kymmenen päivää, jotka järisyttivät maailmaa. Pääosissa Warren Beatty, Diane Keaton, muissa tärkeissä rooleissa Jack Nicholson, Maureen Stapleton ja Paul Sorvino. Pietaria elokuvassa näyttelee Helsinki. Yli kolmituntisessa elokuvassa ääneen pääsee myös oikeita aikalaistodistajia. Ohjaus Warren Beatty. Kuvaus Vittorio Storaro. (Reds, USA 1981)
Areena 14 vrk
Olitko tekemässä vallankumousta Senaatintorilla lokakuussa 1979? Lue Punaisten kuvauksista Suomessa.

Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow
5.12. klo 23.10
Sweet Home Alabama! Southern rockin suurimpiin nimiin kuuluneen, villiä keikkaelämää viettäneen Lynyrd Skynyrdin nousukiito päättyi traagisesti 20.10.1977, kun yhtyettä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Onnettomuudessa saivat surmansa laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines. Palkittu dokumenttielokuva kertoo legendaarisesta yhtyeestä ja erityisesti alkuperäisen kokoonpanon keulakuvasta Ronnie Van Zantista (1948–1977). Pitkän hiljaiselon jälkeen Lynyrd Skynyrd teki paluun Van Zantin pikkuveljen Johnny Van Zantin johdolla vuonna 1987. Ohjaus Stephen Kijak. (USA 2018) (Uusinta.)
Lue lisää Lynyrd Skynyrdistä.
Areena 60 vrk
Teemalauantai: Tri Kubrick
12.12. klo 20–
...eli: Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan elokuvaa. Pitkä teemailta on omistettu mestariohjaaja Stanley Kubrickille.
Kubrick omin sanoin
Upouusi dokumentti ohjaajamestarista, perustana Kubrickin oma ääni Michel Cimentin tekemissä haastatteluissa. Ohjaus Gregory Monro. (Kubrick par Kubrick, Ranska 2020)
Areena 1.12. alkaen 2 vuotta
Tri Outolempi
Stanley Kubrickin mustassa komediassa amerikkalainen kenraali sekoaa ja lähettää ydinpommeja kuljettavat lentokoneet kohti Neuvostoliittoa. Pääosissa Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden. (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Britannia/USA 1964)
Elämäni Kubrickin palveluksessa
Onni potkaisi näyttelijä Leon Vitalia, kun hän sai roolin elokuvassa Barry Lyndon. Se oli kuitenkin vasta alkua: Vitalista tuli ohjaaja Stanley Kubrickin aivoitusten tulkki, oikea käsi, elokuvatyöläinen, jopa orja. Tony Zierran dokumenttielokuva kertoo tositarinan ainutlaatuisen pyyteettömästä omistautumisesta mestariohjaajalle ja elokuville. (Filmworker, USA 2017) (Uusinta.)
Areena 90 vrk
Luettavaa: Elämäni Kubrickin palveluksessa on riipaiseva tositarina filmihulluudesta

Teemalauantai: Sakamoto
19.12. klo 22–
Ilta on omistettu japanilaiselle säveltäjä-muusikolle Ryuichi Sakamotolle.
Huom! Teemalauantai alkaa vasta kello 22.
Luettavaa: Marc Helfer kirjoittaa Sakamotosta.
Ryuichi Sakamoto: Coda
Intiimi dokumenttielokuva elämästä, kuolemasta, elokuvasta, musiikista, pianoista, tietokoneista ja äänistä, päähenkilönä vaikean sairauden läpi käynyt elokuvasäveltäjä, muusikko, entinen näyttelijä ja poptähti Ryuichi Sakamoto. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (Japani/USA 2017) (Uusinta.)
Areena 30 vrk
Ryuichi Sakamoto: async-konsertti
Elokuvataltiointi Ryuichi Sakamoton konsertista New Yorkin Park Avenue Armoryssa, jossa hän esitti ensi kertaa uuden async-albuminsa musiikkia. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (Ryuichi Sakamoto: async at the Park Avenue Armory, USA 2018). (Uusinta.)
Areena 30 vrk

Teemalauantai: Ohjaajina naiset
26.12. klo 20–
Tapaninpäivän illassa nähdään toivotuimpia ja eniten puhuttaneita elokuvia Naisten maaliskuun ohjelmistosta. Väliaikanumeroissa puhuvat vuoden 2020 Jussi-voittajat Miia Tervo ja Anna Paavilainen.
Orlando
Tilda Swinton tekee unohtumattoman roolin nuorena ylimyksenä Sally Potterin ohjaamassa elokuvassa, joka perustuu Virginia Woolfin romaaniin. Kuningatar Elisabet I käskee Orlandoa pysymään ikuisesti nuorena, ja ihmeellisesti tämä tekee juuri niin. Tarina kulkee 1500-luvulta 1900-luvulle sankarin vaihtaessa sukupuoltaan vuosien mukana. (Britannia 1992)
Areena 30 vrk
Me elokuvantekijät: Miia Tervo
"Mulla on ilmaisemisen pakko, joku sairaus, että mun täytyy tehdä elokuvia. Ja mie vaan teen niitä. Haluan palvella katsojaa rakkaudella, mutta en halua alkaa mielistelemään." Elokuvaohjaaja Miia Tervo puhuu työstään.
Piano
Kolmella Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla palkittu elokuva rakkaudesta, intohimosta ja musiikin mahdista Uuden-Seelannin maalauksellisissa maisemissa. Maanomistajan vaimoksi kaupattu mykkä Ada saapuu uuteen kotiinsa toiselle puolelle maapalloa tyttärensä ja ainoan ilmaisuvälineensä, rakkaan pianonsa kanssa. Piano valittiin maailman parhaaksi naisen ohjaamaksi elokuvaksi BBC:n marraskuussa 2019 tekemässä kyselyssä. Pääosissa Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill ja Anna Paquin. Ohjaus Jane Campion. (Uusi-Seelanti/Australia 1993)
Areena 30 vrk
Kaksi ruumista rannalla
Nuori nainen (Laura Birn) herää rannalta muoviin käärittynä, puolialastomana ja korkokengissä. “Ei oo saatana todellista, taas”, hän huokaa ja päättää löytää syyllisen. Hän saa kostoretkelle avuksi maailman laidalle sysätyn vanhemman naisen (Rea Mauranen). Yhdessä nämä nimettömät naiset vaeltavat läpi klassisten elokuvallisten maisemien. Hulvattoman mustan komedian kirjoittivat Laura Birn ja Anna Paavilainen, ja sen ohjasi Anna Paavilainen. Jussi-voittaja 2020. Anna Paavilainen esittelee elokuvan. (Suomi 2019)
Areenassa 2 vuotta
Me elokuvantekijät: Anna Paavilainen
"Se on mannerlaattoja järisyttävä kokemus, että joku sanoo: mä ymmärrän sua. Yksinäisyys, rakkauden kaipuu, hyväksytyksi tulemisen tarve, ne ovat siellä aina mukana." Elokuvaohjaaja, näyttelijä Anna Paavilainen puhuu työstään.

Teemalauantai: Tytöt sankareina
2.1.2021 klo 20–23.45
Kaksi tyttösankaria fantasiamaailmoissa Hayao Miyazakin (80 vuotta 5.1.) ja David Bowien (74 vuotta syntymästä 8.1. ja viisi vuotta kuolemasta 10.1.) kunniaksi.
Henkien kätkemä
Huikea, Oscarillakin palkittu japanilaisanimaatio tytöstä, joka joutuu henkien valtakuntaan ja selviytyy sieltä urheutensa ja nokkeluutensa avulla. Ohjaus Hayao Miyazaki. (Sen to Chihiro no kamikakushi, Japani 2001) (U)
Huom! Ei jää Areenaan
Labyrintti
David Bowien musiikin sävyttämässä, klassikoksi tai ainakin sukupolvikokemukseksi sittemmin kohonneessa fantasiaelokuvassa teinityttö uskaltautuu maagiseen labyrinttiin pelastaakseen pikkuveljensä peikkokuninkaan valtakunnasta. Pääosissa Jennifer Connelly, Toby Froud ja peikkokuningasta esittävä David Bowie. Ohjaus Jim Henson. (Labyrinth, USA/Britannia 1986) (12)
Areena 14 vrk
Luettavaa: Anu Silfverbergin essee Labyrintistä

David Bowien ensimmäiset vuodet
2.1. klo 23.45
Dokumenttielokuva David Bowien uran ensimmäisistä, hapuilevista vuosista Ziggy Stardustin läpimurtoon asti. Francis Whatelyn kiitetyn Bowie-trilogian päätösosassa vedetään lankoja yhteen ja kerrotaan, kuinka David Jonesista tuli vuonna 1966 David Bowie, Bowiesta Ziggy Stardust ja Ziggystä lopulta kuolematon. Mukana paljon ennen esittämätöntä arkistomateriaalia. Haastateltavina sukulaisia, ystäviä, työtovereita ja viimeinen elossa oleva Spiders from Mars -bändiläinen Woody Woodmansey. (David Bowie: Finding Fame, Britannia 2019) (U)
Areena 14 vrk
Luettavaa: David Bowien ensimmäiset vuodet, onnistunut tarina epäonnistumisesta, onnellisella lopulla

Teemalauantai: Elvis!
9.1. klo 20–22.55
Elvis-ilta rockin kuninkaan syntymäpäivän (8.1.) kunniaksi.
The King – Elvis Presleyn Amerikka
Huikea matka halki Amerikan Elvis Presleyn Rolls Roycen kyydissä on tarina paitsi Elviksestä ja rock'n'rollista myös koko Amerikasta. Miten maalaispojasta tuli eksynyt kuningas, ja mitä tapahtui amerikkalaiselle unelmalle? Tien päällä tavataan mm. Emmylou Harris, Roseanne Cash, Chuck D, Alec Baldwin, Ethan Hawke ja Greil Marcus. Dokumenttielokuvan ohjasi Eugene Jarecki. (The King, USA 2017) (Uusinta Teeman elokuvafestivaalilta.)
Areena 7 vrk
Elvis. Kuninkaan kolme seuraajaa
"Elvari oli outo lintu." "Eksynyt kuningas." "Lähettiläs toisesta todellisuudesta." Hande Nurmio ja Aino Venna lähtevät Pekka Laineen kyytiin puhumaan rock'n'rollin kuninkaasta Elvis Presleystä. (Tuotanto Yle Kulttuuri / Teeman elokuvafestivaali 2020) (U)
Pysyvästi Areenassa
Elvis ’68 Comeback Special
Elvis Presleyn legendaariseksi muodostunut paluu rock'n'rollin huipulle tapahtui NBC:n televisioshow'ssa jouluna 1968. Tämä on tuon kesällä 1968 kuvatun comeback-keikan remasteroidun tunnin mittaisen tv-version ensiesitys. (USA 1968/2018)
Areena 7 vrk
Cracked Actor
9.1. klo 22.55
Kuuluisa tv-dokumentti David Bowiesta on kuvattu vuonna 1974. Ziggy Stardustin "tappamisen" jälkeen Bowie asuu Hollywoodissa ja rakentaa Thin White Duke -hahmoa 1970-luvun kokaiinihuuruisissa ympyröissä. Haastattelussa hän puhuu työstään, musiikistaan ja näyttelemisestään. Mukana otteita Diamond Dogs -kiertueelta. BBC:n Omnibus-sarjaan tehdyn ohjelman ohjasi Alan Yentob. (Britannia 1975)
Areena 15 vrk

Ohjelmalisäyksiä tehty 30.9., 22.10., 2.11. ja 8.12.