Hyppää pääsisältöön

Millaista oli oopperadiivan arki koronakeväänä 2020? – Vastaus löytyy Covid fan tutte -oopperasta

Karita Mattila Covid fan tutte -oopperassa.
Karita Mattila Karita Mattila Covid fan tutte -oopperassa. Kuva: Stefan Bremer/Kansallisooppera/Yle COVID-19,Karita Mattila

Tutustu uutuusoopperan tapahtumiin! Leikkimielinen visailu perustuu Covid fan tutte -oopperaan, mutta osut varmasti oikeaan, kun muistelet kevään 2020 tapahtumia maaliskuun puolivälistä kesäkuun alkuun. Vieläkö muistat ajan, kun kaikki mahdollinen työ tehtiin kotoa käsin ja vanhemmat pitivät lapsilleen etäkoulua?

Keväällä 2020 koko maailma mullistui. Ihmiset eivät enää voineet tavata toisiaan ja erikoisesti yli 70-vuotiaat eristettiin koteihinsa. Oopperalaulajat saivat muiden mukana tottua olemaan neljän seinän sisällä ja sopeutua keikkojen peruuntumiseen.

Covid fan tutte -ooppera esitetään suorana lähetyksenä tiistaina 1.9. klo 19 Yle Areenassa. Yle Teemalla ooppera nähdään sunnuntaina 4.10. klo 12.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua