Hyppää pääsisältöön

Millaista oli oopperadiivan arki koronakeväänä 2020? – Vastaus löytyy Covid fan tutte -oopperasta

Karita Mattila Covid fan tutte -oopperassa.
Karita Mattila Karita Mattila Covid fan tutte -oopperassa. Kuva: Stefan Bremer/Kansallisooppera/Yle COVID-19,Karita Mattila

Tutustu uutuusoopperan tapahtumiin! Leikkimielinen visailu perustuu Covid fan tutte -oopperaan, mutta osut varmasti oikeaan, kun muistelet kevään 2020 tapahtumia maaliskuun puolivälistä kesäkuun alkuun. Vieläkö muistat ajan, kun kaikki mahdollinen työ tehtiin kotoa käsin ja vanhemmat pitivät lapsilleen etäkoulua?

Keväällä 2020 koko maailma mullistui. Ihmiset eivät enää voineet tavata toisiaan ja erikoisesti yli 70-vuotiaat eristettiin koteihinsa. Oopperalaulajat saivat muiden mukana tottua olemaan neljän seinän sisällä ja sopeutua keikkojen peruuntumiseen.

Covid fan tutte -ooppera esitetään suorana lähetyksenä tiistaina 1.9. klo 19 Yle Areenassa. Yle Teemalla ooppera nähdään sunnuntaina 4.10. klo 12.

 • Maa oli Pietari Brahen luutunsoittoon sangen tyytyväinen

  Levyarvostelu

  1600-luvulla elänyt Pietari Brahe tunnetaan Suomen kuvernöörinä, joka laittoi hallintoa, kulttuuria ja arkielämää kuntoon sivistyneellä otteella ja siksi päätyi kansallisuusaatteen monumentiksi. Nykyajan musiikki-ihmisenä haluan ajatella, että Pietari Brahen suosio poliitikkona johtui siitä, että hän harrasti musiikkia. Brahen taidoista luutunsoittajana on jäänyt todisteeksi nuottikirja, johon hän kopioi suosikkikappaleensa opiskeluaikanaan Saksassa, ja Mikko Ikäheimon uutuuslevyn myötä pääsemme eläytymään nuoren Brahen musiikkimakuun.

 • Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

  Levyarvostelu

  Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.

 • Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

  Levyarvostelu

  Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.

 • Pehmeän luutun syleilyyn

  Levyarvostelu

  Ruotsalaissyntyinen luuttuguru Jakob Lindberg on saanut käsiinsä harvinaisen, ikivanhan luutun, jonka pehmeää, henkevää sointia olen aiemminkin ylistänyt Uudet levyt -ohjelmassa. Nyt Lindberg luuttuineen on tarttunut Bachin musiikkiin, mikä vaatii näkemyksellistä sovitustyötä. Lindbergin kokemus ja hänen luuttunsa erityinen sointi kuuluvat BISin julkaisemalla levyllä, mutta omassa levyhyllyssäni kilpailu on kovaa tälläkin erikoisalalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua