Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Psykologia pääkuva

Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ – Abitreenien opiskelupaketti seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta

Piirretty kuva seksuaalisuudesta.
Piirretty kuva seksuaalisuudesta. Kuva: Janika Koli Abitreenit

Tervetuloa seksuaalisuuden ihanan ihmeelliseen maailmaan! Seksuaaliterapeutti ja psykologian lehtori Minka Kallion tekemä opiskelupaketti on suunnattu erityiseseti kirjoituksiin valmistautuvalle lukiolaiselle.

Tämä opiskelupaketti syntyi halusta lisätä tietämystä seksuaalisuudesta, seksistä ja sukupuolesta. Aiheita käsitellään sensitiivisellä ja kunnioittavalla otteella. Lukiolaisten lisäksi paketti sopii erinomaisesti myös niille, jotka ovat kiinnostuneita syventämään tietämystään seksuaalisuudesta erityisesti psykologian näkökulmasta.

Sisältö

Sisältöä suunniteltaessa kysyimme lukiolaisilta, mitä aiheita he haluaisivat opiskelupaketissa käsiteltävän. Sen pohjalta syntyi rakenne ja sisältö: ensin aloitetaan laajemmalla, yleistajuisella esittelyllä, mitä seksuaalisuus on, minkä jälkeen syvennytään eniten toivottujen aiheiden käsittelyyn. Jokaisessa kappaleessa on lyhyen johdannon lisäksi monivalinta- tai pohdintatehtäviä, joissa pureudutaan syvemmälle seksuaalisuuden eri teemoihin.

Aloita opiskelu Virittäydy viriiliksi – testaa tietosi -osiosta. Sen jälkeen voit jatkaa opiskelua missä järjestyksessä tahansa oman mielenkiintosi mukaan.

Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 1: Virittäydy viriiliksi – testaa tietosi
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 2: Onko tytön soveliasta olla seksuaalisesti aktiivinen?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 3: Oletko nähnyt koulussasi sylikkäin istuvan poikaparin?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 4: Tyttö, poika vai joku muu?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 5: Rakastunut on mielenhäiriössä
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 6: Hyvä seksi – asentoakrobatiaako?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 7: Parisuhdeajokortti kaikille pakolliseksi!
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 8: Sinut oman seksuaalisuuden kanssa – mahdotontako?

Viimeisen kappaleen lopusta löytyy linkkilista niille, jotka haluavat oppia vieläkin enemmän.

Seksuaalisuus – ihanaa ja ihan kamalaa

Seksille voimme syystä tai toisesta sanoa ei, seksuaalisuus sen sijaan on meissä aina. Pieni vauva koskettelee jo kohdussa sukupuolielimiään. Toki seksuaalisuuden ilmeneminen ja tärkeys vaihtelee meillä kaikilla elämänkaaren ja -tilanteen mukaan.

Seksuaalisuus on ihanaa, mutta se voi olla myös – no, ei niin ihanaa. Tästä esimerkkinä vaikkapa seksuaalinen häirintä.

Parhaimmillaan seksuaalisuus saa meidät tekemään ja kokemaan sekä yksin että yhdessä paljon mielihyvää. Seksuaalisuus on silloin nautinnon supervoima, mikä saa meidät voimaan hyvin niin psyykkisesti, fyysisesti kuin sosiaalisestikin.

Minka Kallio

Ammatti: Seksuaaliterapeutti ja psykologian lehtori Sibelius-lukiossa

Hyvä seksi on…: yhdelle yhtä, toiselle toista. Hyvä seksi on turvallista, vapaaehtoista ja kaikille osapuolille nautintoa tuottavaa. Siitä tulee hyvä mieli!

En pidä...: seksin kaupallistamisesta. Enkä heteronormatiivisuudesta.

Mikä sai minut kiinnostumaan seksuaalisuudesta?: Kun opiskelin itse psykologiaa lukiossa ja yliopistossa, opinnoissa ei juurikaan käsitelty seksuaalisuutta. Tämä ihmetytti minua suuresti, sillä onhan seksuaalisuus keskeinen osa ihmisen identiteettiä! Tästä suivaantuneena päätin laajentaa omaa tietämystäni suorittamalla seksologian ammatilliset erikoistumisopinnot, jotta voisin itse opettajana vastata seksuaalisuuden ja seksin ympärillä vallinneeseen hiljaisuuteen. Nykyään seksuaalisuutta onneksi käsitellään lukion psykologiassa jo enemmän kuin Freudin psykoseksuaalisten kehitysvaiheiden verran.

Haluan...: kannustaa nuoria käsittelemään seksuaalisuuteen liittyviä aiheita rohkeasti ja uteliaasti, mutta samalla muistuttaa suhtautumaan muiden seksuaalisuuteen sensitiivisesti ja kunnioittavasti.

Lemmikkini: Woitto-koulukoira, joka työskentelee mukanani tunneilla ja auttaa lukiolaisia keskittymään ja lievittämään opiskelustressiä.

Minka Kallio koiransa kanssa.
Minka Kallio koiransa kanssa. Kuva: Minka Kallion kotialbumi. Abitreenit