Hyppää pääsisältöön

Pelle Hermanni juhlistaa Ylen ja Elävän arkiston syntymäpäivää syyskuussa

Sirkuspelle Hermanni
Sirkuspelle Hermanni (Veijo Pasanen). Sirkuspelle Hermanni Kuva: Antero Tenhunen Sirkuspelle Hermanni

Syyskuu tulee ja kesä vaihtuu pikkuhiljaa syksyyn. Luonto alkaa vaihtaa väriään, ilmat viiletä ja kuun lopulla yö jo voittaa päivän. Tosin ainakin Etelä-Suomessa kesä jatkuu usein pitkälle syyskuulle eikä intiaanikesäkään ole mahdoton.

Syyskuussa Elävässä arkistossa matkataan draaman avulla ympäri Suomea. Mitä muuta syyskuussa on tapahtunut, selviää artikkelista, johon on koottu syyskuuhun tavalla tai toisella liittyvää Elävän arkiston aineistoa.

Syyskuun toivottua draamaa

Voi änkeröinen! Juhlistamme Ylen 95-vuotista (ja Elävän arkiston 15-vuotista) taivalta julkaisemalla 9.9. yhtä tuotantokautta lukuun ottamatta kaikki Pelle Hermannin jaksot vuosilta 1978–1988. Kahdeksatta kautta ei voida julkaista tekijänoikeussyistä. Jookosta? Hermannin ohella tulevat tutuiksi taikuri Max, ennustaja Sylvia, Apupelle, Voimanainen ja Tirehtööri. Sekä Äitiliini ja mantsikkahillo. Käkättävää Kepakkoa unohtamatta. Pelle Hermannina Veijo Pasanen. Muissa rooleissa mm. Marjatta Rinne, Mauri Saikkonen, Matti Viironen, Maija-Liisa Majanlahti, Esko Raipia ja Raili Veivo. Käsikirjoitus Simo Ojanen. Ohjaus Pertti Nättilä ja Juhani Nättilä.

Surukin on rikkautta on taiteilija Helene Schjerfbeckin kirjeenvaihtoon perustuva monologinäytelmä. Se kertoo taiteilijan viimeisistä 40 vuodesta vuodesta 1902 vuoteen 1946. Yksinpuhelun esittää Eeva-Kaarina Volanen. Dramatisointi Väinö Lahti ja ohjaus Kirsti Petäjäniemi. Helen Schjerfbeckin elämään voi tutustua myös ruotsiksi näytelmässäHelene S. Sen on ohjannut Leena Vihtonen ja henkilöohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaavat Marina Motaleff ja Lilga Kovanko. Pääosassa nähdään Soli Labbart.

Eeva-Kaarina Volanen Helene Schjerfbeckin roolissa.
Helene Schjerfbeck (Eeva-Kaarina Volanen). Eeva-Kaarina Volanen Helene Schjerfbeckin roolissa. Kuva: Yle/Arto Rautvuori Helene Schjerfbeck,Eeva-Kaarina Volanen
Soli Labbart Helene Schjerfbeckin roolissa.
Helene Schjefbeck (Soli Labbart). Soli Labbart Helene Schjerfbeckin roolissa. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Helene Schjerfbeck,Soli Labbart

Syyskuussa sattunutta

Syyskuu alkoi vuonna 1939 synkästi, kun Saksa hyökkäsi Puolaan ja toinen maailmansota alkoi. Suomessa kuun alussa käynnistyivät Yleisradion TV-uutiset vuonna 1959 ja radion alueuutiset vuonna 1968. Jo aiemmin maailmalla oli tiedonvälitystä mullistanut Samuel Morse esittelemällä lennättimen vuonna 1837. Ruotsissa jännitettiin vuonna 1965 maan siirtymistä oikeanpuoleiseen liikenteeseen. Syyskuussa 1944 Suomi pääsi virittäytymään rauhaan, kun jatkosota päättyi.

Uutisaiheita eri vuosikymmenillä.
TV-uutiset Uutisaiheita eri vuosikymmenillä. Kuva: Yle / kollaasi: Elina Yli-Ojanperä kollaasi,televisio (joukkoviestimet),Yle Uutiset (tv),Viiden vuosikymmenen ikkuna

Münchenin olympialaisia varjosti Musta syyskuu -terroristijärjestön tekemä verilöyly 1972. Suomessa sai katolinen kirkko ensimmäisen suomalaisen piispan sitten keskiajan, kun Teemu Sippo vihittiin virkaansa 2009. Surullinen uutinen saatiin 1972, kun ruoppaaja Nostaja kaatui Pietarsaaren edustalla. Koko maailma pidätteli kyyneliään seuratessaan Walesin prinsessa Dianan hautajaisia vuonna 1997.

Suomen posti aloitti kunniakkaan toimintansa vuonna 1638. Meidän aivan ikiomaa hevostamme juhlitaan suomenhevosen päivänä 6.9. Kuopiossa nuoriso purki tyytymättömyyttään torimellakassa 1965. Radioaaltojen vapauduttua Turussa aloitti toimintansa Auran Aallot vuonna 1985. Höyrylaiva Kurun uppoaminen peruutti Tampereen 150-vuotisjuhlat vuonna 1929. Laivaliikenne Saimaalta merelle mahdollistui, kun Saimaan kanava vihittiin käyttöön vuonna 1856. Helsinki sai yhden suosituimmista turismikohteistaan, Sibelius-monumentin, vuonna 1967.

Kansalaiset jonottivat Elävän arkiston trailerissa (2006).
Jonotusta salaisen (Elävän) arkiston avaamiseen Kansalaiset jonottivat Elävän arkiston trailerissa (2006). Kuva: Yle kuvanauha. Yle Elävä arkisto

Tämänkin artikkelin teko tuli mahdolliseksi, kun Elävä arkisto avattiin 9.9.2006 ja päivälleen 80 vuotta aiemmin Yleisradio aloitti radiolähetykset. Jolon saaren panttivankidraama saatiin päätökseen, kun panttivangit, joukossa suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen vapautettiin vuonna 2000. Kesän 1997 kestouutinen päättyi onnellisesti, kun Liekki-sonni saatiin kiinni.

Syyskuun 11. päivä on jäänyt historiaan monestakin syystä. Vuonna 1973 Chilessä tehtiin sotilasvallankaappaus, Suomessa presidentti Urho Kekkonen jäi sairauslomalle ja New Yorkissa tehtiin terroristi-isku World Trade Centerin pilvenpiirtäjiin. Jotain mukavaakin sentään: The Beatles levytti ensimmäisen singlensä, Love Me Do (julkaistiin lokakuussa).

Jo pari päivää toimintansa aloittamisen jälkeen aloitti Yleisradio myös radioidut jumalanpalvelukset vuonna 1926. Suomen merihistorian suurin onnettomuus koettiin 1941, kun panssarilaiva Ilmarinen upposi. Lasten luovuus päästettiin valloilleen, kun muovailuvaha tuli markkinoille 1956. Syyskuu 1952 merkitsi tavallaan lopullisesti sota-ajan päättymistä, kun Suomi sai viimeisetkin sotakorvaukset maksettua Neuvostoliitolle.

Panssarilaiva Ilmarinen
Panssarilaiva Ilmarinen Panssarilaiva Ilmarinen Panssarilaiva Ilmarinen,1941 (Soul Junk)

Vuonna 1933 Charles Lindbergh lensi Helsinkiin auttamaan lentokentän paikan valitsemisessa. Ensimmäiset Kultaiset palmut jaettiin Ranskan Cannesissa vuonna 1946. Yksi fantasiakirjallisuuden klassikoista, J. R. R. Tolkienin Hobitti julkaistiin vuonna 1937. Metsää kaatui hurjasti Pohjois-Suomessa Mauri-myrskyn raivotessa vuonna 1982. Vuonna 1932 helsinkiläiset saivat ihmetellä ilmalaiva Graf Zeppeliniä.

Vuonna 1982 Keke Rosberg teki autourheilun historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena Formula 1:n maailmanmestaruuden. Kaukana Tyynellä merellä Uusi-Seelanti itsenäistyi vuonna 1907. Espoon valtuusto sai lopultakin päätetyksi puoltaa länsimetron rakentamista vuonna 2006. Syyskuun lopulla koettiin jälleen tragedia Suomen vesillä, kun autolautta Estonia upposi myrskyssä vuonna 1994.

Syyskuussa syntyneitä

Syntymäpäiviään viettävät (tai viettäisivät) ainakin seuraavat henkilöt: Paavo Väyrynen, Pekka Hyysalo, Vuokko Hovatta, Irina Milan, Urho Kekkonen, Ruben Oskar Auervaara, Lasse Liemola, Karita Mattila, Esko Roine, Eino S. Repo, Vieno Kekkonen, Ami Aspelund, Ilmari Tapiovaara, Arto Melleri, Henrik Tikkanen, Matti Rönkä, Juhani Aho, Antti Hammarberg (Irwin Goodman), Maiju Gebhard, Frans Emil Sillanpää, Mika Waltari, Tuija Piepponen, Paavo Rintala, Mika Kaurismäki, Vexi Salmi, Kirill Babitzin (Kirka), Bruce Springsteen, Ilkka Lipsanen (Danny), Lasse Mårtenson, Outi Heiskanen, Kiira Korpi, Barbara Helsingius, Brigitte Bardot, Mika Häkkinen, Helge Herala, Max Jakobson ja Veikko Sinisalo. Toki moni muukin, mutta näihin pääsee tutustumaan myös Elävässä arkistossa.

Mika Waltari lukee kirjaa kotonaan
Mika Waltari Mika Waltari lukee kirjaa kotonaan Kuva: Yle/Kalle Kultala Mika Waltari,1970

Joukosta poistuivat

Kaikkien elämä päättyy joskus. Syyskuussa ovat maallisen vaelluksensa päättäneet ainakin Jukka Virtanen, J. R. R. Tolkien, Simo Salminen, Jaakko Kolmonen, Luciano Pavarotti, Alexandra Ahnger, Sauli Lehtonen, Johnny Cash, Pekka Tiilikainen, Grace Kelly, Jimi Hendrix, Jean Sibelius, K. J. Ståhlberg, Sigmund Freud, Tarmo Manni, Kaj Franck, Marjatta Raita, Martta Koskinen, Pentti Haanpää ja Erno Paasilinna.

Edellä pieni raapaisu Elävän arkiston syyskuuta sivuavaan aineistoon, osin satunnaisesti ja mitenkään arvottamatta, tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita. Paljon muutakin löytyy ja lisääkin tulee. Eikä kannata unohtaa myöskään toista kotimaista ja Arkivetia.

Metsän ruskaa.
ruskaa Metsän ruskaa. Kuva: Maarit Lappalainen ruska
Keskustele