Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Psykologia pääkuva

Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 4: Tyttö, poika vai joku muu?

Graafinen kuva sukupuoli-identiteetistä.
Graafinen kuva sukupuoli-identiteetistä. Kuva: Janika Koli Abitreenit

Tämä on neljäs osa psykologian lehtorin ja seksuaaliterapeutti Minka Kallion tekemää Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤ -opiskelukokonaisuutta. Osiossa käsitellään sukupuolen moninaisuutta.

Pitkään tieteessä vallitsi ainoastaan binäärinen sukupuolikäsitys eli sukupuolia ajateltiin olevan vain tasan kaksi: mies tai nainen. Näin yksinkertaista se ei nykytieteen valossa kuitenkaan ole, sillä ei-binäärinen ihminen voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen, sukupuoleton tai intersukupuolinen.

Sukupuoli-identiteetti on osa ihmisen minäkäsitystä. Kun vastaat kysymykseen: Millaisena koet oman sukupuolesi, kerrot omasta sukupuoli-identiteetistäsi.

Transsukupuolisen ihmisen sukupuoli-identiteetti ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Hänen sukupuoli-identiteettinsä voi olla mies, nainen ja/tai jotain muuta. Transnainen on nainen, joka on syntymässä määritelty pojaksi, mutta on sukupuoli-identiteetiltään nainen. Vastaavasti transmies on mies, joka syntymässä on määritelty tytöksi, mutta on sukupuoli-identiteetiltään mies.

Suomessa syntyy vuosittain intersukupuolisia vauvoja, joiden sukupuolta ei voida määritellä vaikkapa kromosomien ja sukuelimien avulla. Intersukupuolisuus on luonnollista kehollista vaihtelua. Ihmisiä ei voi biologisestikaan luokitella kahteen toisensa poissulkevaan sukupuoleen, eikä ole olemassa esimerkiksi ”oikeanlaisia” mallisukupuolielimiä.

Sukupuoli-identiteetiltään intersukupuolinen ihminen voi olla mies, nainen, intersukupuolinen, transsukupuolinen, muunsukupuolinen tai jotain muuta.

Sukupuoli- ja seksuaalisen suuntautumisen käsiteviidakko on melkoinen ja voi tuntua osittain sekavaltakin. Viime kädessä ihminen itse saa määritellä oman seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä juuri niillä termeillä, joilla itse haluaa – tai vastaavasti olla määrittelemättä.

Historiallis-yhteiskunnallisia faktoja Suomesta:

Historiallis-yhteiskunnallisia faktoja Suomesta:

  • Transsukupuolisuus poistettiin mielisairauksista WHO:n kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä (ICD-11). Tämä uudistettu versio tuli voimaan vuonna 2022.
  • Suomi oli pitkään ainoa Pohjoismaa, joka vaati sukupuolen korjausleikkaukseen hakevalta hedelmättömyyttä. Vuonna 2023 itsemääräämisoikeuteen perustuva Laki sukupuolen vahvistamisesta (ns. translaki) hyväksyttiin eduskunnassa. Lain myötä juridinen sukupuolen korjaaminen on mahdollista hakemuksella ja omalla selvityksellä täysi-ikäisille. Uusi laki vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksia Suomessa.

Faktalaatikkoa muokattu 20.2.2023: päivitetty tiedot ajantasaiseksi.

Jatka opiskelua

Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 1: Virittäydy viriiliksi – testaa tietosi
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 2: Onko tytön soveliasta olla seksuaalisesti aktiivinen?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 3: Oletko nähnyt koulussasi sylikkäin istuvan poikaparin?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 4: Tyttö, poika vai joku muu?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 5: Rakastunut on mielenhäiriössä
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 6: Hyvä seksi – asentoakrobatiaako?
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 7: Parisuhdeajokortti kaikille pakolliseksi!
Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ osa 8: Sinut oman seksuaalisuuden kanssa – mahdotontako?

Kommentit