Hyppää pääsisältöön

Millaista oli oopperadiivan arki koronakeväänä 2020? – Vastaus löytyy Covid fan tutte -oopperasta

Karita Mattila Covid fan tutte -oopperassa.
Karita Mattila Karita Mattila Covid fan tutte -oopperassa. Kuva: Stefan Bremer/Kansallisooppera/Yle COVID-19,Karita Mattila

Tutustu uutuusoopperan tapahtumiin! Leikkimielinen visailu perustuu Covid fan tutte -oopperaan, mutta osut varmasti oikeaan, kun muistelet kevään 2020 tapahtumia maaliskuun puolivälistä kesäkuun alkuun. Vieläkö muistat ajan, kun kaikki mahdollinen työ tehtiin kotoa käsin ja vanhemmat pitivät lapsilleen etäkoulua?

Keväällä 2020 koko maailma mullistui. Ihmiset eivät enää voineet tavata toisiaan ja erikoisesti yli 70-vuotiaat eristettiin koteihinsa. Oopperalaulajat saivat muiden mukana tottua olemaan neljän seinän sisällä ja sopeutua keikkojen peruuntumiseen.

Covid fan tutte -ooppera esitetään suorana lähetyksenä tiistaina 1.9. klo 19 Yle Areenassa. Yle Teemalla ooppera nähdään sunnuntaina 4.10. klo 12.

 • Jaakko Mäntyjärvi ansaitsee täyteläisen sävellyslevynsä

  Levyarvostelu

  Suomen taidemusiikkielämä tuntuu pitävän Jaakko Mäntyjärveä huippukääntäjänä, joka sattuu harrastamaan kuorosävellystä, mutta maailmalla häntä pidetään huippusäveltäjänä, joka sattuu ymmärtämään sivistyskieliä. Mäntyjärven kuoromusiikin kansainvälinen menestys ei perustu vain hänen konsonoiviin ja kuorolle sopiviin harmonioihinsa, vaan kyse on taidosta orkesteroida teksti kuorolle. Siihen ainakin viittaa Cambridgen Trinity Collegen kuoron uusi Mäntyjärvi-levy.

 • Onko järkeä yhdistää C.P.E. Bach ja Beethoven?

  Levyarvostelu

  Akademie für Alte Musik Berlin kuuluu periodibarokin pioneereihin, mikä ei tarkoita että yhtye voisi unohtaa Ludwig van Beethovenin juhlavuoden. Juhlinta käy kiihkeänä ja joukosta on vaikea erottua, mutta berliiniläiset tarjoavat Beethovenin ensimmäisen ja toisen sinfonian rinnalla Carl Philipp Emanuel Bachin sinfonioita, ja se saa ainakin minun kulmakarvani kohoamaan.

 • Peter Liebersonin buddhalaista uusromantiikkaa

  Levyarvostelu

  Amerikkalainen säveltäjä Peter Lieberson kuoli vuosikymmen sitten, mutta hänen teoksensa ovat vähitellen alkaneet elää myös Euroopassa. Ondinen viiltävänkoskettavalla uutuuslevyllä sellisti Anssi Karttunen, bassobaritoni Gerald Finley sekä Hannu Linnun johtama Radion sinfoniaorkesteri tavoittavat Liebersonin uusromantiikan ylimaallisuuden tavalla, joka jättää pysyvän jäljen.

 • Kopatchinskaja reuhtoo Vivaldia nykyaikaan

  Levyarvostelu

  Viulisti Patricia Kopatchinskaja on itsevarmasti edennyt kohti yhä hurjempaa ja omaleimaisempaa tulkintatyyliä. Onneksi hän on osaa valita ohjelmistoa ja yhteistyökumppaneita, jotka eivät moisesta säikähdä. Sen todistaa Kopatchinskajan uutuuslevy "What's Next Vivaldi?", jolla Vivaldin viulukonsertot saumatta yhdistyvät italialaisten nykysäveltäjien mittatilausteoksiin, ja orkesterina mellastaa irtiottokykyinen Il Giardino Armonico.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua